Prethodni članak
Sljedeći članak

Kolar:'Dd 1. siječnja do 28. veljače imali 38.005 noćenja, više nego Varaždinska, Međimurska i Zagrebačka županija zajedno'

U Tuheljskim Toplicama je održana konferencija za medije na temu zagorskog turizma – rezime 2020. godine i planovi za 2021. godinu. 'Nismo bez razloga od HTZ –a dobili priznanje kao najbolja kontinentalna turistička destinacija u RH – rekao je župan i predsjednik TZ Krapinsko – zagorske županije Željko Kolar


U Tuheljskim Toplicama je održana konferencija za medije na temu zagorskog turizma – rezime 2020. godine i planovi za 2021. godinu. Župan Željko Kolar, ujedno i predsjednik Turističke zajednice KZŽ rekao je da 2020. u turističkom smislu bila izuzetno teška i neobična i da je nema smisla uspoređivati s 2019. Rekao je da TZ KZŽ u okvirima mogućeg u suradnji s turističkim djelatnicima pokušala napraviti sve da u onom razdoblju 6, 7, 8 mjesec kada se mogao provoditi turizam i u onom dijelu kada su hoteli mogli raditi, a to je advent i doček nove godine i advent, to svima omogući.

Na kontinentu ispred nas je samo Zagreb


Kolar je istaknuo zanimljiv podatak za ovu godinu, a to je da smo od 1. siječnja do 28. veljače imali 38.005 noćenja, više nego Varaždinska, Međimurska i Zagrebačka županija zajedno (34.178). - Na području čitave Hrvatske smo na 6. mjestu iza Istre, Kvarnera, Grada Zagreba te Splitsko - dalmatinske i Zadarske županije, a drugi na kontinentu, ispred nas je samo Grad Zagreb – rekao je Kolar.
Napravio je i kratak rezime 2017. – 2019. u turističkom sektoru. U 2017. u KZŽ bilo je 141.793 dolazaka, a u 2019. 176.610, što je povećanje od 34.187 . U noćenjima brojka u 2017. bila je 324.428, a u 2019. 373.149 , što je povećanje od 48.721 noćenje. Povećani su i smještajni kapaciteti. U 2017. smo imali 2531 ležaj, a 2019. 3238, što je povećanje od 707 ležaja. - Ako gledamo usporedbe od 2013., tada je bilo. 71.805 dolazaka, a 2019. 176.610, povećanje za 104.805, u noćenjima 2013. brojka je bila 161.446, 2019. 373.149. to je indeks preko 200 posto. To je naš zajednički rezultat. Nismo bez razloga od HTZ –a dobili priznanje kao najbolja kontinentalna turistička destinacija u RH – pobrojao je Kolar. Od 2013. do sad su rasli i smještajni kapaciteti, danas ih je 3 367. U tom periodu od 2017. svoje kapacitete povećao je hotel Vila Magdalena, Terme Jezečica i Terme Tuhelj, a također sa dva hostela danas smo došli do njih 12.
Muzeji Hrvatskog zagorja koji jesu pod ingerencijom Ministarstva kulture, ali su nezaobilazan dio ponude Bajke na dlanu također bilježe porast posjetitelja. 2013. 168.000, 2019. 237.000. Broj kupača rastao je preko 100 posto: 2013. 377.656 kupača, 2019: 778.790. Kolar je najavio i jaku kampanju koja slijedi sa Gradom Zagrebom i Zagrebačkom županijom.


U Termama Tuhelj nema slobodnih soba


Direktor Terma Tuhelj Vasja Čretnik istaknuo je da su čudnu 2020. završili sa 60 posto prihoda u odnosu na godinu prije. Na ova prva dva mjeseca optimistično gledaju, zbog pozitivnih brojki, a to je da danas pune hotel s 555 gostiju, a sutra će ih biti 650. Nemaju ni jednu slobodnu sobu. Prva dva mjeseca napravili smo 73 posto noćenja u usporedbi s 2019. , dok nam je broj kupača pao ispod 50 posto – kaže Čretnik, koji se pribojava ljeta kada računaju više na strane goste, a to ovisi o otvaranju granica i daljnjom situacijom s koronom.


Zaustavljeno puno aktivnosti


Direktorica Ureda TZ Sanja Škrinjar pripremila je power point prezentacija je rekla da su u prošloj godini morali zaustaviti puno aktivnosti te da im je budžet s 3, 5 mil kuna smanjen na oko 2 mill kuna, a da novci koji im inače stižu iz HTZ za udruženo oglašavanje u iznosu oko milijun kuna, se sveli na nulu. Tek je u ljeto stiglo 50.000 kuna. U omjeru gostiju polovica je bila domaćih, a polovica stranica. Najviše dolaze iz cijele Hrvatske, zatim Slovenije, a onda Poljske, Njemačke, BIH, Mađarske, Slovačke , Italije.
Države iz kojih turisti dolaze još uvijek je standardno prvih deset: Hrvatska, Slovenija, Poljska, Njemačka koja je inače bila na drugom mjestu, Češka, Bosna i Hercegovina, Mađarska, Austrija, Italija, a kod posljednje tri često mijenjaju mjesta, iz mjeseca u mjesec. Deset najboljih županija iz kojih su nam u 2020 najviše stizali gosti, također u usporedbi s 2019. godinom su: Grad Zagreb, Primorsko – goranska županija, Splitsko – dalmatinska, Osječko – baranjska, Zagrebačka, Istarska, Varaždinska i Zadarska. Ima promjena u odnosu na 2019. vjerojatno zbog udaljenosti županija. Rezultati vodenih parkova su sljedeći: u 2019. je bilo gotovo 779.000 turista, a u 2020. godini 367.000 što je 47,12 posto, a iz dobro poznatih razloga. Kad je riječ o muzejima i svetištima u 2020. godini 31,58 posto ostvarenih posjeta u odnosu na godinu prije.


Za 2021. godinu još je puno pitanja


'Puno je pitanja za 2021. godinu. Na prvom mjestu je percepcija sigurnosti gosta. Pojačan je interes za neke manje smještajne objekte poput kuća za odmor, ali ima pitanja i o svim epidemiološkim mjerama u našim hotelskim kućama tim više što nije bilo ni jednog slučaja zaraze prošle godine ni sada, pa se nadamo da će taj segment nekako ići. Vjerojatno bi u ovo vrijeme bilo puno rezervacija, no s obzirom na situaciju gosti će rezervirati smještaj u zadnji tren po nekim pretpostavkama. Očekuje se da će tek nakon 1. svibnja krenuti ozbiljnije rezervacije, rekla je Škrinjar dodajući da se 45 naših objekata prijavilo za naljepnicu projekta HTZ-a ' Save stay in Croatia', a nada se da će ih se još prijaviti. Govoreći o projektu Around Zagreb Sanja Škrinjar je rekla da smo Zagrebu zanimljivi jer je predviđeno da dio turista ostane u Zagrebu, a dio ode u okolicu.
'U svakom slučaju u prvom naletu u prioritetu su nam domaći gosti s obzirom da smo svjesni da još neko vrijeme možemo računati na njih, a onda prema situaciji s koronom vidjet ćemo kako ćemo krenuti dalje. Konkretno nam je fokusu Zagorje i Slovenija, Njemačka, Austrija, Poljska, a prema financijama ćemo vidjeti s kojim kampanjom ćemo zajednički ići dalje, rekla je Škrinjar.
Kad je riječ o promociji balona na vrući zrak istaknula je da je pri kraju realizacija suradnje, nabavlja se novi balon vrlo sličan, ali malo veći, za šest osoba, s malo drugačijim vizualnom. To je suradnja s Balon klubom Zagreb, a ideja je da prezentiramo Zagorje puno dalje od granica Hrvatske i na taj način.


Novi planirani projekti


U projektu Sto dvoraca sjeverne Hrvatske udruženi smo s TZ Varaždinske i TZ Međimurske županije i prijavili se Ministarstvu turizma. Projekt je prošao, ministarstvo je doznačilo 91.000 kuna, odnosno poprilici svakoj županiji 30.000 kuna, a ideja je da se naprave ture kojima bi se povezale tri županije kako bi postalo zanimljivo turističkim agencijama što je i bit djelovanja turističkih zajednica da naprave ture koje turističke agencije pretvaraju u programe s cijenama. Istakula je i najavljenu WRC utrku, prvu takvu svjetsku utrku i na području Krapinsko – zagorske županije koja kreće od 22. do 25 travnja na području Karlovačke županije, Grada Zagreba, Zagrebačke županije i Krapinsko – zagorske županije. 'Još uvijek je tu puno nepoznanica jer i samim organizatorima je problem hoće li moći biti prisutni gledatelji. Na području naše županije je zadnji dan, u nedjelju i bit će čisto druga priča ako će smjeti doći ljudi, i za naše ugostitelje, i za hotelijere i općenito za našu turističku branšu, rekla je Škrinjar. Od ostalih aktivnosti u 2021. istakla je završnu konferenciju Ride&Bike II kojoj je nositelj bila ZARA, a TZ je bila jedan od partnera. 'Radić ćemo ponovno Zagorje card, turističku karticu Zagorja koja se distribuira u hotelima, smještajnim objektima i daje mogućnost popusta svim gostima koji nisu s područja županije. Škrinjar je navela još neke projekte koje planiraju poput vinograda s pogledom, bike and wine, a s obzirom da su se fokusirali na aktivni turizam bit će tu i biciklizam, konjički turizam i treking. S hotelijerima je dogovoreno da se okrenu domaće tržištu.

Još članaka iz "Županija"

Facebook

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program