Prethodni članak
Sljedeći članak

OTVORENI 54. DANI KAJKAVSKE RIJEČI: ‘Ono najvažnije, zbog čega je i počela naša manifestaciju, su djeca’


- Želim da okupimo djecu iz čitavog kajkavskog govornog područja, da ih odmalena učimo značaju kajkavskog jezika, očuvanju tradicije i kulture, koju smo mi naslijedili od naših roditelja, baka i djedova. Samo na taj način možemo osigurati svoju opstojnost, jer narod koji ne poštuje svoje, ne može voljeti niti tuđe, a ako ne volite i tuđe, onda ne možete živjeti u modernom svijetu – rekao je danas župan Željko Kolar u Parku hrvatske mladeži u Zlataru, otvarajući 54. Dane kajkavske riječi.

Istaknuo je da je ova manifestacija važna i na razini Tjedna kajkavske kulture u Krapini i Tjedna kulture zabave i športa u Svetom Križu Začretju te jedna sigurno od najznačajnijih općenito, što se tiče djece i kajkavskog govornog područja.


Gradonačelnica Zlatara Jasenka Auguštan – Pentek istaknula je da bit manifestacije nije zabavni sadržaj, već kulturne manifestacije kojih ima puno kroz idućih 10 dana.

– Imamo zabavne i sportske sadržaje jer želimo što više ponuditi našim sumještanima i gostima, no ono najvažnije, zbog čega je i počela naša manifestaciju, su djeca. Pridružite se našim priredbama i dajte podršku našim najmlađima – pozvala je gradonačelnica, a upravo najmlađi izveli su prigodan program na otvaranju Dana kajkavske riječi.
Nastupile su dječje folklorne skupine ‘Cvrgudan’ i mališani Dječjeg vrtića Zlatarsko zlato.

Samom otvorenju prehodilo je otvorenje izložbe Izidora Popijača – Žige Bednjanskog u Galeriji izvorne umjetnosti. Osebujni je umjetnik istaknuo da mu je Zlatar duboko u srcu.

- Izložba je posvećena Isusu Kristu, hrvatskim braniteljima koji su dali živote da možemo ovdje danas razgovarati, svim mojim prijateljima i neprijateljima – rekao je Žiga na otvorenju, a potom zahvalio svima nazočnima na izložbi i posebno gradu Zlataru na originalan način, emotivnom pjesmom, koju je izveo uz malu pomoć svog sina Petra, akademskog kipara.

Program otvorenja izložbe u kojem su nastupili Nika Kovačić na gitari i dramski glumac Denis Bosak koji je interpretirao stihove Zlatarščanke Dragice Reinholz te Petar Popijač, vodio je Željko Slunjski.


Ravnateljica Galerije Božena Slunjski Izoidora Popijača je najavila kao kipara naivne umjetnosti, ‘jednog, jedinstvenog, posebnog i nadaleko poznatog na ovim prostorima i šire’.

Dobrodošlicu umjetniku i brojnim posjetiteljima poželjela je i gradonačelnica Jasenka Auguštan – Pentek, ističući da je zlatarska galerija mala prostorom, ali velika srcem.

Izložbu je otvorio župan Željko Kolar, koji je rekao da Žigu poznaje 30 – ak godina i da je imao privilegiju nekoliko puta biti u njegovom atelieru. – Kada bi me netko pitao po čemu bi Žiga bio najveći, rekao bih – po svemu. Teško se odlučiti bi li to bila njegova raspela, kokoti, fontane, lule ili nešto drugo. Sigurno je najveći živući samouki kipar u Hrvatskoj. Posebno mi je drago da su njegovi sinovi završili akademiju i da imaju talent na tatu, ali i formalno obrazovanje i kroz određeno vrijeme vidjet ćemo i njih u istom sjaju kao večeras Žigu – rekao je Kolar.

U Zlatarskoj je Galeriji izloženo dvadesetak Žiginih skulptura pod zajedničkim nazivom 'Gruda rodne zemlje'.

 

 

 

 

Još članaka iz "Zlatar"

Facebook