Prethodni članak
Sljedeći članak

32 godine od osnutka Gromova: Spomen na sve poginule i umrle branitelje


U sklopu obilježavanja 32. godišnjice osnivanja 2. Gardijske brigade Gromovi, u Krapini je u subotu, 20. svibnja 2023. godine, polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća odana počast svim poginulim i umrlim braniteljima.

Vijenac u spomen na poginule i umrle Gromove i sve ostale branitelje odao je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, koji je podsjetio kako je više od 100 Zagoraca prošlo kroz 2. gardijsku brigadu.  „Gromovi” su prošli ratišta od Banije i Korduna, što je na neki način bio njihov domicilni prostor, preko Dubrovnika, Zadra, a pred Oluju vratili su se na Baniju i Kordu. Dali su ogroman doprinos, prije svega u obrani, a nakon toga i u oslobađanju prostora Republike Hrvatske. Svoj su život u obrani Hrvatske dala 4 Groma s područja Krapinsko-zagorske županije, dok ih je 36 ranjeno“ – kazao je nakon polaganja vijenca župan Kolar.

Svijeće su u spomen na sve poginule i umrle hrvatske branitelje zapalili i članovi obitelji poginulih branitelja, delegacija Udruge ratnih veterana 2. Gardijske brigade Gromovi Krapinsko-zagorske županije i gradonačelnik Grada Krapine Zoran Gregurović koji je istaknuo kako Grad ima izuzetno dobru i kvalitetnu suradnju sa Udrugom ratnih veterana druge gardijske brigade “Gromovi”.

„Glavno nam je da zapalimo svijeće i obiđemo grobna mjesta naših poginulih suboraca. Krenulo je sve u ponedjeljak s Petrinjom, u utorak Dugo Selo, a danas je završna svečanost u Dugom Selu. Dugo Selo je domaćin, kao što je 2019. Krapina bila domaćin. Radi se o susretima s obiteljima, to su već drugi ili treći naraštaji naših pokojnih prijatelja, tako da je lijepo vidjeti koliko nas još uvijek ima“ – rekao je ovom prilikom predsjednik Udruge ratnih veterana 2. Gardijske brigade Gromovi Zvonimir Kantolić i podsjetio kako su upravo Gromovi, zajedno s Gradom Krapinom i Krapinsko-zagorskom županijom, inicirali uređenje središnejg spomen obilježja poginulim i umrlim braniteljima u Krapini.

U obilježavanju su sudjelovali članovi povijesne postrojbe Krapinsko-zagorske županije Kostelska pištola Keglevićeva straža Kostel te povijesna postrojba Grada Krapine Krapinski Ilirci.

Molitvu je predvodio đakon u Župi Presvetog Trojstva u Krapinskim Toplicama Samson Štibohar.

Još članaka iz "Županija"

Facebook