Prethodni članak
Sljedeći članak

'Jedno od najvažnijih ulaganja u budućnost Zlatar Bistrice je ulaganje u djecu i mlade'

Ususret Dječjem tjednu


Dječji tjedan je tradicionalna manifestacija posvećena djeci koja se, od daleke 1953. godine, održava u prvom tjednu listopada, s ciljem promicanja dječjih prava, njihovog položaja u društvu u obitelji i lokalnoj zajednici. Prvi dan Dječjeg tjedna je i Međunarodni dan djeteta. Podsjetimo, dječja su prava zajamčena i Konvencijom o pravima djeteta čija su četiri temeljna načela: najbolji interes djeteta, nediskriminacija, zaštita opstanka, sigurnosti i razvoja djeteta te pravo djeteta na sudjelovanje i izražavanje mišljenja.

- Držeći se tih načela i tijekom cijele godine, a ne samo u listopadu, Općina Zlatar Bistrica u suradnji s Dječjim vrtićem Zlatni dani, Osnovnom školom, Policijskim postajom, udrugama civilnog društva te sumještanima, provodi raznovrsne mjere i aktivnosti kako bi život djece u Zlatar Bistrici bio što sigurniji, kvalitetniji i ljepši, a sama Zlatar Bistrica sigurna kolijevka, pouzdano i skrbno ishodište kvalitetnog razvoja i budućnosti najmlađih - naglasila je Vesna Mikulec, načelnica Općine Zlatar Bistrica te dodala da je jedno od najvažnijih ulaganja u budućnost same Zlatar Bistrice ulaganje u djecu i mlade, počevši od skrbi po rođenju, pa do obrazovanja, ulaganja u sigurnost te aktivnosti za provođenje slobodnog vremena i potreba djece.

Igralište u Veleškovcu
Načelnica se osvrnula na nekoliko akcija i projekata za dobrobit djece. - Projekt Izgradnje i opremanja dječjeg igrališta u naselju Veleškovec prijavljen je na natječaj Lokalne akcijske grupe (LAG) ''Zeleni bregi'' u sklopu Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014 -2020. unutar mjere 19. Za prijavljeni projekt Općina je primila Odluku o odobrenju projekta kojom je predviđeno maksimalno financiranje do iznosa 249.212,70 kn. Trenutno se očekuje potpis Ugovora o financiranju s Agencijom za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Prijavi projekta je prethodilo rješavanje imovinsko-pravnih odnosa s gospođom Baricom Martinuš, s kojom je potpisan Ugovor o prijenosu vlasništva njezine nekretnine u općinsko vlasništvo bez naknade, a do sada je Općina provela postupak jednostavne nabave putem portala Agronet i sklopljen je ugovor o nabavi radova i opreme s najpovoljnijim ponuditeljem. Izabrani izvođač radova je Pludux Art d.o.o. iz Konjščine, a ugovorena vrijednost radova iznosi 345.307,50 kn (s uračunatim PDV-om). Uskoro se očekuje uvođenje u posao i početak radova. Hvala svim dobrim ljudima koji su inicirali i omogućili realizaciju ovog projekta, još jednog u nizu kojim potvrđujemo da je naša općina i njezini stanovnici doista - Prijatelj djece – rekla je načelnica.


'Ljubav djeci prije svega'
Dodaje da je gotova i projektna dokumentacija za uređenje okoliša i dječjeg igrališta Dječjeg vrtića ''Zlatni dani''. - Projektom je predviđena nabava dodatnih i zamjena dotrajalih sprava za igru, postavljanje antistresnih podloga, sadnja drveća, obnova prilazne staze i vanjske natkrivene površine asfaltiranjem i opločavanjem uz iscrtavanje prometnog poligona za igru i edukaciju te društvenih igara kao što su igra ''školica'' i ''križić-kružić'' kojim se dobiva novi tematski teren za igru. Vrijednost projekta iznosi nešto manje od 500.000,00 kn – kaže načelnica. U suradnji s PP Zlatar Bistrica realiziran je i projekt ''Sigurno u prometu''. Organizirana je tim povodom izložba dječjih radova na temu sigurnosti u cestovnom prometu, u kategoriji dječjih vrtića i kategoriji osnovnih škola.

- Svojim likovnim radovima sudjelovale su sve škole i dječji vrtići s područja nadležnosti PP Zlatar Bistrica. Na izložbi je za učenike iz OŠ Zlatar Bistrica održana edukativna radionica s prometnim poligonom za bicikliste. Policijski su službenici održali i interaktivnu edukaciju o prometnim pravilima za učenike nižih razreda, nakon čega su uručena priznanja autorima pobjedničkih radova i zahvalnice svim sudionicima izložbe. Projekt ''Sigurno u prometu'' prijavljen je na natječaj Ministarstva unutarnjih poslova za sufinanciranje nabave opreme za provedbu takvih edukacija i radionica i u narednim godinama. Tu su i realizirani projekti: rekonstrukcija i dogradnja Dječjeg vrtića ''Zlatni dani'' i izgradnja dječjeg igrališta u Lovrečanu, a koji su bili sufinancirani bespovratnim sredstvima EU. - Da u Zlatar Bistrici brinemo o najmlađima svjedoče i besplatni udžbenici i radni materijali (uz pomoć Krapinsko-zagorske županije) za sve osnovce, sufinanciranje i/ili besplatni prijevoza učenika, stipendije učenicima i studentima, sufinanciranje stranog jezika učenicima od 1. do 3. razreda osnovne škole, podmirivanje troškova rada logopedskog kabineta za potrebe djece s područja naše općine – zaključila je načelnica Mikulec i svoj djeci čestitala Međunarodni dan djeteta i Dječji tjedan sloganom manifestacije Dječjeg tjedna: "Ljubav djeci prije svega!". 

Još članaka iz "Zlatar Bistrica"

Facebook