Prethodni članak
Sljedeći članak

Ministar Butković: 'Kroz koji dan počinju radovi na brzoj cesti do Krapine!'


U Varaždinu se u ponedjeljak održao najveći skup o cestovnoj izgradnji na sjeveru Hrvatske. Riječ je o prvoj konferenciji o Cestama Sjevera, koja tematizira Mrežu brzih cesta. Skup je otvorio izaslanik predsjednika Vlade RH, potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Povezivanje županija

- U velikom smo investicijskom ciklusu, nešto više od 3,5 milijardi eura, što možemo zahvaliti ponajviše EU fondovima. U tim novcima nisu samo ceste, već i željeznica, luke, zračne luke – rekao je Butković i dodao da u cijeloj Hrvatskoj postoje potrebe da se županije bolje povežu s mrežom autocesta. Što se tiče brzih cesta, u nekoliko sljedećih godina, 5 do 10, bit će posla za naše građevinske tvrtke, najavio je. - Kada govorimo o sjeveru, jedna od brzih cesta je brza cesta Varaždin – Ivanec – Krapina, krenuli smo,  potpisat ćemo ugovor kroz mjesec dana, započeti radove na 1. fazi te ceste. Tu je i brza cesta Popovec – Marija Bistrica – Zabok, gdje idemo s natječajem za dionicu do Marije Bistrice za nekoliko kilometara, imali smo određeni zastoj zbog osiguranja financijskih sredstava i zbog činjenice da je trebalo pripremiti svu dokumentaciju – rekao je Butković. Još je nekoliko brzih cesta u Hrvatskoj koje trebamo realizirati, a vrijednost svih tih cesta je oko milijardu eura, dodao je. 

- Jako su bitne i obilaznice gradova i općina, otvorili smo radove na obilaznici kod Novog Marofa, dugo su ljudi to čekali, taj projekt je završen, a prošli tjedan smo otvorili radove na obilaznici Prelog. Uskoro otvaramo radove obilaznica Nedelišća i Puščine, a u pripremi je i obilaznica kod Čakovca i Šenkovca. Kada govorimo o KZŽ, tu nam je završetak brze ceste do Krapine, otvorit ćemo radove kroz koji dan. Jako je puno tih obilaznica i rasterećivanja postojećih državnih cesta, jer je bitno rasteretiti ta središta novima obilaznicama za sigurniji promet – rekao je Butković te pohvalio posebno Varaždinsku i Krapinsko – zagorsku županiju za povlačenje novca iz Fonda solidarnosti pa najavio da će se do kraja godine rebalansom osigurati 16 milijuna eura za sve ŽUC-eve.

Prioritet

Zamjenica krapinsko - zagorskog župana Jasna Petek naglasila je kako se konferencija bavi gorućim pitanjima prometne povezanosti sjeverne Hrvatske jer, prema njenim riječima, otvorenih je pitanja mnogo. - Veliku mrežu cesta u Krapinsko – zagorskoj županiji održava, brine o njima i drži pod kontrolom naša Županijska uprava za ceste, a radi se cestama koje se protežu na preko 670 kilometara. Međutim, ne zaboravimo da kroz našu županiju prolazi vrlo važan koridor, autocesta Zagreb - Macelj, državne, brze ceste koje su još uvijek u izgradnji. Ono čime se trebamo baviti je pitanje cijevi tunela Zagreb - Macelj, zatim brze ceste Zabok - Zlatar Bistrica - Popovec s izlazom na Breznički hum jer nemojmo zaboraviti - 2019. je otvorena ta cesta do Zlatar Bistrice, međutim, iako je u proračunu državnih cesta i pretprošle i prošle i ove godine bila ova faza do Marije Bistrice taj dio još uvijek nije napravljen. Nama je to prioritet - povezati istog županije i Mariju Bistricu kao najveće marijansko svetište u Hrvatskoj. Ono što nam je još važno je izlaz Poznanovec na brzoj cesti koji je obećan, a nije napravljen. Ostaje i otvoreno pitanje ceste Zabok - Krapina koja je prešla u ruke ŽUC-a, a koju su Hrvatske ceste obećale modernizirati i staviti u bolje stanje. Tu je i brza cesta Varaždin - Krapina. Veliki je nesrazmjer u fazama i dionicama. U Varaždinu je prva faza već pred početkom izrade, a kod nas se tek odlučilo za sjeverni koridor. Mi smo na početku priče – objasnila je zamjenica Petek i poručila da ''Vse počinje h Zagorju''. 

Na konferenciji su održana tri panela; Kapitalne županijske potrebe i strateški interesi hrvatskog Sjevera na kojem su uz zamjenicu krapinsko - zagorskog župana Jasnu Petek, sudjelovali varaždinski župan Anđelko Stričak, međimurski župan Matija Posavec, predsjednik uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić i direktor tvrtke ‘Zagorje gradnja’ Marko Sekušak. O ulozi cesta  značaju zaobilaznica za razvoj i život županijskih središta, te prevladavanje kritičnih točaka govorili su Neven Bosilj i Miroslav Marković, gradonačelnik i zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina, čakovečka gradonačelnica Ljerka Cividini, krapinski gradonačelnik Zoran Gregurović, koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić, član uprave Hrvatskih cesta Alen Leverić i predsjednik uprave tvrtke ‘Tegra’  Ivan Kolarić, dok su govornici trećeg panela govorili o iskustvima i potrebama u provedbi kapitalnih projekata i redovitom održavanju, ali i utjecaju cesta na razvoj turizma. O potrebama i održavanjima govorio je načelnik Općine Nedelišće Nikola Novak, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i financije Grada Preloga Željko Poredoš, predsjednik uprave PZC-a Saša Varga, ravnatelj ŽUC Varaždin Tomislav Osonjački i direktor tvrtke 'Kotonteks' Anđelko Jagečić. O održavanju i provedbi govorio je novomarofski gradonačelnik Siniša Jenkač, načelnik Ljubešćice Nenad Horvatić, predsjednik uprave PZC-a Saša Varga i ravnatelj ŽUC VaraždinTomislav Osonjački, a o razvoju turizma načelnik Općine Cestica Mirko Korotaj, načelnik Općine Kumrovec Robert Šplajt i načelnik Općine Bednja Damir Poljak.

Konferencija je održana u produkciji medijskih kompanija Fine'sa Grupe, portala eVaraždin i Menadžer.hr, a u suradnji s Varaždinskom županijom, Hrvatskim cestama i PZC-om d.d.

.

.

.

.

Još članaka iz "Županija"

Facebook