Prethodni članak
Sljedeći članak

Dođite na predstavljanje vrlo zanimljive knjige 'Blesimetar četvrti' - KRONIKA BEZNAĐA

Prva knjiga ovog autora koristi se u nastavi metodike psihologije na Sveučilištu u Rijeci


Pučko otvoreno učilište Zabok poziva na predstavljanje knjige 'Blesimetar četvrti' - KRONIKA BEZNAĐA, autor Saša Ceci. Predstavljanje će se održati u Gradskoj galeriji Zabok, Zivtov trg 10/I, u četvrtak, 30. ožujka 2023. u 13:30 sati. Moderatorica je Bojana Mahmutović, dr. med., spec. epidemiologije

Saša Ceci autor je četiri knjige s tekstovima sa svog znanstveno-popularnog bloga "Blesimetar" pokrenutog 2010. godine, jedan je od začetnika i organizatora Skeptika u pubu cijelo vrijeme od njihovog početka prije 12 godina, jedan je od četiri autora i voditelja znanstvene emisije HRT-a "Treći element" već desetu sezonu (za što je s Markom Košičekom dobio i Državnu nagradi za znanost za 2014. godinu), održao je brojna popularizacijska predavanja u zemlji i regiji za učenike, nastavnike, studente i profesore – ne samo fizike. Njegova prva knjiga koristi se u nastavi metodike psihologije na Sveučilištu u Rijeci, a tekstove objavljene u četvrtoj podržali su naši ugledni međunarodni znanstvenici iz područja biologije i medicine – Nenad Ban, Ivan Đikić, Igor Rudan, Igor Štagljar i Luka Čičin-Šain, kao i brojni drugi znanstvenici u našoj zemlji.

U četvrtoj knjizi iz serijala Blesimetar pod nazivom "Kronika beznađa" prikupljeni su znanstveno-popularni tekstovi u kojima je njezin autor sustavno razotkrivao dezinformacije o pandemiji bolesti COVID-19 tijekom kraja 2020. do početka 2022. godine. U tim tekstovima pojašnjavao je što je znanstveni konsenzus oko ove vruće teme, koje su dobro poznate znanstvene činjenice relevantne za nju potpuno zapostavljane u medijima i javnim raspravama, te kako sve to javnost sama može doznati i sama provjeriti. Zbog svog sustavnog rada na javnom iznošenju znanstvenih stavova, poput mnogih drugih promotora znanosti u svijetu, našao se na meti širitelja dezinformacija kojima je kvario "posao". Unatoč tim napadima koji su obuhvaćali svakodnevno vrijeđanje i klevetanje na društvenim mrežama, praćenje i potajno fotografiranje i objavljivanje tih fotografija, masovne akcije pisanja difamacijskih pisama njegovom poslodavcu, prijetnje smrću te nekoliko SLAPP tužbi, nije odustao. Kroz knjigu se proteže kao temeljno društveno pitanje - smatramo li mi ka odruštvo da je posao znanstvenika da u javnosti brane i prenose znanstvenu istinu i znanstvene činjenice, koliko god one neugodne bile, ili da je za znanstvenika najbolje da se zatvori u svoju kulu od slonovače i radi samo svoje istraživanje. A u javnosti, eventualno, može raditi zgodne pokuse s laserima i balonima s helijem za djecu. Doduše, i autor ima laser i balone i helij, pa ako će netko poželjeti probušiti neki balon, bit će prilike i za to, ali kjučno pitanje koje postavljaju i ova knjiga, i ovaj autor, i koje se moramo zapitati mi svi zajedno je kakvu budućnost želimo vidjeti, i kakvu društvenu ulogu želimo da u njoj imaju znanstvenici? Autor je na sebi svojstven način dao svoj odgovor i na koricama knjiga iz ovog serijala. Na svima su slike - dvorske lude. Onog tko je dovoljno lud, i dovoljno društveno odgovoran, da se i vladaru usudi reći - istinu.

Autor je rođen u Zagrebu, gdje je upisao studij fizike na PMF-u na kojem je i doktorirao 2007. godine, nakon čega se dodatno usavršavao se u SAD-u, na Sveučilištu u Georgiji. Radi na Institutu Ruđer Bošković i bavi se fizikom elementarnih čestica, nekoliko godina je radio i na CERN-u, a sada se sve više bavi popularizacijom i promocijom znanosti. Autor je 70-ak znanstvenih radova, a bio je i nagrađen Nagradom instituta za najbolji znanstveni rad 2013. godine. U dva je mandata bio predsjednik Vijeća asistenata na Institutu Ruđer Bošković, a trenutačno obnaša dužnost predsjednika Radničkog vijeća te člana Upravnog vijeća Instituta. Uz to, bio je tajnik, dopredsjednik i predsjednik Hrvatskog fizikalnog društva, a sada je u drugom mandatu i član Velikog i Malog vijeća Sindikata znanosti, u čije ime je govorio i na velikom prosvjedu na Trgu Bana Jelačića tijekom štrajka nastavnika 2019. godine.

Još članaka iz "Zabok"

Facebook