Prethodni članak
Sljedeći članak

Kolar: 'Ženama bi svaki dan trebalo reći hvala, barem dva puta'

Treba stvoriti uvjete u društvu takve da žena ne mora birati između obitelji i posla, smatra župan


Okrugli stol na temu Nasilje u romantičnim vezama održava se danas u Galeriji Grada Zaboka. Martina Gregurović Šanjug, pročelnica županijskog Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu politiku, branitelje, civilno društvo i mlade i voditeljica projekta Novi početak, istaknula je da je okrugli stol organiziran kako bi se ukazalo na sve rodne neravnopravnosti koje itekako danas još uvijek postoje u društvu.

- Iako možda na prvi pogled nije očita povezanost između teme današnjeg okruglog stola i Međunarodnog dana žena, ona je zapravo vrlo jasna u činjenici što je rodna neravnopravnost vrlo, vrlo usko povezana s nasiljem u romantičnim vezama mladih, kasnije i nasiljem u partnerskim odnosima, pa isto tako i obiteljskim nasiljem. Rodna ravnopravnost je nešto što zapravo trebamo učiti od najranije dobi, već od vrtićke dobi, kasnije kroz školski sustav, a razdoblje adolescencije je zapravo zadnje razdoblje kada imamo priliku intervenirati i utjecati na stavove mladih, način na koji mladi u tim prvim romantičnim odnosima koje stvaraju oblikuju i svoje ponašanje koje će kasnije prenijeti i u svoje bračne odnosno izvanbračne odnose, pa isto tako i obitelji koje će stvarati – istaknula je Gregurović Šanjug.

-Izuzetno je važno da zapravo educiramo mlade što je zapravo primjereno, a što nije u prvim romantičnim vezama koje stvaraju, što je iskaz romantične ljubavi i privrženosti, a što je zapravo pokušaj manipulacije, ograničavanja, zlostavljanja. Vrlo je važno mlade educirati da znaju u slučaju kad primjete te tzv. crvene zastave dakle znak da možda nešto nije u redu, da znaju kome se mogu obratiti i gdje mogu potražiti pomoć – napomenula je pročelnica.
A to mogu djeca razgovarajući sa stručnim suradnicima u svojim školama, s roditeljima, a tu je i Centar za socijalnu skrb odnosno Zavod za socijalnu skrb, Obiteljski centar i svajetovalište koje provodi Centar za edukacije i savjetovanje i istraživanje iz Zagreba. - Dom Novi početak u najskorije vrijeme planira pokrenuti i savjetovalište za žrtve nasilja. Tu će se naći mjesta i za savjetovanje i podršku svim mladima koji se susreću s ovim problemom – rekla je Gregurović Šanjug.

Župan Željko Kolar svim je ženama čestitao njihov dan. - Prije svega, ženama bi svaki dan trebalo reći hvala, barem dva puta dnevno. Jednom vezano za profesionalni posao, a drugi puta vezano za obitelj. Jer, u samoj obitelji puno više obaveza na sebe preuzima žena nego muškarac, a to se još uvijek nedovoljno cijeni i poštuje. Očekuje se da žena vodi brigu o obitelji i djeci, a da isto tako bude uspješna na poslu i da ako mora birati između obitelji i posla, da bira obitelj. Treba stvoriti uvjete u društvu takve da žena ne mora birati. Da se može posvetiti i svojoj profesionalnoj karijeri, a da isto tako može zapravo i uživati u provođenju vremena sa svojom obitelji – rekao je župan, dodajući da su žene još uvijek u pojedinim poslovima na neki način neravnopravne s muškarcima, pogotovo u nekim zanimanjima u privatnom sektoru gdje su i dalje manje plaćene.

- To u državnim institucijama nije primjer, pa tako ni u Krapinsko – zagorskoj županiji, a činjenica je da smo sve bolji na toj ljestvici što se tiče EU, da smo prije par godina bili 25., a sada smo 17. mjestu. To je dobar pokazatelj da idemo pravim smjerom, ali da se ne smijemo s takvim rezultatom zadovoljiti. Udio žena u rukovodećim položajima još uvijek je nedostatan i nedovoljan – rekao je Kolar.


Kao dobar primjer naveo je Krapinsko – zagorsku županiju, gdje je 7 pročelnica i 1 pročelnik, gdje su na vodećim mjestima 4 županijske ustanove četiri žene. - Imamo većinu žena u svim našim ustanovama na rukovodećim položajima. To je poruka, da biramo ljude koji su najkompetentniji za obavljanje određenih poslova jer nitko od kolegica nije tu jer je žena, već zbog toga što je najbolja za taj posao. Mi smo danas obilježili Dan žena na simboličan način, obišli smo sve zdravstvene ustanove na području KZŽ i zahvalili zdravstvenim djelatnicama koje već treću godinu rade u nenormalnim uvjetima zbog pandemije. Preko njih smo zahvalili svim ženama koje rade na strojevima, u kancelarijama, trgovinama. Tu poruku želimo poslati ovim okruglim stolom, moramo educirati mlade generacije, preko stručnih savjetovanja, ali i onog što činimo svaki dan u svojim radnom i obiteljskom okruženju, poslati poruku da o ravnopravnosti moramo čitavo vrijeme govoriti, i ono što je još bitnije, da je živimo – zaključio je Kolar.

 

 

 

 

 

 

 

Još članaka iz "Zabok"

Facebook