Prethodni članak
Sljedeći članak

Hajdaš: 'Preuzimanje OB Zabok od države je puzajuća privatizacija'

Kad preuzmemo odgovornost za upravljanje državom, jedan od prvih poteza koje će SDP napraviti bit će decentralizacija, a sigurno i vraćanje opće bolnice na upravljanje županijama, rekli su Hajdaš i Kolar


Na temu reforme zdravstva, s naglaskom na činjenicu da će država s 1. siječnjem 2024. godine od Krapinsko – zagorske županije preuzeti upravljanje Općom bolnicom Zabok, konferenciju za novinare u Zaboku su održali saborski zastupnik Siniša Hajdaš Dončić i župan Željko Kolar.

- Ne mogu se složiti s nekim tezama koje se pojavljuju u javnosti, da ako država nešto financira, da treba biti državno. Država financira i školstvo. Onda bi sve škole, i osnovne i srednje, trebale biti državne? Država donosi propise o načinu financiranja lokalne i regionalne samouprave, koliki dio od poreza na dohodak pripada gradovima i općinama, koliki županijama. Analogno tome, svi gradovi i općine bi onda trebali biti državni i centralizirani, možda bi bilo bolje da se zovu npr. Zabok Andreja Plenkovića, Oroslavje Andreja Plenkovića, Klanjec Andreja Plenkovića? – rekao je Hajdaš, istaknuvši da se društvo nalazi na prekretnici, gdje se odlučuje hoće li se suprotstaviti puzajućoj centralizaciji.

- Osim centralizacije naše županijske, zagorske bolnice, ovo je i pokušaj puzajuće privatizacije. Ona se događa u zdravstvu jer je sustav neuređen, a kad je sustav neuređen, većina naših ljudi, da dobije brzu uslugu, okreće se prema privatnicima. I HDZ ne treba raditi ništa. On ovim nedjelovanjem, nečinjenjem, zabijanjem zadnje verige u živo tkivo Zagoraca i Zagorki, jednostavno uništava ono što je bilo dobro – istaknuo je Hajdaš.
-Kada ste u takvoj državi gdje vam jedan čovjek, Luj XIV., bog sunca, odlučuje o svemu, tako će odlučivati i o tome kakva će biti zdravstvena politika. Ono što mogu dati kao obećanje, kao potpredsjednik SDP – a Hrvatske, da ako nam građani na sljedećim parlamentarnim izborima ukažu povjerenje, taj nakaradni sustav zdravstvene zaštite koji je kompletno neučinkovit, koji apsolutno pogoduje veletrgovinama lijekovima, privatizaciji hrvatskog zdravstva, mijenjat ćemo na način da više ne dobijete od od države 100 eura, a 94 eura su vam plaće. Takav vam je slučaj u županijskim bolnicama. Ako dobijemo povjerenje na izborima, SDP će definitivno decentralizirati Hrvatsku. A jedno od prvih i ključnh stvari je decentralizacija odnosno vraćanje naših županijskih bolnica županijama – napomenuo je Hajdaš Dončić.


Željko Kolar je ponovio da je preuzimanje države upravljanjem OB Zabok loša i kriva odluka koja će donijeti i kratkoročnu i dugoročnu štetu zdravstvenom sustavu. - Nije zgoreg napomenuti da je decentralizaciju obrazovnog i zdravstvenog sustava u RH počela Vlada SDP a-a na čelu s Ivicom Račanom. Ono što je ključno naglasiti je da treba mijenjati sustav, a ne osnivača, jer je sustav neučinkovit, financijski neodrživ i jeste zadaća resornog ministarstva da stvori održiv sustav. Tu smo mi ministarstvu i ministru dali podršku. Već godinama govorim da je ovaj sustav neodrživ, i što se tiče limita i cijene zdravstvenih usluga, a isto tako ne možete povećavati plaću ljudima da niste osigurali sredstva. I sada saborski zastupnik HDZ – a s područja KZŽ, dao brani odluku Vlade i HDZ – ove većine u Saboru kaže, ‘Ne, to je dobro, jer s obzirom da Vlada pokriva dugove općih bolnica, onda je u redu da s njima upravlja’. Vlada, ministarstvo i HZZO su napravili te minuse i logički je da ih oni otplaćuju. Nismo te minuse stvorili mi. Ne možete bolnici dati limit manji od odnoga što im je potrebno za plaće i plaćanje režija. A da o nekakvom ulaganju i održavanju ne govorim. Decentralizirana sredstva za zdravstvo bi trebala biti dostatna za to, a ono što bi Županija sama iz vlastitih sredstva sufinancirala bi trebao biti nadstandard. A mi svako malo moramo uskakati da bi pokrili osnovne troškove – napomenuo je Kolar, zapitavši se tko će pokriti gubitak Rebra, Dubrave i kliničkih centara koji generiraju 70 posto duga, a kojime je do sada upravljalo ministarstvo. - EU? Neće. Tko? Opet resorno minisarstvo. Da li itko može pohvatati te konce i naći bilo koji objektivni razlog osim politički? Nema ga. Da ministarstvo stvori sustav koji je održiv i s jasnim pravilima igre i da su nakon toga klinički centri pozitivni, a opće bolnice negativne – uzmite ih. Jer županije s njima dobre ne upravljaju. Međutim, ovako to raditi, bez ijednog argumenta? - pita se župan.

Kolar je dao prmijer izdavanja građevinskih dozvola i Ureda državne uprave. – Od kada je Županija to preuzela, sve je brže, učinkovitije, pristupačnije ljudima, a s 30 posto manje djelatnika – rekao je župan te ustvrdio da primarna i sekundarna zdravstvena zaštita mora biti pod upravljanjem lokalne i regionalne samouprave, a tercijarna pod okriljem države.

-Kad preuzmemo odgovornost za upravljanje državom, jedan od prvih poteza koje će SDP napraviti bit će decentralizacija, a sigurno i vraćanje opće bolnice na upravljanje županijama – naglasio je Kolar te zahvalio svim liječnicma, medicinskim sestrama i tehničarima i svom osoblju u bolnici, jer sustav funkconira zahvaljujući isključivo njima.

-Mi ćemo do 31.12. voditi brigu o bolnici manirom dobrog gospodara kao i do sada, nijedan projekt neće se zaustaviti i napravit ćemo apsolutno sve da prijenos prođe bez najmanjeg problema, jer je nama u interesu da bolnica funkcionira – poručio je Kolar.

A poruku je imao i Hajdaš: - Gledam i čekam koji će hadezeovac preuzeti županijsku bolnicu i biti ravnatelj u siječnju? A moja poruka, gledat ću ga kao što orao gleda malog miša, kako će upravljati bolnicom – poručio je.

Još članaka iz "Zabok"

Facebook