Prethodni članak
Sljedeći članak

Vijećnici Gradu Zlataru odobrili da ode u minus po tekućem računu do 265.445,62 eura

Održana sjednica Gradskog vijeća Grada Zlatara, na kojoj su sve odluke usvojene jednoglasno


Gradsko vijeće Zlatara na sjednici održanoj u četvrtak donijelo je jednoglasno odluku o suglasnosti s ugovorom o pripajanju trgovačkih društava KRAKOM - vodoopskrba i odvodnja d.o.o., Krapina i VIOP društvo s ograničenom odgovornošću za vodoopskrbu i odvodnju, Pregrada, društvu Zagorski vodovod d.o.o. Time je gradonačelnica Zlatara dobila ovlasti da kao kao zakonska zastupnica i predstavnica Grada Zlatara u Skupštini Zagorskog vodovda može o tome glasati na skuptini Društva koja će se održati u listopadu. Kako je pojasnio direktor Zagorskog vodovoda Mario Mihovilić, koji je prisustvovao sjednici, Zagorski vodovod je nositelj uslužnog područja, a tragovačka društva za spajanje sa Zagorskim vodovodom imaju šest mjeseci prema zakonu.

Dobri rezultati
Na sjednici je i donesena i 4. izmjena i dopuna plana nabave za ovu godinu, kao i odluka o zaduživanju Grada Zlatara po principu dopuštenog prekoračenja. Grad Zlatar zadužit će se putem kratkoročnog kredita po principu dopuštenog prekoračenja po transakcijsom računu do iznosa od 265.445,62 EUR kod Hrvatske poštanske banke d.d., za premošćivanje jaza nastalog zbog različite dinamike priljeva sredstava i dospijeća obveza za projekte na području Grada Zlatara. – Svake godine donosimo istu odluku, a minus možemo koristiti godinu dana – rekla je gradonačelnica Jasenka Auguštan – Pentek. Vijećnici su jednoglasno prihvatili i polugodišnje izvršenje proračuna. U razdoblju 1. siječnja do 30. lipnja 2023. godine ostvaren je višak prihoda u iznosu od 994.769,59 eur. Rezultat poslovanja u odnosu na manjak iz prethodnog razdoblja poslovanja za razdoblje 1. siječnja do 30. lipnja 2023. godine iznosi 749.688,33 eura. – Zadovoljni smo izvršenjem proračuna, vidljivo je da rastu prihodi od poreza na dohodak, na proračunu se osjeti da su plaće građanima porasle. No, bojimo se porezne reforme, ako nam ukinu prirez, gubimo oko 200.000 eura, što je za grad u razvoju mnogo, za sufinanciranje EU projekata, i za osnovne stvari, bit će to veliki šok. Udruga gradova će napraviti izračune, no ako do toga dođe, vjerojatno ćemo morati dizati porez na dogodak, da nadoknadimo sredstva koja ćemo izgubiti – rekla je gradonačelnica.


Sportska dvorana
Osvrnula se i na radove i projekte. Do 1. srpnja uglavnom se radilo na saniranju prometne infrastrukture zbog rokova Fonda solidarnosti, pa su neke stvari čekale. – Sada smo asfaltirali cestu u Repnom, radi se nogostup u Varaždinskoj ulici, uskoro kreće uređenje gradskog parkirališta, šodrale su se ceste, slijedi malčanje. Završit će se radovi na groblju u Belcu, nakon Aglomeracije su se počele asfaltirati ceste. Naručeni su radovi za vrtić u pastoralnom centru, sada se rješava papirologija jer objekt nije bio upisan, da bismo dobili uporabnu dozvolu, kako bi se mogla raspisati javna nabava – izvijestila je gradonačelnica. Dodala je da je ŽUC KZŽ odabrao izvođača za cestu prema gornjoj Selnici i ove godine ide asfaltiranje, konačno bi trebalo ići uređenje ceste prema Lovrečanu, nabavljaju se nove lampe i ide mreža Belec – Repno, a uskoro će u Grad stići i prva električna čistilica. Jednoglasno je izglasana i odluka da se ide u kupnju zemljišta za proširenje groblja u Martinščini. Vijećnik Davor Kljak postavio je pitanje oko zemljišta za gradnju sportske dvorane. Gradonačelnica je odgovorila da je Županija kupila dio još potrebnog zemljišta, ugovor je potpisan i radi se na projektu za trodijelnu sportsku dvoranu.

Još članaka iz "Zlatar"

Facebook