Prethodni članak
Sljedeći članak

Mlada sopranistica Lucija Spevec održat će atraktivan koncert u Zagorju


U Varaždinu se već 53 godine održava renomirani festival klasične glazbe, Varaždinske barokne večeri. Početnih godina održavao se u crkvama i palačama baroknoga Varaždina, a u međuvremenu prerastao je granice grada i sada je to dvotjedni festival s tridesetak koncerata koje izvodi nekoliko stotina glazbenika pred otprilike deset tisuća članova publike iz cijeloga svijeta. Etablirao se kao europski i svjetski poznati festival rane glazbe. Koncerti se sada održavaju uglavnom u sjeverozapadnoj Hrvatskoj. U Krapinsko-zagorskoj županiji ove je godine planiran samo jedan koncert i to 24. rujna u crkvi zasićenoga baroka, sv. Marije Snježne, u Belcu. Početak je u 17 sati, a ulaz je slobodan. Koncert je u sklopu priredbe „Tu v Belcu sme doma“, koja je sadržajni dio ovogodišnjih Dana kajkavske riječi.


Nastupit će mlada sopranistica Lucija Spevec, glazbeno obrazovana na sveučilištu u Beču, čiji je nedavno preminuli otac, ugledni varaždinski stomatolog i zaslužni kulturni djelatnik, dr. Branko Spevec, rođeni Zlatarščanin.

Na programu su djela Bacha, Händla, Vivaldija…Sudionik je koncerta i orguljaš Višeslav Jaklin, od 2008. godine varaždinski katedralni orguljaš, koji je crkvenu glazbu studirao u Grazu, a magistrirao je koncertantni smjer orgulja na sveučilištu u Beču u klasi svjetski priznatog profesora Michaela Radulescu. Umjetnik je zavidne karijere. Primjerice, 2005. svirao je na čuvenim orguljama katedrale Notre Dame u Parizu. Kao gost u Belcu će nastupiti mladi tamburaš Damijan Turković (brač).

Još članaka iz "Zlatar"

Facebook