Prethodni članak
Sljedeći članak

Gospodsko dijete dolazi u Mače


Udruga umirovljenika Zlatar, u kojoj su organizirani ne samo umirovljenici s područja Grada Zlatara, nego i susjednih općina Lobor i Mače, organizira gostovanje dramske sekcije Udruge umirovljenika Marija Bistrica, njihovom uspješnom predstavom „Gospodsko dijete“ Kalmana Mesarića.

„Gospodsko dijete“ je komedija hrvatskog književnika Kalmana Mesarića premijerno izvedena u Zagrebu 1936. godine. Protagonisti su Trpoteci, članovi siromašne seljačke obitelji iz Šestina, tadašnjeg sela u neposrednoj okolici Zagreba koji, nastojeći ishoditi miraz za mladu djevojku, odluče da je Majurima, bogatoj plemićkoj obitelji iz Zagreba, podmetnu kao vanbračnu plemićku kći umjesto njezina lijenog bratića. Komedija, koja je prikazivala razlike između gradskog i seoskog mentaliteta, odnosno tadašnju klasnu diferencijaciju, se odlikovala korištenjem autentičnog kajkavskog dijalekta te je bila jedna od najpopularnijih kazališnih predstava u međuratnom Zagrebu. Za bistričku izvedbu prilagodila ju je i režirala prof. Anita Klemar, a na premijernoj izvedbi u veljači iz publike su se čuli uzvici „bravo“.

Predstava se izvodi povodom Dana općine Mače, koji se obilježava u svibnju. Izvedba će biti u mačanskome Domu kulture, u nedjelju, 28. travnja, s početkom u 18 sati. Ulaz je slobodan.

Još članaka iz "Zlatar"

Facebook