Prethodni članak
Sljedeći članak

Najbolji med u županiji: Evo novog šampiona ocjenjivanja meda održanog u Krapini


Šampion ovogodišnjeg, 21. ocjenjivanja i izložbe meda Krapinsko – zagorske županije je bagremov med Darka Milinkovića iz Konjščine.

Izložba i ocjenjivanje održani su danas u Krapini, a prijavilo se čak 64 pčelara sa 81 uzorkom meda.

Dodijeljena su priznanja u raznim kategorijama, za različite vrste meda kao i pčelare izvan KZŽ, ali na pašnom području KZŽ.

Osim šampiona, bagremovog meda Darka Milinkovića iz Konjščine, drugo mjesto osvojio je bagremov med OPG – a Mirna pčela vlasnika Josipa Kroga iz Petrovskog, a treće mjesto bagremov med Ivana Curiša iz Konjščine.

Šampion natjecanja, Darko Milinković iz Konjščine, pčelarenjem se bavi 36 godina. Dok je to nekada bilo na sto košnica, danas ih ima svega 50, a razlog tome su, kaže, turbulentna događanja na tržištu meda, stoga je ovo ekonomska računica koja odgovara njemu i njegovoj obitelji. – Naime, proizvodnja tone i pol meda velik je posao, za cijelu obitelj, koja ima udio u kompletnom procesu proizvodnje od rada na pčelinjaku, tehničkih pripremi košnica po zimi i slično – kaže Milinković.

Pohvalio se i kako je njegov bagremov med šampion međunarodnog ocjenjivanja u Sloveniji, ali međužupanijskog natjecanja koje se održava također danas, i to u kategoriji bagrema. – Ponosan sam na titulu šampiona, no rekao bih da je sav naš zagorski med šampion, izuzetno kvalitetan, sve su to samo nijanse – zaključio je šampion.

Predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza Dražen Kocet ponovo je istaknuo kako je Hrvatska puna kvalitetnog, vrhunskog meda, što je pokazalo i ovo ocjenjivanje u Krapinsko – zagorskoj županiji. Rekao je i kako istraživanja tržišta pokazuju da je 44 posto meda na području Europske unije sumnjivog porijekla.

– To je alarm za nas proizvođače, ali i potrošače, da se okrenu prema domaćim pčelarima, posebno zagorskim, koji imaju najbolji bagremov med u Hrvatskoj, pa čak i u svijetu – rekao je Kocet.

Ponosan na zagorske pčelare i ovog je puta imao razloga biti krapinsko – zagorski župan Željko Kolar, obzirom da je danas na ocjenjivanju dodijeljeno čak 40 zlata.

– To sve govori, koliko su naši pčelari odlično, jedino što bih poželio jer normalne vremenske uvjete, da sljedeća godina bude normalnija, jer klimatske promjene nažalost rade svoje – rekao je Kolar te dodao kako će Krapinsko – zagorska županija podmiriti 75 posto ukupnih troškova certificiranja meda za svakog pčelara koji želi certificirati svoj proizvod na nacionalnoj razini. Pozvao je i sve pčelare da koriste nacionalnu staklenku koju Županija također sufinancira, kao i da svi zajedno porade na brendiranju bagremovog meda.

Čestitke svima, a osobito svojim sumještanima, uputila je načelnica i Konjščine Anita Krok, obzirom da je najviše prvih mjesta, pa tako i šampionsko, otišlo upravo u Konjščinu.

Dodajmo i da je župan dodijelio zahvalnicu Udruzi pčelara Krapina povodom 40 godina djelovanja i donacije meda i slikovnice vrtićima s područja na kojem djeluje udruga, kao i da je u prigodnom programu nastupio Dječji zbor Kristalići.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

 

 

Još članaka iz "Županija"

Facebook