Prethodni članak
Sljedeći članak

Dretar o obrani od tuče: 'Župan svjesno zanemaruje zakonom propisane obveze i ne uplaćuje ono što mora'


Foto: Patrik Maček/Pixsell

Davor Dretar, zagorski saborski zastupnik iz redova Domovinskog pokreta, poslao je priopćenje vezano uz sustav obrane od tuče koji je ove godine, nažalost, posebno bio aktualan u Zagorju, a u kojem upozorava kako župani Krapinsko - zagorske, Varaždinske i Međimurske županije ne izvršavaju svoje obaveze koje su prema Zakonu o sustavu obrane od tuče dužni izvršavati.

Dretarovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Dana 06.10.2022. u prostorijama Sabora održana je tematska sjednica Odbora za poljoprivredu na kojoj se raspravljalo o opravdanosti i učinkovitosti postojećeg sustava obrane od tuče.

Na toj sam sjednici inzistirao da se postojeći sustav obrane od tuče ne ugasi, nego dodatno unaprijedi kroz pojačano financiranje od strane državnog i županijskih proračuna.

U Zakonu o sustavu obrane od tuče jasno stoji:


II. FINANCIRANJE OBRANE OD TUČE
Članak 13. (NN 55/07)
(1) Novčana sredstva za provođe¬nje operativnog rada obrane od tuče, sukladno godiš¬njem planu i programu iz članka 6. ovoga Zakona, osiguravaju se iz s¬ljedećih izvora u visini do:
– 20% od sredstava državnog proračuna predviđenih pozicijom – sredstva pomoći za ukla¬nja¬nje pos¬ljedica elementarnih nepogoda,
– 30% od sredstava Ministarstva po¬ljoprivrede i šumarstva predviđenih proračunskom pozicijom – sredstva poticaja za osigura¬nje usjeva,
– 1% od sredstava proračuna županija na bra¬njenom području, osim Grada Zagreba koji izdvaja 0,1% proračuna za tekuću godinu.

Dakle, postojeći sustav obrane od tuče MORA se financirati iz županijskih proračuna, u visini od 1% proračunskih sredstava!

U prilogu Vam šaljem dokument DHMZ-a, nositelja sustava obrane od tuče za RH.
Iz službenog dokumenta, koji je potpisala ravnateljica DHMZ-a, gospođa Branka Ivančan – Picek, jasno se vidi kako tri župana na sjeveru Hrvatske razmišljaju o obrani od tuče!
Gospoda Posavec, Stričak i Kolar, župani Međimurske, Varaždinske i Krapinsko – zagorske županije svjesno zanemaruju zakonom propisane obveze i ne uplaćuju ono što MORAJU!

Poštovani stanovnici Krapinsko – zagorske, Međimurske i Varaždinske županije, slijedeći puta kada Vam tuča polomi vrt, voćnjak, vinograd, plastenik ili staklenik, razbije stakla na automobilu i ošteti Vam kuću, prisjetite se što o tome govore Vaši aktualni župani, a što u stvari čine neizvršavanjem svojih zakonom propisanih obveza!

Prepuštaju Vas na milost i nemilost vremenskim nepogodama, mirni i sigurni jer u uredima župana ne pada tuča!", stoji u priopćenju kojeg je potpisao saborski zastupnik Davor Dretar.

Još članaka iz "Županija"

Facebook