Prethodni članak
Sljedeći članak

Zlatarski umirovljenici u Vojvodini posjetili brojne znamenitosti


Pedesetak članova Udruge umirovljenika Zlatar bilo je 22. i 23. lipnja na dvodnevnom putovanju Vojvodinom, tijekom kojega su u Bačkoj posjetili Suboticu, Sombor i Novi Sad.

Prvi je doživljaj bio opčinjenost nepreglednom vojvođanskom ravni i golemim površinama zasađenim kukuruzom, suncokretom, šećernom repom…a žetva pšenice bila je u tijeku. U šetnji Suboticom imali su odličnog vodiča u potpredsjednici subotičkog Društva penzionera, Mariji Cvetković, koje je dan prije dolaska Zlatarščana  obilježilo 77. obljetnicu djelovanja. Gradom dominira Gradska kuća, remek djelo mađarske secesije,a u susjedstvu, na Trgu slobode,  je i velebna zgrada Narodnog kazališta, koje je do 1951. nosilo ime Hrvatsko narodno kazalište. Nema više ni Hrvatske drame, ukinute 1958. godine. Potpredsjednica Cvetković odvela je zagorske umirovljenike  i na  izložbu likovnih stvaratelja u tehnici slame „Lusa“, u predvorju velebne Gradske kuće.

Nije izostao ni posjet jezeru Palić, kao i vinariji slavnoga pjevača Zvonka Bogdana, pred kojom goste dočekuju skulpture samoga pjevača i osam tamburaša Janike Balaža. Kako je u članstvu zlatarske udruge i nekoliko poznatih vinara, među kojima  i predsjednik Udruge vinara i vinogradara „Pajdaš“ Dubravko Žerjavić i vinar Edo Orsag, ostali su zatečeni izgledom same vinarije kao i kompjuteriziranim tehnološkim procesom.

Jednako dojmljivo bilo je i „u tem Somboru“, u čijem je središtu ,za posjeta, počela tradicionalna manifestacija „Somborsko ljeto“. Inače, to je rodni grad ugledne hrvatske glumice i dugogodišnje  prvakinje  zagrebačkoga HNK, pok. Elize Gerner Strozzi Arko, koji se može podičiti svojim kazalištem i njegovim ansamblom. U tom gradu, kolijevci „srpskoga slikarstva“, djeluju  ustanove hrvatske zajednice, HKUD „Vladimir Nazor“, Bunjevačko kolo i Udruženje građana Urbani Šokci.

Dvodnevno putovanje bačkim dijelom Vojvodine završilo  je posjetom Novome Sadu. Dakako, odlazak na Petrovaradinsku tvrđavu  bio je razumljiv, ali prije nego što su se brojni sudionici počeli, po sparini, penjati brojnim stubama, u podnožju tvrđave, na uglu Beogradske i Ulice Vladimira Nazora, posjetili su rodnu kuću bana Josipa Jelačića. Rođen je 16. listopada 1801. u spomenutoj kući koja je svečano otvorena  2020. i nakon 75 godina vraćena hrvatskoj zajednici u Srbiji.

 

Još članaka iz "Zlatar"

Facebook