Prethodni članak
Sljedeći članak

Do sada se u Zagorju samopopisalo 17.559 ljudi, za popisivače osigurani brzi testovi na 18 lokacija

Župan Željko Kolar pozvao je sve koji imaju mogućnost da iskoriste još preostala četiri dana i sami se popišu, a one koji nemaju, da od ponedjeljka budu kooperativni s popisivačima


Župan Željko Kolar održao je danas sastanak s glavnom ravnateljicom Državnog zavoda za statistiku Lidijom Brković, na temu popisa stanovništva.

Kako je istaknula Brković, prvi digitalni popis stanovništva na području Hrvatske provodi se od 13. rujna. Prva faza samopopisivanja traje do 26. rujna, a to je faza u kojoj svi građani koji imaju pristup sustavu e – građani mogu popisati sebe i članove svoga kućanstva.

- Do sada smo iznimno zadovoljni odazivom jer je više od 730.000 osoba već upisano preko sustava e – građani, a zadovoljni smo i odazivom na području Krapinsko – zagorske županije, gdje se do sada popisalo nešto više od 17500 građana. Naravno, vremena još uvijek za popisivanje ima, do nedjelje, a ima vremena i za sve nove korisnike da potraže pristup sustavu e - građani i samostalno popišu sebe i članove svoga kućanstva – rekla je ravnateljica Državnog zavoda za statistiku.


Dodala je da terenska faza počinje idućeg ponedjeljka, 27. rujna, kada na teren izlazi gotovo 8000 popisivača, koji po prvi puta neće imati papirnate obrasce nego prijenosna računala. Ta faza traje do 17. listopada, uz mogućnost produžetka do 29. listopada, ako se ustanovi da u prvooj i drugoj fazi nisu popisane sve popisne jedinice.
Na novinarsko pitanje što ako popisivač ne nađe nikoga kod kuće, odgovorila je da je dužan ostaviti poruku i kontakt na koji se osoba treba javiti i dogovoriti kada će popisivač opet doći i obaviti popis. Kontrolna šifra koju građanin dobije nakon samopopisivanja treba se predati popisivaču. - Ukoliko mislite da taj dan nećete biti u kući, dovoljno je šifru ostaviti na vratima ili kod susjeda, bitno je da popisivač dobije tu šifru – rekla je Lidija Brković.
Vezano uz pojavu lažnih popisivača, koji već ‘ordiniraju’ i pokušavaju prevariti građane, Lidija Brković je istaknula da ovlašteni popisivači na teren izlaze tek 27. rujna. - Imat će akreditacije s imenom i prezinmenom, na kojima su i logo Zavoda i popisa te prijenosna računala, a imat će maske i majice s logom i sloganom popisa. Istaknut je i broj osobne iskaznice popisivača, pa svatko može zaražiti osobnu da se vidi da se radi o toj osobi – pojasnila je.

Župan Željko Kolar pozvao je sve koji imaju mogućnost da iskoriste još preostala četiri dana i sami se popišu, a one koji nemaju, da od ponedjeljka budu kooperativni s popisivačima, kojih će u Zagorju na teren izaći preko 200. - Svi popisivači moraju imati covid potvrde. Za popisivače koji nisu cijepljeni, koji će se testirati svaka dva do tri dana brzim testovima, mi smo osigurali na naših 18 lokacija, ordinacija opće prakse unutar Doma zdravlja KZŽ, testove za prvi tjedan. Nadam se da će ravnateljici nacionalni Stožer, nadležno ministarstvo i Vlada RH osigurati testove za čitavu Hrvatsku kako bi se popisivači koji nisu cijepljeni i nemaju covid potvrdu mogli testirati i normalno odraditi posao – rekao je Kolar. Dodao je da se u Zagorju do sada samopopisalo 17.559 ljudi, odnosno 14,1 posto.

Još članaka iz "Županija"

Facebook

IZVANREDNI DOGAĐAJI: -prometna nesreća na autocesti A3 na 198+000 km između čvora LUŽANI i čvora SLAVONSKI BROD ZAPAD u smjeru Lipovca. Vozi se uz ograničenje brzine 80 km/h;  -teretno vozilo u kvaru na autocesti A3 na 45+400 km između čvora O...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program