Prethodni članak
Sljedeći članak

Bogate tajne Panonskog mora predstavljene posjetiteljima kroz info tablu


U Humu Zabočkom postavljena je tabla o fosilima Panonskog mora koji su pronađeni na toj lokaciji gdje se nalazi  najljepši izdanak tih sedimenata.

Zahvaljujući nekadašnjoj eksploataciji pijeska na površini je otkriven stotinjak metara debeli slijed sedimenata sastavljen od slojeva pijeska, praha, gline i ugljena. Spomenuti sedimenti taloženi su krajem miocena, geološke epohe koja je započela prije oko 23 milijuna godina, a završila prije oko 5 milijuna godina.

Kasnije, djelovanjem geotektonskih procesa, primarno horizontalni jezerski, barski i riječni sedimenti izdignuti su na površinu i pod kutom od dvadesetak stupnjeva nagnuti prema jugu. Sedimenti Huma Zabočkoga kriju u sebi jednu od najljepših i najbogatijih zajednica fosilne flore i faune u Hrvatskom zagorju.

Najbrojnija je zajednica školjkaša i puževa u kojoj je pronađeno preko 50 vrsta i podvrsta. Osim njih, česti su i fosilni ostaci ostrakoda – rakova mikroskopskih dimenzija, kao i ostaci jezerske i kopnene flore. Posebno je značajna i zanimljiva Congeria rhomboidea, vrsta školjkaša prema kojoj su ove naslage dobile ime. Ova vrsta živjela je prije oko 6 milijuna godina, na muljevito pješčanom dnu u plitkim, priobalnim dijelovima Panonskog mora.

 

Još članaka iz "Zabok"

Facebook