Prethodni članak
Sljedeći članak

Kolar o nasilju nad ženama: 'Uvijek je bilo budala i rata i treba prijavljivati budale'


Krapinsko – zagorska županija obilježila je danas Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, okruglim stolom, koji je organiziran kako bi se osvijestilo nasilje koje proživljavaju žene na radnim mjestima, ali i svugdje oko nas.

-Svake godine obilježavamo ovaj dan, trudimo se osvijestiti društvo da usvoji nultu stopu tolerancije nad nasiljem, a za sve žrtve nasilja pustile smo u zrak 25 crnih balona – istaknula je Sandra Turković, predsjednica Foruma žena SDP – a Krapinsko – zagorske županije.

Održan je okrugli stol, na kojem su, osim gradonačelnice i načelnica općina te zamjenica župana, podršku dali i župan Željko Kolar te potpredsjednici organizacija SDP – a KZŽ Marko Vešligaj i Valentina Đurek. – Imali smo priliku i čuti kako se nosila s nasiljem nad ženama naša prva županica Sonja Borovčak, onda kada nije bilo društvenih mreža. I tada je bilo preispitivanja žena, međutim u manjem obliku, jer se nije tako brzo širilo upravo preko društvenih mreža. Društvene mreže medij su preko kojega i djeca u osnovnim školama najčešće dobivaju oblik nasilja i tome smo svjedoci – istaknula je gradonačelnica Zlatara Jasenka Auguštan Pentek.

Naglasila je i sve ono što Županija čini u zadnjih desetak godina, a što je puno, no još uvijek nije dovoljno, jer je nasilje još uvijek prisutno. – Naša županija je i prva donijela rezoluciju 'Sigurno mjesto za žene', tako da, korak po korak vjerujemo da ćemo iskorijeniti nasilje koje se dešava. Nismo ovdje da bi se žalili i plakali, mi se znamo s time nositi. Međutim, o nasilju preko društvenih mreža na treba šutjeti, kao ni općenito o nasilju nad ženama. O tome treba govoriti, kako se u budućnosti ono ne bi ponavljalo. Treba educirati javnost, govoriti o tome i u školama, i to je bio zaključak ovog okruglog stola – rekla je još Auguštan Pentek.

Istaknula je kako čelnice jedinica lokalnih samouprava doživljavaju nasilje od muških kolega, preispituje se njihova sposobnost, način odijevanja, što se muškarcima ne dešava, kao i obrazovanje. – Stalno se rade neke usporedbe, a sve te žene većinom su i majke, sve to čitaju i njihove obitelji. Upravo kako bi to spriječile, željele smo o tome javno govoriti, ali isto tako i pozvati sve žene koje doživljavaju bilo kakav oblik nasilja, na poslovnom ili privatnom planu, reći im da smo tu za njih i da ih netko, tko to i sam doživljava, može više i lakše razumjeti, da zajedno možemo djelovati i mijenjati društvo u kojem živimo – zaključila je zlatarska gradonačelnica.

Načelnica Općine Konjščina Anita Krok rekla je da se o ovoj temi treba pričati svaki dan. – Drago mi da je napokon netko otvorio temu ovog društvenog syber bullynga nad nama ženama političarkama i možda se ne bih složila da to uvijek dolazi od muške strane. Vrlo često su čak i žene te koje to podržavaju. Mislim da se trebamo malo više boriti oko te teme i koristiti sustav i institucije, zakone ove države i jednostavno dati svojim primjerom, samim prijavljivanjem i osuđivanjem takvih postupaka primjer našoj djeci. Jer za 15, 20 godina situacija bude ostala ista – zato jer si žensko nećeš se moći baviti javnim poslom, jer se nitko ne bude time želio baviti zbog svakodnevnih napada…  - rekla je Krok.

Dodala je da nasilje nije samo u obitelji, već i na poslu, bilo radi toga jer si žena, ili drugog spola, ili drugog političkog opredjeljenja. – U ovoj našoj situaciji imamo rodno nasilje, ali i to da se bavimo  javnom funkcijom koja se smatra kao da ništa ne vrijedi. A jadno je kada to još i žene podupru. No mislim da smo županija koja najviše progovara o toj temi, zahvaljujući Krapinsko – zagorskoj županiji. Kad se meni takva situacija dogodila, župan je istog treba stao uz mene i dao mi podršku – rekla je Anita Krok.

Mladenka Mikulec Šimunec, načelnica Općine Mače, rekla je da je okrugli stol bio odličan, kvalitetan i konstruktivan. – Poslale smo snažne poruke, podijelile svoja iskustva, svoje priče i želimo svima reći i poručiti – i tebe se tiče! O ovoj temi treba jako puno pričati, žene progovarajte o svemu što vam se događa, šutnja je nešto najgore što možete odabrati, i šutjeti o tome nasilju, bilo  ono verbalno ili fizičko. Tek kada progovorite, onda se može taj problem adresirati na pravu adresu. Mi smo u našoj Općini također usvojili rezoluciju Sigurno mjesto za žene, pričamo o tim temama. Mi kao žene u Jedinstvenom upravnom odjelu smo jako puno puta doživjele verbalno nasilje nad nama, iako se u prvim situacijama nismo snašle jer smo bile šokirane, možda smo i  predugo šutjele, ali kada su se te stvari učestalo ponavljale, reagirale smo kaznenom prijavom. Svemu tome može se stati na kraj, ali treba puno pričati o tome – napomenula je Šimunec.

O nasilju koje i sama doživljava, kao općinska vijećnica, govorila je Sabina Frgec, vijećnica u Općinskom vijeću Stubičkih Toplica. - Kao oporbena općinska vijećnica suočena sam s dugogodišnjim pokušajima diskreditacije, omalovažavanja, vrijeđanja, pa čak i prozivke da dam ostavku na mjesto vijećnice, jer sam se usudila postaviti pitanje na općinskom vijeću i tražila odgovore. Vladajuća većina, umjesto da odgovara na postavljena pitanja, bojeći se sraza argumentima, jednostavno djeluje omalovažavanjem i diskreditacijom. Ovim putem bih željela poručiti svim ženama da moramo biti svjesne da smo dovoljno sposobne i dovoljno odlučne, hrabre, da posjedujemo i znanje i sposobnost da možemo preuzeti odgovornost za vodeće funkcije, ne samo u politici, nego i svim sferama javnog života i djelovanja. Želim potaknuti sve žene i djevojke, koje razmišljaju da bi se možda uključile javno djelovati, da se odvaže, da zajedno gradimo društvo pravednih, društvo jednakih, da budemo ravnopravne s muškarcima i da pošaljemo snažnu poruku da osuđujemo svaki vid nasilja i progovaramo protiv svakog vida rodnog uvjetovanog nasilja, bilo ono verbalne, fizičke ili socio - ekonomske naravi – rekla je Frgec.

Zamjenica župana Jasna Petek naglasila je kako u podlozi svakog nasilja, a prije svega onog nad ženama, stoji rodna neravnopravnost. Naglasila je kako Krapinsko – zagorska županija ima višegodišnju praksu nulte tolerancija na nasilje, prije svega kroz usvajanje različitih dokumenata. – Jedan od njih je Europska povelja ravnopravnosti spolova od 2015. godine, a od nedavno i prihvaćanje rezolucije 'Sigurno mjesto za žene'. Preuzeli smo odgovornost i obvezu da u našim sredinama činimo sve kako bi naša svaka općina i grad bilo zaista sigurno mjesto za žene. To znači da na nasilje moramo odgovarati na način da ga vidimo, da na njega reagiramo – rekla je zamjenica župana i istaknula akcije koje županija provodi u tom smislu.

Jedna od njih je 'I tebe se tiče', koja govori o tome da se nasilje tiče svih nas, događa se u našim obiteljima, među našim prijateljima, susjedima. Druga akcija je 'Progledaj, aktiviraj se', koja govori da na nasilje treba reagirati, jer su izvor nasilja  rodna neravnopravnost, ali i predrasude i stereotipi. – Mi samo moramo raditi na tome da dokidamo predrasude i stereotipe i reagiramo na nasilje – rekla je Petek, dodavši kako Krapinsko – zagorska županija dugi niz godina provodi i različite aktivnosti s naglaskom na informiranje i edukaciju stručne, ali i šire javnosti o tome na koji način se događa nasilje, što je podloga nasilju i kako reagirati kad se nasilje dogodi.  

– Od 2016. godine imamo SOS telefon za žrtve, od 2019. savjetovalište, a od 2020. sigurnu kuću, koja je nažalost je stalno puna. Kroz projekt 'Novi početak' radimo novi objekt koji je pred završetkom, s 15 mjesta, ali ono što je jednako važan dio tog projekta je brojne edukacije, stručni skupovi, okrugli stolovi na temu nasilja nad ženama, kao preventivne aktivnosti koje su izuzetno važne u svim generacijama, s posebnim naglaskom na djecu i mlade. Izuzetno važno je govoriti o nasilju u romantičnim vezama, među mladenačkim generacijama, a poruka na današnji dan jest da se nasilje tiče svih nas, događa se oko nas, treba na njega reagirati, prijavljivati ga, biti podrška, i jačati žrtve nasilja – zaključila je zamjenica Petek.

Župan Željko Kolar rekao je da se nasilje događa svim ženama.  - Što su žene uspješnije, više vidljive u medijima, taj pritisak i to verbalno nasilje, a nekada i fizičko nasilje, sve je češće. Moje kolegice su pobjednice, žene i osobe koje su dobile povjerenje svojih sugrađanki i sugrađana da vode svoje općine i gradove, ne zbog toga što su žene, već zbog toga što su pametne, uspješne, što znaju i mogu. No teško se neki, a to su uglavnom muškarci, nose s time, i onda pokušavaju na neki način omalovažavati sve ono što su moje kolegice napravile – rekao je Kolar te istaknuo da je po tome što su te kolegice uglavnom ponovile mandat, vidljivo da su ljudi prepoznali ono što one rade.

-Ovo danas je jedna snažna poruka svim žena i svim muškarcima, svim ljudima, kao i iz one naše akcije, I tebe se tiče, da se ne smije zatvarati oči pred nasiljem, da nasilje treba prijaviti. Na žalost, ako se nasilje ne prijavi, to ne znači da ga nema. Uvijek je bilo budala i rata i treba prijavljivati budale. Pozivam pravosuđe da bude brzo i učinkovito i vjerujem da će nakon toga biti manje takvih stvari – pozvao je župan.

Istaknuo je da je, na žalost, sigurna kuća u Krapinsko – zagorskoj županiji, koja ima 8 mjesta, popunjena skoro čitavo vrijeme.  - Jučer smo obavili tehnički pregled nad novom sigurnom kućom koja će imati 15 mjesta, duplo veći kapacitet, i na žalost, sve vodi tome da će i ona biti puna. Jer, kad se žena odluči da ode u sigurnu kuću, vi morate osigurati i smještaj djeteta u vrtić, u osnovnu školu, u srednju školu, jer uglavnom djeca idu s majkom, i žene su se teže odlučivale otići jer su morale otići u sigurnu kuću u neki drugi grad, drugu županiju. Sada kada tu utočište imaju na području svoje županije, žene se ohrabre i lakše donose tu odluku da prijave nasilnika u obitelji. Stoga puna podrška mojim kolegicama, svim ženama, s pozivom da prijave nasilje, a i sve ostale ljude pozivam da ne okreću glavu, jer se stvarno to i njih tiče – napomenuo je Kolar.

[slika16

Dodao je da je ekonomska neovisnost zapravo ključni preduvjet da žena bude neovisna i da može donositi takve teške odluke. - Na kratko možete maknuti nasilnika iz obitelji, ali dugotrajno to ne možete i mnoge žene i kada prijave, predomisle se jer nemaju kuda. A sigurna kuća ima daje 6 mjeseci mogućnost da si na neki način pripreme smještaj, a mi smo kroz projekt osigurali i 2 stana da im se dodatno još 6 mjeseci omogući trajni smještaj, gdje imaju zapravo godinu dana vremena da si na neki način poslože život i krenu u novi početak. Zato smo sigurnu kuću i nazvali Novi početak, početak života bez trpljenja nasilja. Pozivam pravosuđe da bude nemilosrdno prema nasilnicima, da im se određuju najveće kazne i na taj način će se poslati jasna i snažna poruka da smo protiv bilo kakve vrste nasilja – pozvao je još jednom župan Kolar.

Još članaka iz "Županija"

Facebook