Prethodni članak
Sljedeći članak

Županijsko obilježavanje Dana državnosti te Dana oružanih snaga RH i Dana Hrvatske kopnene vojske

Oba datuma su izuzetno bitna i važna za našu povijest i ta dva događaja su na neki način trasirala put samostalnoj i neovisnoj Republici Hrvatskoj, istaknuo je Kolar


Središnje županijsko obilježavanje Dana državnosti te Dana oružanih snaga RH i Dana Hrvatske kopnene vojske održano je danas na Gradskom groblju u Krapini. Županijske, gradske i braniteljske delegacije polaganjem vijenaca odale su počast svim preminulim hrvatskim braniteljima.

-Trebamo se prisjetiti svih onih koji su dali svoje živote za domovinu, pomoliti se za njih i to smo danas ovdje napravili. Svim Krapinčankama i Krapinčanima, svim građanima RH čestitam Dan državnosti – rekao je ovom prilikom gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović.

Načelnik Zlatar Bistrice i umirovljenik pukovnik HV – a Žarko Miholić, prisjećajući se povijesnog postrojavanja pripadnika Zbora narodne garde na nogometnom stadionu u Kranjčevićevoj 28. svibnja 1991., rekao je da smo svaki dan sve svjesniji vrijednosti tih ljudi. – I njih 360 koje je neki dan pozvao na prijem i odlikovanja predsjednik Republike su od čitavog onog broja koji su tamo bili postrojeni u Kranjčevićevoj još uvijek živi. Mislim da ta vrijednost i sve šo je kasnije stvoreno kroz Domovinski rat, kroz hrvatsku državu, korijene vuče upravo u toj obrambenoj snazi, volji, želji, srcu koje su oni tada iskazali. Svaka slava onima kojih danas nema, a ostala nam je hrvatska država i vrlo respektabilne, moderne, suvremene oružane snage – rekao je Miholić.

-Prisjećamo se svi Kranjčevićeve ulice kada su prije 30 godina na stadionu NK Zagreb postrojile prve ‘zenge’ i to je početak stvaranja oružanih snaga hrvatske vojske, a isto tako se sjećamo i obilježavamo konstituirajuću sjednicu Hrvatskog sabora, višestranačkog Sabora nakon provedenih slobodnih višestranačkih izbora u RH. Oba datuma su izuzetno bitna i važna za našu povijest i ta dva događaja su na neki način trasirala put samostalnoj i neovisnoj Republici Hrvatskoj. Predsjednik Tuđman je prilikom samog postrojavanja u Kranjčevićevoj ulici rekao približno – ‘Vi ste garancija da ako nam neće dozvoliti da demokratskim putem izborimo svoju samostalnost i neovisnost, to ćemo morati napraviti mi, svi od prvog do zadnjeg bez obzira bili u uniformi ili van uniforme’. Na žalost, nismo našu neovisnost izvojevali mirnim putem, to smo napravili u Domovinskom ratu, prvenstveno zahvaljujući hrvatskim braniteljima. Neka im je vječna slava i hvala – rekao je župan Željko Kolar.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook