Prethodni članak
Sljedeći članak

Dani turizma i ugostiteljstva u Zagorju još jednom potvrdili izvrsnost učenika i nastavnika Regionalnog centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu Zabok


4. Dani turizma i ugostiteljstva u Zagorju održavaju se od 23. do 25. studenog 2023. u novo otvorenoj i suvremeno uređenoj Srednjoj školi Zabok, u Ulici Ivana i Cvijete Huis 2. Nakon uspješnog otvorenja škole koje se održalo sredinom listopada, ovaj prilika je za mnoge da po prvi puta razgledaju njene impresivne prostore. U sklopu infrastrukture Srednje škole Zabok uskoro će biti otvoren i mini hotel Akademis – smještajni objekt hotelskog tipa s restoranom, dvokrevetnim sobama od 3, 4 i 5* te kapaciteta do 40 osoba. Učenici ove škole, ali i odrasli, u tom će prostoru moći kuhati i posluživati goste, uređivati sobe i dočekivati ih na recepciji. Akademis će služiti kao svojevrstan poligon za vježbe na kojemu će učenici odrađivati praktičan rad te tako sudjelovati u inovativnom i interaktivnom načinu obrazovanja. Kao prvi objekt takve vrste ikada u Hrvatskoj, Akademis je podignuo ljestvicu obrazovnog standarda, ne samo u Krapinsko-zagorskoj županiji, već i u ostatku države.

Ovaj projekt organiziranje od strane Regionalnog centra kompetentnosti Zabok u okviru projekta ReCeZa. Tri dana vrhunskog programa obogatile su eno gastronomske radionice, prezentacije, paneli rasprave i sajam lokalnih proizvoda sjeverozapadne Hrvatske, koji pokazuju kako je budućnost hrvatskog turizma u dobrim rukama. Radosna i ponosna lica učenika dokazala su da su poslovi u turizmu itekako privlačni ako se obrazovanju mladih za te poslove pristupi na suvremeni način.

Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar istaknuo je kako je centar grada Zaboka realizacijom ovog projekta dobio nešto neprocjenjivo a to je opširno i cjeloživotno obrazovanje turističkih djelatnika, koji su Krapinsko-zagorskog županiji i Republici Hrvatskoj od velike važnosti. „Nije upitno da se Krapinsko-zagorska županija nalazi na samom vrhu kontinentalnog turizma, ali održavanje takve pozicije je zahtjevan projekt. Ovakvi programi svakako nam olakšavaju ojačavanje hrvatskog kontinentalnog turizma, obrazovanjem novih kadrova koji će moći odgovoriti svim potrebama turista koji sa svih dijelova svijeta dolaze na naša područja“ istaknuo je Župan Kolar te je nadodao kako je ključ uspjeha u turizmu sam čovjek, te da su se ovim projektom postavili zdravi temelji za kvalitetan napredak i adekvatno obrazovanje. Voditeljica Službe za strukovno obrazovanje Vesna Hrvoj-Šic iz Ministarstva znanosti i obrazovanja također je poseban naglasak stavila na važnost ljudskog faktora u turizmu.

Ravnateljica Srednje škole Zabok Draženka Jurec posebno je istaknula da je ovo četvrti sajam turizma i da joj je iznimno drago što se održava upravo u novo izgrađenoj zgradi i najsuvremenije opremljenim prostorima, te da su radovi sportske dvorane još u tijeku. Četvrti dani turizma podigli su visoko ljestvicu kvalitete naših aktivnosti i uključenosti učenika i nastavnika u projekte poput ovog.

„Važnost koju mi kao Ministarstvo pridajemo centrima kompetentnosti vidjelo se na tome da su na nedavnom otvorenju Srednje škole Zabok u listopadu prisustvovali premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković, ministrica turizma i sporta Republike Hrvatske Nikolina Brnjac i ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, koji su dali apsolutnu potporu ovom projektu. Naše je veliko zadovoljstvo što se u Zaboku realizirao ovakav program koji, osim što je rezultirao divnom infrastrukturom, može dati ono što je najpotrebnije u turizmu i ugostiteljstvu u Republici Hrvatskoj, a to su kvalitetni kadrovi i ljudi koji će se ovdje obrazovati. Ako želimo razvijat autohtoni i održivi turizam onda moramo dodatno ojačati kvalitetu domaće radne snage koje će prezentirati sve hrvatske ljepote na najljepši mogući način“ istaknuo je ­Slavko Štefinčar, ravnatelj Uprave za održivi razvoj i konkurentnost turističke destinacije i predstavnik Ministarstva turizma i sporta Republike Hrvatske.

Veronika Kolman, voditeljica CUT-a, izjavila je kako su rezultat ovog prostora i inovativne opreme dva projekta Regionalnog centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu ukupne vrijednosti 9,4 milijuna eura i projekt ReCeZa kojemu je financirana oprema u iznosu od 2,5 milijuna eura. Danas su posjetitelji imali priliku po prvi puta vidjeti kako funkcionira Akademis – ugostiteljski smještajni objekt hotelskog tipa koji će učenicima omogućiti praktičan rad podijeljen u nekoliko kategorija kako bi se oni mogli lakše opredijeliti za buduću karijeru. „Od početka sljedeće godine ovaj će objekt funkcionirati i na tržištu – učenici će u njemu stjecati praktično iskustvo a sumještani moći će koristiti smještaj“ zaključila je Veronika Kolman.

Dani turizma i ugostiteljstva započeli su kulinarskim radionicama za nastavnike kuharstva i mentore u ugostiteljstvu pod vodstvom francuskog chefa Yanna Capsiea iz Saint Tropeza, kao i vinskom radionicom za nastavnike posluživanja i mentore konobara. Drugi dan programa održan je i MasterClass kao pokazna radionica za učenike. Zadnji dan ove trodnevne manifestacije rezerviran je za Dane otvorenih vrata škole i Sajam OPG-ova SZ Hrvatske pod nazivom „Škola je cool!“. Program su vodili jedan od najpoznatijih hrvatskih chefova, Tomislav Špiček i popularni hrvatski novinar Domagoj Jakopović Ribafish. Od radionica ukrašavanja kolača za one najmlađe, do gastronomskog showa Tomislava Špičeka i Domagoja Jakopovića Ribafish-a za one starije. Svi prisutni mogli su degustirati bezalkoholne koktele i domaće zalogaje Srednje škole Zabok te igrati nagradne igre. Uživali su u zabavnom programu uz glazbeni band i Dječji pjevački zbor Zabočki mališani.

Ovim projektom postignut je cilj da se srednjoškolcima i odraslima omogući učenje i edukacija u najmodernijim uvjetima koji su temelj za nadogradnju vještina, znanja i prakse. Interes za srednjoškolskim i cjeloživotnim obrazovanjem u suvremeno opremljenom centru je izniman, a soft aktivnosti, koje se intenzivno provode u posljednje dvije godine u sklopu projekta, rezultirale su pojačanim interesom za zanimanje kuhara, konobara, hotelijersko-turističkog tehničara i komercijalista.

Cilj projekta ReCeZa je transformacija Srednje škole Zabok u centar kvalitetnog, praktičnog i međunarodno orijentiranog obrazovanja za turizam i ugostiteljstvo namijenjen učenicima, studentima, nastavnicima i mentorima, poslodavcima te osoblju svih dionika u turizmu na regionalnoj razini. Srednja škola Zabok postat će regionalno središte obrazovanja i osposobljavanja kadrova u turizmu i ugostiteljstvu te centar razvoja i inovacija kao rasadnik ideja i novih trendova u kvaliteti pružanja usluge.

Dani turizma i ugostiteljstva u Zagorju održavaju se u sklopu projekta ReCeZa - Regionalni centar Zabok ukupne vrijednosti 8.851.720,47 EUR. Ukupan iznos projekta financiran je iz Europskog socijalnog fonda, u okviru Operativnog programa učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.  

 

Još članaka iz "Županija"

Facebook