Prethodni članak
Sljedeći članak

Veliki Božić u maloj školi u Martinšćini


Kad se spoje entuzijazam i znanje dvoje učitelja mlađe dobi, Ljiljane Mutak i Ivana Bukala, onda nastane veliki Božić u maloj školi. Riječ je o područnoj školi u Martinščini, čija je matična škola OŠ Ante Kovačića u Zlataru. Građena je u razdoblju između dva svjetska rata, ima dvije učionice, u kojima uči dvanaest učenika nižih razreda. Martinščina je malo mjesto, jedno od 18 naselja Grada Zlatara, koje se nalazi na južnim obroncima Ivanščice. A škola je nasuprot crkve sv. Martina, zaštitnika mjesta koje prema popisu stanovnika iz 2001. godine ima 471 stanovnika, a prvi put se spominje 1334. godine. Danas ih je možda i manje!

Kao i u drugim školama diljem Zagorja i u Martinščini je najavljen dolazak Božića. Deset djevojčica i dva dječaka s mnogo šarma predstavili su efektno napisan tematski tekst svojih učitelja. Svakom su učeniku namijenili ulogu, pa su tako na okupu bili sv . Marija, sv. Josip, mali Isus, Gabrijel arhanđeo, sveta tri kralja... A oni su ih savladali kao da su odrasli pod reflektorima na kazališnoj pozornici. Sjajno! Na kraju pridružili su im se učiteljica Ljiljana s harmonikom i učitelj Ivan s gitarom i mali zbor 12 pučkoškolaca veselo je zapjevao „Narodi nam se kralj nebeski“. Što su na kraju gradonačelnica Jasenka Auguštan Pentek i ravnatelj škole prof. Marijan Posarić mogli reći nego pohvaliti učitelje, učenike i njihove roditelje koji vrlo susretljivo surađuju sa školom i učiteljima svoje djece.


Tako je bilo u petak predvečer u Martinščini, a prije podne u matičnoj školi u Zlataru, u sportskoj dvorani prepunoj publike, pljeskalo se umijećima najmlađih koji su najavili dolazak Božića na svoj način. Pjevao je zbor i svirao instrumentalni orkestar pod vodstvom učitelja glazbe Matije Vučkovića, recitiralo se, glumilo, a oduševljenje su pobudili malo folkloraši pod vodstvom učiteljice Anite Petanjek Macan. 

Još članaka iz "Zlatar"

Facebook