Prethodni članak
Sljedeći članak

Gradonačelnica Zlatara: Kao žene političarke često smo izložene govoru mržnje. Vrijeđa nas se na najružniji i najprizemniji način

Unatrag nekoliko godina napada me se kroz lažne profile i tiskani Glasnik kojem sam meta ja i moja obitelj. Na najružnije načine me se pokušava ocrniti, rekla je Auguštan - Pentek za Večernji list


Večernji list donosi priču o hrvatskim političarkama koje su izložene prijetnjama i vrijeđanju, a među sugovornicama koje su na meti, uz gradonačelnicu Supetra i Orahovice , je i gradonačelnica Zlatara Jasenka Auguštan - Pentek

– Nemam problema da se politički natječem, svjesna sam da sam javna osoba, podložna kritici, ali ovo što mi rade je sustavno omalovažavanje. Psihički te pokušavaju destabilizirati. To ne može biti normalno. Tim nam je riječima, vidno uzrujana SDP-ova gradonačelnica Supetra Ivana Marković objašnjavala što prolazi zadnjih sedam mjeseci zbog napada, vrijeđanja i difamiranja nje osobno putem lažnog Facebook-profila Tonkica Kaliterna, koji je i dalje aktivan, i istoimene e-mail adrese, piše Večernji.hr.

Dan prije na svom je Facebook-profilu otkrila i kako je u petak primila i ozbiljne i konkretne prijetnje koje ne može ignorirati te da je sve prijavila i policijskoj upravi Supetar.
. – Dira se u moju obitelj, majku i oca koji je ozbiljno bolestan, što mi posebice teško pada. Na najružnije načine piše se o mojim kolegama, prijateljima, ali i o ljudima s kojima imam vrlo malo kontakata, što mi je izrazito žao i ovim putem im se samo mogu ispričati – kaže Marković. Iza svega stoje, kaže, jadni ljudi koji bi željeli biti neki faktor u politici u Supetru, ali ne znaju kako pa, osim što je vrijeđaju s lažnog profila, navodi za Večernji.hr.
Nakon što je gradonačelnica Supetra otkrila što trpi putem lažnih profila, javile su joj se i druge gradonačelnice koje prolaze isto. Poput SDP-ove Jasenke Auguštan Pentek, gradonačelnice Zlatara te Ana-Marije Petin, HSS-ove gradonačelnice Orahovice.
Obje smatraju da su najčešće mete upravo žene koje se često vrijeđa i omalovažava na najružniji i najprizemniji način, dovodi se u pitanje njihova sposobnost i umanjuje njihova kompetentnost, dovode u pitanje njihovi stavovi i obezvređuje sve za što se zalažu i zagovaraju. I što je najružnije, napada ih se gdje su najosjetljivije, na način da im se „dira“ u roditelje, partnere, čak i djecu.
-I sama unazad nekoliko godina prolazim takve napade kroz lažne profile i Facebook-stranice te tiskani Glasnik kojima sam meta ja osobno, a i moja obitelj. Na najružnije načine me se pokušava ocrniti. Tamo još i toleriraju komentare o mojoj ženstvenosti na vulgaran način, a koje ne želim ni spominjati. Za statuse preuzimaju moje fotografije. Pokušala sam zatražiti zaštitu, međutim ne postoji zakonski okvir kojim postoji definirana zaštita na društvenim mrežama, osim u situacijama izravne prijetnje na život i zdravlje pojedinca i govora mržnje – kaže Auguštan Pentek za Večernji.hr.

Zlatarska gradonačelnika je nakon objave članka na svom Facebook profilu još jednom prokomentirala situaciju kojoj su izložene:
Vrlo često smo kao žene političarke izložene govoru mržnje koji u digitalno doba izrazito raširen na društvenim mrežama i koji se jednostavno širi. Vrijeđa nas se i omalovažava na najružniji i najprizemniji način. Negativnim i neutemeljenim objavama i komentarima dovode se u pitanje naš rad i obezvrjeđuje sve za što se zalažemo i zagovaramo. Pojedinci su “hrabri” iza lažnih objava, a da ne nastupaju imenom i prezimenom. Takve stranice preuzimaju osobne fotografije mene i mojih bližnjih. Objave su isključivo usmjerene mržnjom! Svako vrijeđanje, koje vrlo često seksistički napada rodnu ravnopravnost i nas političarke kao akterice društvenog i javnog života je govor mržnje i na taj način se mora tretirati. Prema tome ne smijemo niti kao političari niti kao društvo pokazivati bilo kakav stupanj tolerancije na govor mržnje te se mora nešto promijeniti u Zakonskim okvirima kako bi se to reguliralo. Ukoliko su objave usmjerene lokalnim izborima, voljela bi da netko nastupi imenom i prezimenom, predoči svoje ideje i građani neka biraju, a ne da idu na osobna vrijeđanja i vulgarne komentare i objave. Nemam problema s time ako moji sugrađani misle da te osobe mogu bolje jer će ih onda i izabrati ponovno, međutim vrijeđanja i maltretiranja na ovakve načine bilo koje osobe su osuđujuća.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook