Prethodni članak
Sljedeći članak

'Najveća vrijednost manifestacije su dječje priredbe koje okupljaju učenike iz cijele kajkavske Hrvatske'

POČINJU 54. DANI KAJKAVSKE RIJEČI: Od 22. rujna do 1. listopada Zlatar će živjeti u duhu 'kaja'


Od 22. rujna do 1. listopada Zlatar će živjeti u duhu 'kaja'. Manifestacija kojoj je osnovni cilj očuvanje i njegovanje kajkavske riječi i tradicije, 54. Dane kajkavskih riječi, danas je predstavljena na konferenciji za novinare.

Ravnateljica POU dr. Jurja Žerjavića Gordana Valjak predstavila je sam program manifestacije. Njezin temeljni dio, kulturni program, počinje 22. rujna, samostalnom izložbom skulptura Izidora Popijača Žige 'Gruda rodne zemlje', nakon čega će u Parku hrvatske mladeži biti samo otvorenje manifestacije, uz nastup Dječje folklorne skupine Cvrgudan i folkloraša iz DV Zlatarsko zlato te pozdravnu riječ gradonačelnice. -Slijedi 11. manifestacija Tu v Belcu sme doma, koja uključuje 6. Noć pod lampašima, reviju folklora u organizaciji KUD – a Belec uz brojne goste, program OŠ Belec i reviju mažoretkinja koja će se održati u šatoru na igralištu škole. Tu je i gostujući koncert Varaždinskih baroknih večeri, što je je krasan način da promoviramo najljepšu crkvu SZ Hrvatske – rekla je Valjak.

Tu je i radionica zen keramike, koncert KPD Zlatarjeve, kazališna predstava za odrasle, a kraj tjedna donosi najvažniji sadržaj DKR, to su dječje priredbe koje su zaštitni znak manifestacije - Dječja likovna izložba Čovjek čovjeku, 54. Zbor malih pjesnika i 52. Festival dječje kajkavske popevke. Ove priredbe okupljaju učenike iz cijele kajkavske Hrvatske.

- Na izložbi ćemo vidjeti 111 radova, odabranih između 854 prispjela na natječaj iz 42 škole, na Zboru malih pjesnika ove godine bio je odaziv od 56 škola s 318 radova, čut ćemo 63 pjesme koje su tiskane u zborniku, a na Festivalu vidjet ćemo 18 škola s 18 novih pjesama, a mali će izvođači nastupiti uz Tamburaški orkestar HRT – a, što je za njih poseban događaj. Imat ćemo i gošće, ŽVS Kušlec. Uz veće kulturne događaje tu je i niz manjih, u Knjižnici izložba fotografija Što za mene znači starost, predavanje nutricionista, likovna radionica za odrasle Art&Wine. Sve će biti začinjeno bogatim koncertnim programom – rekla je Valjak.

Tu su, naravno, i brojni koncerti i izvođači za svačiji ukus – Jole, Plavi kristali, Alpski kvintet, Fiškali, TS Antique, Sway band, Matija Cvek, Vigor, Kavaliri..., a neće nedostajati ni sportskih sadržaja, bit će tu teniski turnir, KUP u lovu ribe udicom na plovak, utrka Lastinim putima i pješačenja po starim gradovima Ivančice. -Trudimo se da sadržaji budu zanimljivi domaćom stanovništvu i posjetiteljima, dobar dio stanovnika Zlatar sudjeluje u našim događanjima. Ono što nosi Dane, su etno događanja. Imat ćemo predstavljanje obrta i OPG – a koje organizira Udruženje obrtnika kroz 4 dana u parku, Po starinski – prezentaciju starih radova i slastica Udruge žena, izložbu gljiva, izložbu odltimera, sve što je atraktivno za posjetitelje. Najveće etno događanje je Pajdaško sprehajanje, najatraktivnije za posjetitelje – rekla je Valjak.

A Sprehajanje je detaljnije predstavila direktorica TZ Zlatni istok Zagorja Patricija Šarkanj. - U subotu 30. rujna održat će se tradicionalno Pajdaško sprehajanje. Sama manifestacija kreće iz Sajmišne ulice s povorkom koju predvodi Limena glazba i Belečke mažoretkinje do parka. Sudionici se natječu u prikazu tradicijskih zagorskih običaja na uređenim kolima ili kao skupine pješaka. Ove godine je povećan fond za sudjelovanje i fond nagrada. Svaka skupina koja ispunjava uvjete odmah na predstavljaju na pozornici dobiva 200 eura u kategoriji kola i 100 eura skupina pješaka. Sve skupine ravnopravno se natječaju, a ocjenjivački sud donosi odluku o 3 nagrade. Prva je 800 eura i Zlatni lampaš, druga je 600, a treća 400 eura. Prijaviti se možete u Turističkoj zajednici do 25. rujna – rekla je Šarkanj.

Gradonačelnica Jasenka Auguštan – Pentek zahvalila je Krapinsko – zagorskoj županiji koja godinama prati i financijski pomaže održavanje manifestacije, kao i svim sponzorima, POU i Gradskoj upravi koji su mjesecima radili na programu. – Program smo dopunili zabavnim sadržajem, jer želimo što više posjetitelja u Gradu. Želim pozvati goste iz cijele županije i šireg područja. Bilo koji dan da dođu, bit će zanimljiva događanja. Sretna sam da manifestaciju osim Grada i KZŽ podržava i Hrvatski sabor i Ministarstvo kulture te brojni sponzori koji su pomogli da program bude u ovom obimu. Vjerujem da ćemo se vidjeti, ispred nas je lijepih 10 dana i želim svima ugodan provod – pozvala je gradonačelnica.

Dodala je da će se ove godine birati i najljepše uređeni izlog, a pobjednika čeka nagrada od 100 eura, koja će biti uručena na Sprehajanju. – To smo odlučili kako bi cijeli Zlatar disao u kajkavskom ozračju, da se vidi starinski zagorski štih i izlozi uređeni u starinskoj noti. To će postati običaj – najavila je gradonačelnica.

Župan Željko Kolar čestitao je na sjajnom programu, kojeg se ne bi, rekao je, postidjeli ni veliki gradovi. - Ključna stvar je poticanje sustavnog literarnog, glazbenog i likovnog stvaralaštva među mladima na našem kajkavskom govoru, najljepšem na svijetu za nas u Zagorju, govoru kojeg preko 2 milijuna ljudi aktivno koristi na području Hrvatske – rekao je Kolar te istaknuo da je izuzetno bitno da su se u program uključile brojne škole.

- Zbor malih pjesnika, Festival dječje kajkavske popevke, dječja likovna izložba Čovjek čovjeku su ključne stvari 54. DKR, uz Spehajanje. Na taj način odgajamo djecu da znaju vrednovati svoju kulturu i baštinu, ono što su nama ostavili naši djedovi i bake, i to je najveća vrijednost ove manifestacije, koja je u rangu Tjedna kajkavske kulture, Prvog glasa Zagorja, ne samo po godinama kontinuiranog djelovanja, već i prema kvaliteti sadržaja. Pozivam sve stanovnike KZŽ i kajkavskog govornog područja i šire da nam dođu na ovaj desetodnevni program u Zlatar – pozvao je Kolar.

Još članaka iz "Zlatar"

Facebook