Prethodni članak
Sljedeći članak

Kaj vas sve čeka na Danima kajkavske riječi u Zlataru?


Dani kajkavske riječi, manifestacija koja njeguje kajkavsku riječ, kulturu i tradiciju, održava se od 1970. godine u Zlataru, slikovitom gradiću u sjeveroistočnom dijelu Hrvatskog zagorja. Kroz niz kulturnih, etno, zabavnih i sportskih sadržaja okuplja sudionike svih uzrasta te nudi ponešto zanimljivo svakom posjetitelju.

Kruna Dana kajkavske riječi i najvažnije priredbe svakako su one dječje - Zbor malih pjesnika, izložba Čovjek čovjeku te Festival dječje kajkavske popevke.

Sam početak 54. Dana kajkavske riječi je 22. rujna, kada se otvara izložba “Gruda rodne zemlje” Žige Popijača u Galeriji izvorne umjetnosta, a potom će u Parku hrvatske mladeži biti upriličeno samo otvorenje manifestacije.

Prvoga viknda većina sadržaja održava se tradicionalno u Belcu, gdje posjetitelje u subotu očekuje „Senjuf” i „Noć pod lampašima”, s revijom folklora i glazbenim gostima iz Slovenije, dok su u nedjelju u programu planinarenje, koncert klasične glazbe i revija mažoretkinja.


U sklopu Dana kajkavske riječi Zlatar 2023., u subotu 30. rujna održat će se tradicionalna etno-priredba Pajdaško sprehajanje. Sudionici Pajdaškog sprehajanja natječu se u prikazu tradicijskih zagorskih običaja, na uređenim kolima ili kao organizirane skupine pješaka.

Ako sudionici dolaze s kolima ili prikolicom koje vuče traktor ili neko drugo vozilo, na kolima mora biti najmanje dvoje ljudi, dok svaku organiziranu skupinu pješaka mora činiti najmanje petero ljudi.

Svi sudionici, bez obzira na kategoriju, moraju prikazivati neki od tradicijskih zagorskih običaja i obavezno biti odjeveni u narodne nošnje ili odjeću koja odgovara prikazu, jer se u protivnom neće uzeti u obzir prilikom akreditiranja natjecatelja.

Svaka pajdaška skupina mora imati svoje ime i kod prijave objasniti što će prikazati te se istoga pridržavati i na dan Sprehajanja. Svaka skupina koja ispunjava uvjete prijave odmah nakon predstavljanja na pozornici dobiva nagradu za sudjelovanje i to 200 eurau kategoriji kola i 100 eura u kategoriji pješaka.

Sve skupine ravnopravno se natječu za jednu od tri nagrade o kojima odluku donosi Ocjenjivački sud, prvenstveno vrednujući originalnost i izvornost prikazanog.
Prva nagrada je 800 eura i Zlatni lampaš, druga nagrada 600 eura a treća 400 eura.

Kompletan program pogledajte u nastavku:

Još članaka iz "Zlatar"

Facebook