Prethodni članak
Sljedeći članak

Predstavljena nova kuharica u kojoj mali Zagorci kuhaju zdrave i fine recepte


Kako izgleda kada djeca kuhaju, mijese, režu, sjeckaju, pirjaju, kombiniraju voće i povrće, octe i začine, hranu i okuse može se vidjeti na radionicama zdravoga kuhanja projekta 'Zdravo i fino' Društva Naša djeca Zabok koji se organizira već čitavo desetljeće.

Ovog se puta na meniju moglo naći za svakog ponešto: zobeni keksi, kakao, čaj za početak dana, zatim za ručak domaće grah varivo (tradicionalno zagorsko jelo u novom ruhu), domaće tortilje koje su umijesila i ispekla sama djeca, povrće u woku (tikvica, kupus, paprika, kukuruz), namaz od slanutka (humus), slatke zdrave palačinke…

Radionica u zabočkoj Zelenoj dvorani je bila više nego uspješna, zahvaljujući voditeljici Snježani Krpes i iskusnoj i uhodanoj kuharskoj ekipiVjekoslavu Flegaru, Anji Kolarić, Jani Borovčak, Andreji Šagud, Dori Krznar, Nedi Novosel i VanjiStrabić, ali i potpori Ministarstva znanosti i obrazovanja. Svojim su fotografskim i video okom sve zabilježili fotograf Luka Smuk i tiktoker Igor Jadan.

Predstavljena je nova kuharica, Kuharski vodič za (ne)znalce, uz prigodnu izložbu „žičanih“ ilustracija Ane Kaić Lacković koje krase novu publikaciju, a rezultat je prošlogodišnjih radionica zdravoga kuhanja s djecom. - Kako bismo djeci i roditeljima približili tehnike kuhanja i pripremu jela odlučili smo se nakon svih prethodno izdanih kuharica i za ovaj 'Kuharski vodič za (ne)znalce' te smo se na neki način vratili na početak, moglo bi se reći, „na osnove“ koje su svakako jako bitne za djecu koja se možda i po prvi put susreću s pripremom hrane, kuhanjem te raznim priborom i opremom u kuhinji – rekla je voditeljica projekta Jasenka Borovčak.

Autorica publikacije Snježana Krpes istaknula je da je kuharica-vodič svojevrstan kuharski priručnik kojim se želi potaknuti djecu (ali i odrasle), s manje ili više kuharskog iskustva, da tu važnu životnu vještinu usavrše na osnovu recepta i detaljno opisanih načina kuhanja i tehnika rezanja, a sve to prate fotografije Mirka Cvjetka i dizajni Igora Vranješa.

Cilj ovog europsko nagrađivanog projekta Zdravo i fino jest promovirati, odgajati i podučavati djecu i mlade o zdravoj prehrani, stjecanju zdravih prehrambenih navika i zdravih stilova života te pružiti informacije o sve većem problemu pretilosti djece i mladih. Tijekom ožujka organizirat će se male pokazne radionice zdravoga kuhanja za djecu OŠ K.Š Gjalskog, a u travnju Savjetovanje „Holistički pristup zdravlju djeteta – prehrana, rekreacija i slobodno vrijeme“ u partnerstvu sa Savezom društava „Naša djeca“ Hrvatske.

 

Još članaka iz "Zabok"

Facebook