Prethodni članak
Sljedeći članak

ŽUPAN: Tko je taj velebni stručnjak koji se usudio piknuti u vatrogasni sustav i miješati politiku u struku?

Pozivam ministra unutarnjih poslova da mi se javno očituje o tome tko je taj koji je promijenio odluku o dodjeli vatrogasnih vozila, rekao je župan na današnjoj konferenciji za medije


- Eto jedan krasan primjer kako se u našoj prekrasnoj RH na jednoj dobroj plemenitoj akciji može zapravo pokazati kako sustav funkcionira, zašto nam država nije uspješna i zašto ne možemo naprijed. Jer se ne poštuju institucije i struka. I nećemo moći ići naprijed dok god se politika može miješati u ovakve odluke gdje će se i kome dodijeliti vatrogasna vozila. Tko se usudio, tko ima pravo, tko je taj koji ima to znanje i tko je taj koji će preuzeti odgovornost za sustav i koji je išao mijenjati odluku zapovjedništva Vatrogane zajednice Krapinsko – zagorske županije? – pitao je danas župan Krapinsko – zagorske županije Željko Kolar na konferenciji za medije, održanoj nakon pressice Vatrogasne zajednice KZŽ, na kojoj je bilo riječi o dodjeli vatrogasnih vozila. Naime, iako je zapovjedništvo VZKZŽ odlučilo da vozila budu namijenjena javnim vatrogasnim postrojbama u Zagorju, ona su raspoređena u 4 dobrovoljna vatrogasna društva, DVD Konjščina, DVD Zlatar, DVD Krapina i DVD Đurmanec.

Župan je pozvao ministra MUP-a da mu se javno očituje o tome tko je taj koji je mijenjao odluku Vatrogasne zajednice KZŽ o dodjeli vozila iz ovog programa. - Kako je moguće da su se u Koprivnici i Međimurju dodijelila vozila kako što je bilo previđeno, ali i u Varaždinu gdje su htjeli napraviti uzmak, pa su se ipak vratili na prvotnu odluku? Tko je taj koji je u Zagorju promijenio odluku o dodjeli vozila? Želim ime i prezime, zanimanje, struku, kvalifikacije, i da li će taj preuzeti odgovornost za sustav? Zašto ja kao župan nisam znao ništa o dodjeli vozila? Pa zato što nisam ni trebao znati. Zato što postoji Vatrogasna zajednica, postoji zapovjedništvo i struka koji su napravili procjenu i jednoglasno donijeli odluku da vozila idu u dvije profesionalne vatrogasne postrojbe. Zašto? Pa zato što imaju mjesečno više intervencija nego DVD-ovi, zato što pokrivaju čitavo područje KZŽ. Da li će netko od nas reći da nije dobro što su došla vatrogasna vozila u DVD-ove Krapina, Đurmanec, Konjščina i Zlatar? Pa naravo da neće. Da li su netko od zapovjednika ili predsjednika društava trebao reći, ne hvala, ja neću to vozilo. Da li su možda gradonačelnica, gradonačelnik ili načelnici trebali reći, ne, mi to vozilo nećemo? Da li su znali da je Vatrogasna zajednica, čiji je dopis potpisao predsjednik Ante Sanader, poslala zahtjev Vatrogasnoj zajednici KZŽ da da prijedlog? On koji je politički tajnik HDZ-a, trebao bi znati kao prvi čovjek vatrogastva u Hrvatskoj, da se ne smije miješati politika u to – sipao je pitanja župan.

Župan Kolar istaknuo je da danas u MUP šalje službeni zahtjev u kojem će tražiti od ministra da kaže tko je promijenio odluku za KZŽ, kada se druge odluke nisu mijenjale. - Struka očito nije. Ako pak smatra da naša VZ nije dovoljno stručna, molim službeno očitovanje. Ako ne dobimo odgovor, potražit ćemo ga na drugi način. Budite sigurni da ćemo imenom i prezimenom imenovati tog velebnog stručnjaka koji se usudio piknuti u vatrogasni sustav koji funkcionira i na koji se ja kao župan i svi mi kao građani oslanjamo bezrezervno kada se god dogoditi neka nesreća, požar, poplava, snijeg, potres, srušeno stablo. Kaj se god dogodi, znamo da na njih možemo računati – zaključio je župan Kolar.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook