Prethodni članak
Sljedeći članak

Mica, legenda zlatarskog kraja, proslavila 70. rođendan


U zlatarskome kraju nema čovjeka koji ne poznaje Danicu Culi iz Repna, ali više po njezinu „špicname“ Mica. Nema posla u koji se ne razumije i kojega ne obavlja na svojemu kućnom gospodarstvu. Skrbi o živini, svinjama, teladi…radi u polju, a ono čime zadivljuje – nikad ne kaže da je umorna. K tome, uvijek je raspoložena i vesela. Kao članica Udruge umirovljenika u Zlataru ne propušta nijedan izlet. Jedino je propustila travanjski izlet u Logarsku dolinu. Večer prije polaska ustanovila je da joj je istekla važnost osobne iskaznice.

Na druženjima sve zabavlja, pošalicama, dvosmislenim vicevima, ako treba i huška, a kad zasvira glazba prva je na plesnome podiju, zadivljujući kondicijom plesačice. U subotu je u lovačkoj kući iznad Martinščine organizirala proslavu svojega 70. rođendana i pozvala osamdesetak  njoj dragih ljudi, a Hlebe je zadužila da svirkom razveseljuju goste.

-Jenput je 70 let i rekla sam sama sebi:“Mica, kaj košta da košta, slavlje bu“. Ničega ne smije nedostajati, od narezaka, sira, pečene janjetine i odojka, srnećeg gulaša, a vrstama kolača ne znam broja. Samo da svi dojdu i da se veselimo – kaže slavljenica koja je ostala dosljedna sebi, pojavivši se na plesnom podiju s jednom crnom i jednom crvenom cipelom. 

Još članaka iz "Zlatar"

Facebook