Prethodni članak
Sljedeći članak

Županija dodijelila stipendije baš svim učenicima 'deficitarcima' koji su je tražili

Županijske stipendije primat će 184 novih učenika i učenica


Danas je u Kino dvorani u Zaboku održana dodjela učeničkih stipendija KZŽ. Prije same dodjele župan Željko Kolar ispričao se zbog nastale gužve istaknuvši da je želio da se pokaže prema javnosti da ima jedna mala županija koja vodi brigu za svoju djecu, ali je krivo procijenio broj dolazaka djece i roditelje, pa je malo duže trajalo samo potpisivanje.

Zamjenica župana KZŽ Jasna Petek podsjetila je da je natječaj bio otvoren od 23. rujna do 8. listopada i to u tri kategorije: za darovite učenike/ce, za učenik/ce u težoj životnoj situaciji i za deficitarna zanimanja i to: zidar, instalater grijanja i klimatizacije, strojobravar, keramičar, vodoinstalater, stolar, konobar, kuhar, tesar, soboslikar, elektroinstalater i vozač motornog vozila. ''Od 155 upisanih za deficitarna zanimanja, na natječaj se javilo 124-oto, što je zapravo 80 % svih upisanih u programe za deficitarna zanimanja u županiji, a što je u odnosu na lani povećanje za 17 %. '' Petek je istaknula da je na natječaj stigla 321 molba, 15 više od prošle godine, od čega u kategoriji za darovite 82, u B kategoriji 146 i u C već spomenute 124 molbe. ''Povjerenstvo je predložilo Županu da se za A kategoriju dodijeli 30 stipendija, za B kategoriju 30 i za C 124, dakle ukupno 184 stipendije.'' rekla je Petek i naglasila da u deficitarnom području od prošlih godina ima još 130 stipendija, tako da ukupno trenutno ima 314 učenika i učenica stipendista. ''To je puno više nego prethodnih godina za što smo u proračunu KZŽ 1,3 mi. kuna, a druge godine ćemo trebati i osjetno više.'' Inače učeničke stipendije u A i B kategoriji se dodjeljuju za jednu školsku godinu i iznose 400 kuna, a u ovoj kategoriji deficitarnih zanimanja dodjeljuju se do kraja školovanja po 500 kuna, uz uvjet redovnog završavanja razreda. Zamjenica župana Jasna Petak na kraju je učenicima i učenicama zaželjela sretnu, uspješnu i veselu ovu školsku godinu.''

Predsjednik Obrtničke komore KZŽ Nenad Kučiš zahvalio je županiji na čelu sa Županom na stipendijama. ''Obrtnička komore KZŽ i KZŽ imaju odličnu suradnju po pitanju obrazovanja. Svake godine provodimo zajednički prezentaciju deficitarnih zanimanja po osnovnim školama kako bi ih približili učenicima sedmih i osmih razreda. Velika je stvar što županija potiče upisivanje djece u deficitarna obrtnička zanimanja. Svi znamo kako danas imamo problem s kvalitetnom radnom snagom, pa je lijepo vidjeti da će ove godine 124-oro učenika i učenica dobiti stipendiju koja puno znači roditeljima a i djeci. Učenici koji će završiti školovanje za deficitarna zanimanja nisu samo kvalitetna radna snaga, nego su to i naše kolege budući obrtnici. Obrtnička zanimanja danas su jako dobro plaćena i uz trud i usavršavanje, može se postići puno u životu'' – rekao je Kučiš još jednom zahvalivši svima, a posebno Županu. 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook