Prethodni članak
Sljedeći članak

ŽUPAN KOLAR: 'Zahvaljujući kvaliteti kadrova i kvaliteti nastave koju pruža SŠ Bedekovčina, želimo da to bude centar kompetencija'

– Imamo kapaciteta, imamo volju, znanje, stručnost i vjerujem da će ova škola još puno dati i lokalnoj zajednici i Krapinsko – zagorskoj županiji i biti mali dio priče koja se zove 'Bajka na dlanu' – istakla je ravnateljica Hrvoj, a načelnik Ban izrazio je želju da se ovdje ponovno otvori viša građevinska škola


Na završnoj konferenciji projekta energetske obnove Srednje škole Bedekovčina, pročelnica županijskog Upravnog odjela za javnu nabavu i EU fondove Vlatka Mlakar istaknula je da je Krapinsko – zagorska županija provela još jedan projekt energetske obnove koji je prijavljen i odobren za sufinanciranje u sklopu Javnog poziva za dodjelu bespovratnih sredstava za energetsku obnovu i korištenje obnovljivih izbora energije za zgrade javnog sektora u sklopu operativnog programa 'Konkurentnost i kohezija' iz Fonda za regionalni razvoj. – Ukupna vrijednost ovog projekta je 8,6 milijuna kuna od čega su bespovratna sredstva četiri milijuna, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU su 1,8 milijuna, a sredstva osnivača, odnosno Krapinsko – zagorske županije su 2,7 milijuna kuna – rekla je pročelnica Mlakar i dodala da je planirani cilj postizanje uštede toplinske energije od 53,87 posto.

 

Vera Hrvoj, ravnateljica Srednje škole Bedekovčina, pozdravljajući i zahvaljujući svima posebno je istakla djelatnika SŠ Bedekovčina Danijela Borovčaka koji je u cijelom procesu bio 'desna ruka'. Rekla je da je energetska obnova trajala, prema planu, oko osam mjeseci u uvjetima pandemije i lockdowna, ali su pripremni radovi trajali gotovo dvije godine. – Pripremni radovi su bili tako dugi iz razloga što je škola dograđivana, hol je napravljen 2010. godine, no nikad škola nije uređivana generalno pa je trebalo svu tu dokumentaciju objediniti i pripremiti – rekla je ravnateljica Hrvoj zahvalivši se djelatnicima, učenicima i roditeljima na razumijevanju, strpljenju i povjerenju u ekipu koja je ovo radila.

 

– Energetska obnova je bila nužnost jer prije energetske obnove krovovi su prokišnjavali, događala nam se vlaga, ljuštili se stropovi i sve smo to krpali koliko smo mogli vlastitim snagama, no škola je trebala ovakav veliki zahvat i bez našeg osnivača koji nas je prepoznao i prepoznaje nas cijelo vrijeme, ne bi bilo ni ovoga danas. Škola je zaista lijepo obnovljena izvana, bit će prilike da se vidi i unutrašnjost koja je također uređena i stvoreni su daleko bolji uvjeti za rad i boravak učenika i djelatnika – istakla je ravnateljica Vera Hrvoj dodajući da se i ovoj školi dogodilo ono što se događa obično kod renoviranja, nešto neplanirano, pa su podovi bili u lošem stanju, ali i tu je pomogla Županija, što je nevezano uz projekt. Preostaje još promjena instalacija pa će škola biti stvarno generalno uređena. Uređen je i okoliš škole. Inače, škola ima 585 učenika u 33 razredna odjeljenja, više od 130 zaposlenih djelatnika. – Imamo kapaciteta, imamo volju, znanje, stručnost i vjerujem da će ova škola još puno dati i lokalnoj zajednici i Krapinsko – zagorskoj županiji i biti mali dio priče koja se zove 'Bajka na dlanu'' – istakla je ravnateljica Hrvoj.

 


Načelnik Općine Bedekovčina Darko Ban i sam je bio učenik Srednje škole Bedekovčina i kad je u proljeće gledao radove bio je malo skeptičan i nije baš bio uvjeren da će se ovaj projekt završiti u rokovima. Stoga je uputio čestitke svima onima koji su u ovome sudjelovali. – Zadovoljna sam ovakvim objektom, to je objekt koji se prekrasno uklopio u postojeći okoliš, u postojeće objekte i sportsku dvoranu. Bedekovčina je dobila prekrasan objekt, obnovljen, u centru Bedekovčine i to je još jedan znak da se prezentiramo i pokažemo da idemo svaki dan sve više naprijed. Želim da generacije djece imaju uvjete i prilike stjecati svoja znanja i doprinijeti razvoju našeg lijepog Zagorja i Hrvatske – rekao je načelnik Ban uz izražavanje želje da se ovi prostori prošire i da višegodišnja suradnja i želja s Veleučilištem Krapina urodi plodom pa da se nekadašnja viša građevinska škola koja je tu postojala, ponovno pokrene kako bi i taj oblik obrazovanja mogli pružiti našim žiteljima.

 


Župan Željko Kolar prije svega je čestitao izvođaču radova na dobro obavljenom poslu i nadzoru te se zahvalio svima u školi i Općini s obzirom na to da sredina mora prepoznati projekt jer zajedno s razvojnom agencijom i županijskim Upravnim odjelom mora postojati dobra, svakodnevna suradnja kako bi jedan tako veliki projekt bio završen na vrijeme i po svim pravilima struke. – Na samo da smo ovim projektom stvorili bolje uvjete za rad učenika i djelatnika već smo i vizuru Bedekovčine na neki način promijenili na bolje. – Strukovno obrazovanje je izuzetno bitno za gospodarstvo Krapinsko – zagorske županije i mogu reći da je ova Srednja škola zapravo rasadnik kadrova za malo i srednje poduzetništvo i zbog toga mi je, kao županu, izuzetno bitno da stvorimo što bolje uvjete. Osim ulaganja u poligon i strojeve koji koriste učenici i kupovine zemljišta za proširenje poligona, poznato je da smo mi kao jedna od strateških planova KZŽ stavili i novi dio škole, poligona, za strukovnu školu ovdje u Bedekovčini i njezina vrijednost je 22 milijuna kuna. Htjeli smo da to bude jedan centar kompetentnosti i vjerujem da u drugom valu, kad će ponovno ići natječaj, Bedekovčina naći tu svoje mjesto zahvaljujući kvaliteti kadrova i kvaliteti nastave koju oni pružaju. Mi s ovom školom zapravo, uz OŠ Konjščina, završavamo ciklus druge faze energetskih obnova škola Krapinsko – zagorske županije i nadam se da će ministarstvo raspisati i treću fazu i da ćemo ponovno prijaviti šest škola za energetsku obnovu što bi opet značilo minimalno 60 milijuna kuna investicija – zaključio je župan Kolar.

 

 

 

 

 

 

[slika12

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook