Prethodni članak
Sljedeći članak

Fotonaponske elektrane na zagorskim krovovima, mreža e – bicikala: 'Val investicija iz Bračka razlit će se širom Hrvatske'

Župan Željko Kolar, nakon potpisivanja ugovora s Julijem Domcem, istaknuo je da je REGEA najbolja energetska agencija u Hrvatskoj iz čije radionice očekuje još pozitivnih ideja


U Energetskom centru Bračak župan Željko Kolar i ravnatelj REGEA – e Julije Domac danas su potpisali ugovor o sufinanciranju rada REGEA – e u 2021. godini, u vrijednosti od 700 tisuća kuna.


Julije Domac tom je prilikom predstavio najznačajnije aktivnosti REGEA – e u prošloj godini te planove za ovu godinu. Istaknuo je da je puno napravljeno na energetskoj obnovi objekata u Krapinsko – zagorskoj županiji, poglavito škola, a najbolji primjer je OŠ Gornja Stubica, gdje je ostvarena energetska ušteda od gotovo 74 %. Prošle je godine investirano više od 43 milijuna kuna. - Agencija sa svojim stručnim znanjem služi da osigurava bespovratne izvore financiranja za županiju, gradove i općine i ostale dionike i to smo dosta uspješno radili. Dobar projekt je npr. Projekt Newlight, koji je proglašen jednim od najboljih EU projekata u Hrvatskoj u kategoriji doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici. Prošle godine smo pripremili, a do veljače ćemo završiti radove na fotonaponskoj elektrani ovdje na parkiralištu i time zaokružiti priču Energetskog centra Bračak, koji će tada imati sve opcije održivog korištenja energije na jednom mjestu i služiti kao demonstracijski objekt kako koristiti sunčevu energiju u kombinaciji s baterijskim sustavom – istaknuo je Domac.


Dodao je da je na fotonaponskoj elektrani na OB Zabok proizvedeno skoro pola MWh energije, što je značajna financijska ušteda za Županiju i model za aktivnosti koje će se nastaviti. - Potpisali smo sa Županijom sporazum koji nam omogućava da ukupno 44 zgrade, škole, domove zdravlja, ukupnog potencijala snage od čak 5MW fotonapona, prijavimo na natječaj hrvatskog operatera tržišta energije u drugom kvartalu. Ova županija je prva koja je potpisala takav sporazum i vjerujem da ćemo sada s OB Zabok postaviti novi standard koji slijede i druge bolnice, poput KBC Rebro – rekao je Domac.


Najavio je i projekt kojim će se Energetski centar Bračak definitivno pozicionirati na kartu RH i šire. - Europska investicijska banka dodijelit će nam 2 milijuna eura pomoći za vođenje priprema za fotonaponom na području RH, primarno na području naših osnivača, što bi trebalo rezultirati investicijom od 40 milijuna eura. To je najveći takav projekt u RH koji će se dogoditi u 2021. Projekt je podržalo resorno ministarstvo i poslovna zajednica i očekujemo jedan val investicija koji će se iz Bračka razliti širom RH. U tom smislu mi ćemo ovdje uspostaviti savjetodavni centar za naše građane i šire, kako bi i građani sudjelovali u tom valu energetske tranzicije, što smatramo jako važnim – kaže Domac. Najavio je još jedan zanimljiv projekt. - Krapinsko – zagorska županija uz našu stručnu pomoć postavit će mrežu e – bicikala između županijskih ustanova, primarno u Krapini i u Zaboku. Potpisali smo ugovor s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za sufinanciranje. U ožujku ili travnju vjerojatno ćemo moći u pogon staviti naše bicikle koji će cirkulirati između županijskih ustanova. Jedna najava od mnogih projekata koji se tiču gospodarskog dijela i imaju dozu komercijalnosti, je projekt zbrinjavanja mulja iz pročistača Zabok, koji smo pripremili u sklopu europskog projekta za Zagorski vodovod d.o.o., gdje bismo implementirali najsuvremenija rješenja koji smo dobili kroz europski projekt iz Austrije i Danske, kako bismo smanjili operativni trošak Zagorskog vodovoda i doprinijeli zaštiti okoliša – pobrojio je Domac.

Župan Željko Kolar pohvalio je REGEA – u, ističući da je najbolja energetska agencija na području Hrvatske. Istaknuo je da je ciklus energetskih obnova škola u 2020. godini bio vrijedan 43, 5 milijuna kuna u 2020., u 2019. godini 21 milijuna kuna, no pripremili su projekte za 38,6 milijuna kuna za ovu i sljedeću godinu. - Odnose se na zdravstvene i obrazovne ustanove, jer nam je prioritet i energetska obnova i sveukupno investiranje u obrazovanje i zdravstvo. Stavili smo jednu stavku u proračunu našeg upravnog odjela za gospodarstvo, za certifikate za građane u vrijednosti 100 tisuća kuna, kako bi im omogućili lakše javljanje na natječaje koje očekujemo od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Do 3., 4. mjeseca riješit ćemo fotonaponske elektrane na bolnici u Krapinskim i Stubičkim Toplice, a u prosincu smo potpisali ugovor za korištenje krovova na javnim institucijama da se pripremi dokumentacija za javni poziv. Obnovljivi izvori energije i energetska učinkovitost bit će jedni od 5 najvećih projekata i sveobuhvatnih investicije u sljedeće četiri godine- najavio je župan. Župan je dodao da su se ovim uštedama koje su postigli na školama u posljednje 2 godine praktički mogla osigurati sredstva za pripremu tehničke dokumentacije za sve projekte koji im slijede u budućnosti. - Čestitam Julije Domcu i njegovoj ekipi iz REGEA-e na sjajnim projektima koje provodimo na području KZŽ. U dobrom dijelu projekata prva smo županija u Hrvatskoj i među prvima u regiji koja provodi uopće EU projekte. Očekujem još pozitivnih ideja iz radionice na Bračku – rekao je župan.

Još članaka iz "Županija"

Facebook

Prometna nesreća na čvoru KUTINA u smjeru Lipovca promet se vodi po dvije prometne trake.Vozi se uz ograničenje brzine 80 km/h. Vozila se nalaze na zaustavnom traku. Molimo korisnike za strpljenje.   Zbog jakog vjetra na Jadranskoj magistr...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program