Prethodni članak
Sljedeći članak

Zabočka knjižnica proslavila 60. rođendan i otvorila novi odjel!


Gradska knjižnica Ksavera Šandora Gjalskog ovih je dana proslavila 60. rođendan! Tom je prigodom pripremljena svečanost obilježavanja dugogodišnjeg djelovanja knjižnice, ne samo kao mjesta gdje se mogu posuđivati knjige, već kao mjesta kulture i raznih događanja u Zaboku, a otvoren je i novi dječji odjel.

Svečanost je održana prošlog petka, a započela je u Multimedijalnom centru Zabok, gdje je održan prigodni program.

Ravnateljica Branka Tuđa Kanceljak osvrnula se na povijest knjižnice, kao i na sadašnjost i planove i programe za budućnost, a prigodnim se govorom povodom ovog rođendana obratio i zabočki gradonačelnik Ivan Hanžek. Obzirom da zabočka knjižnica ima dugačku povijest, crtice iz raznih razdoblja prikazane su publici kroz pripremljeni filmić, ali i postavljenu izložbu u galeriji knjižnice.

Povodom ove obljetnice, knjižnici je dodijeljena i zahvalnica Krapinsko – zagorske županije, koju je ravnateljici predala pročelnica županijskog Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, šport i tehničku kulturu Mirjana Smičić Slovenec.

Potom se program nastavio u samoj knjižnici, gdje je otvoren novouređeni dječji odjel.

Kako bi se rad knjižnice još više unaprijedio, potpisan je i sporazum između Gradske knjižnice Ksaver Šandor Gjalski i Gradske knjižnice Krapina te je time nadograđena i formalizirana dugogodišnja suradnja.

U 60 godina djelovanja, u knjižnici je bilo zaposleno samo sedam žena: Nada Črnjević, Ana Horvat, Mimica Vrančić, Svjetlana Jeršek, Andreja Šagud, Branka Tuđa Kanceljak i Jana Borovčak. Ravnateljica Branka Tuđa Kanceljak s kojom smo razgovarali ovom prigodom istaknula je kako je zabočka knjižnica jedina u našoj županiji koja je za korisnike otvorena cijeli dan.

– Ono što nas također odlikuje je održivost. Vrlo smo odgovorni prema svim resursima osobito financijskim i prostornim. Odlično surađujemo s gradonačelnikom i  tijelima našega osnivača, a vraćamo im na način da je svaki kutak naše knjižnice maksimalno iskorišten. Djelujemo prema motu 'Svakom korisniku njegov kutak' – kaže ravnateljica, ističući kako je u posljednjih deset godina u knjižnici otvoreno 130 izložbi, a tu su i razna druga događanja poput koncerata i predstavljanja knjiga.

– Njegujemo i osobni pristup svakom korisniku i umrežavanje s udrugama i institucijama na području grada, županije, i cijele Hrvatske. Popis institucija i udruga s kojima surađujemo je zaista velik, stoga hvala svima koji nam pomažu kreirati programe, dobar smo primjer da simbioza može biti na obostranu korist osobito zbog ljudskih resursa koji kronično nedostaju knjižnici – istaknula je Kanceljak.

Gradska knjižnica Zabok ima 1000 do 1100 članova godišnje i organizira najmanje 50 događanja godišnje. Razne programe ostvaruju i putem donacija i volonterizam. – Tako nam je tvrtka Prostoria donirala svu opremu za naš novi dječji odjel, a Krapinsko - zagorska županija podržala projekt Osjećanje osjećaja : čitateljski klub za djecu s teškoćama, koji vodi Jelena Ribić Pavelić. Imamo i program čitanja za najmlađe 'Čitaj mi priču' Sonje Keča, a ti će se programi provoditi od sada u novim prostorima dječjeg odjela – ističe ravnateljica.

Od brojnih programa istaknula je i projekt 'Zabočani Zabočanima u Gradskoj knjižnici', obzirom da se mnogi Zabočani bave zanimljivim poslovima i hobijima, a o njihovim postignućima zajednica ne zna dovoljno, stoga se u sklopu toga projekta oni predstavljaju.

I ove je godine program događanjima izuzetno bogat, a obzirom na novi dječji odjel, aktivnosti će biti više orijentirane na programe za djecu i mlade te radionice iz područja psihologije za građanstvo, koje su izuzetno tražene, kao i brojni programi poticanja čitanja, književne tribine i promocije, što su stalni programi ove gradske knjižnice.

Ponosna je ravnateljica i na brojke vezane uz posjećenost knjižnici. – Prosječno dnevno knjižnicu posjeti 90 ljudi za posudbu knjižne i neknjižne i građe i još 40 kako bi pročitali novine, došli na događanje, pogledali izložbu ili samo došli do relevantne informacije iz bilo kojeg sadržajnog spektra. Dolazimo do brojke od 130 posjetitelja dnevno što znači da 15 % građana tjedno treba usluge svoje knjižnice. To donosi sljedeći zaključak: Zabočani čitaju, Zabočani trebaju i Zabočani vole svoju knjižnicu – kaže Tuđa Kanceljak.

A osim vrijednih djelatnica, ne možemo ne spomenuti i posebnu ambasadoricu knjižnice, mačku Suzanu, o kojoj smo nedavno pisali.

Suzana je 'volonterka' u knjižnici, druži se s djelatnicama, ali i posjetiteljima, koji su već naviknuti na njenu svakodnevnu prisutnost, kao i na svim događanjima, a posebno joj se veseli najmlađa populacija, koja će sada, uz Suzanu koja ih uvijek dočeka, imati još razloga za navraćati u knjižnicu, na novi dječji odjel gdje će imati prilike učiti i uživati uz knjige, ali i događanja primjerena njima.

 

 

 

 

 

Još članaka iz "Zabok"

Facebook