Prethodni članak
Sljedeći članak

Državni inspektorat: 'Inspektorica koja je zabranila prodaju sira na sajmu u Zlataru postupila je prema Pravilniku'

Državni inspektorat stao je u obranu svoje inspektorice Mirjane Krušelj, koju su jučer brojni komentatori na društvenim mrežama, ali i kupci te prodavači na sajmu, žestoko kritizirali


O slučaju Ljiljane Mikec iz Križevaca, koju je jučer na zlatarskom sajmu posjetila inspekcija u pratnji policije kako bi joj zabranili prodaju sira, o čemu smo pisali OVDJE, očitovao se i Državni inspektorat. Iako je jučerašnji događaj izazvao ogorčenje i negodovanje brojnih kupaca i prodavača na sajmu, kao i brojne negativne komentare na društvenim mrežama, Državni inspektorat stao je u obranu svoje inspektorice Mirjane Krušelj i tvrdi kako je inspektorica postupila prema odredbama Pravilnika.

Njihov odgovor na naš upit prenosimo u cijelosti:

"Stranka na koju se odnosi predmetni upit prodaje svježi sir i vrhnje kupcima za javnu potrošnju koji proizvodi na gospodarstvu u Svetom Petru Orehovec u Koprivničko- križevačkoj županiji, koje je registrirano kao „objekt koji se primarno koristi kao privatni stambeni prostor, u kojem se redovito priprema svježi sir i vrhnje radi stavljanja na tržište“.

Prema odredbama iz čl. 19. st. 2. Pravilnika o registraciji i odobravanju objekata te o registraciji subjekata u poslovanju s hranom proizvodi iz objekta koji se primarno koristi kao privatni stambeni prostor u kojem se priprema svježi sir i vrhnje radi stavljanja na tržište mogu se stavljati na tržište isključivo:

1. na mjestu proizvodnje

2. na tržnicama ili prodajnim izložbama na području iste ili susjedne županije

3. u vlastitoj ili lokalnoj turističkoj ponudi

4. dostavom krajnjem potrošaču (prodajom od vrata do vrata) na području iste ili susjedne županije.

Budući da se sajam u Zlataru nalazi na području Krapinsko-zagorske županije koja se ne može smatrati istom, niti susjednom županijom u odnosu na područje Koprivničko - križevačke županije, vezano uz odredbe iz čl. 19. st. 2. Pravilnika o registraciji i odobravanju objekata te o registraciji subjekata u poslovanju s hranom izricanjem usmenog rješenja na zapisnik stranki je zabranjena prodaja sira i vrhnja  na prostoru sajmišta u Zlataru.

Kontrolom izvršenja rješenja na prostoru sajma u Zlataru, ponovno je zatečena ista stranka, kako izlaže prodaji, odnosno za javnu potrošnju svježi i tvrdi sir i vrhnje. Prodaju obavlja na ulazu u ograđeni sajmeni prostor. Sir i vrhnje je dopremljeno u vozilu, a sir je skladišten u prostoru prtljažnika. Vozilo nije opremljeno s opremom za održavanje temperature prostora. Iz ovog neposrednog nadzora utvrđeno je da stranka nije postupila po rješenju veterinarske inspekcije, te joj je izdano Rješenje o izvršenju kojim joj se u izreci zabranjuje prodaja sira i vrhnja na sajmištu u Zlataru.

Ponovnom kontrolom izvršenja rješenja na prostoru sajmišta u Zlataru, nadzorom je utvrđeno da stranka i dalje prodaje sir i vrhnje, te tvrdi sir, protivno izvršnom rješenju o zabrani prodaje na sajmištu u Zlataru te će se nastavak kontrole izvršenja rješenja provesti putem upravnog postupka - prisilnog izvršenja - naplatom novčane kazne", stoji u odgovoru Državnog inspektorata.

Pročitajte još:

Na sajam u Zlataru stigla policija i inspekcija da otjeraju ženu koja prodaje sir

Još članaka iz "Županija"

Facebook