Prethodni članak
Sljedeći članak

ŽUPAN KOLAR: 'Treba jasno reći da ovo nije COVID bolnica, ako dođe do tog scenarija na vrijeme ćemo reći'

Razgovaralo se i o mogućoj kupnji uređaja za obradu testova, no konačna odluka donijet će se u ponedjeljak nakon sastanka s Krunoslavom Capakom iz nacionalnog Stožera


Na radnom sastanku s ministrom Berošom bio je i čelni čovjek Krapinsko – zagorske županije, župan Željko Kolar. Između ostalog,  od ministra Beroša tražio da se zagorske specijalne bolnice tretiraju isto kao i sve druge specijalne bolnice u Republici Hrvatskoj.

 

– Mi smo danas praktično puni pacijentima na rehabilitaciji i treba jasno i glasno reći da ovo nije COVID bolnica. Ukoliko eventualno dođe do tog scenarija da bi se ova bolnica mobilizirala, onda ćemo mi to na vrijeme najaviti ljudima koji su  na rehabilitaciji kako bi oni na vrijeme mogli  sebi organizirati odlazak kućama, ali naravno da se još uvijek nadamo da se to neće dogoditi, no ministar je u pravu jer moramo biti spremni. Nije samo Dubrava COVID bolnica već i ostale bolnice imaju COVID pacijente. U našoj Općoj bolnici je danas 34 COVID pozitivnih pacijenata na internoj koju smo izolirali i na hitnoj imamo osam pacijenata s tim da imamo neke pacijente i na respiratoru, neki dobivaju kisik i mi se praktički borimo s koronom cijelo vrijeme.  Dodatno problem je činjenica da je COVID  ušao u domove za starije i nemoćne i da nam broj pacijenata koji pristižu u Opću bolnicu veći nego što mi objektivno možemo primiti. To je nešto s čim se borimo – rekao je župan Kolar dodajući da je tražio od ministra da pacijenti koji dolaze u Specijalnu bolnicu Krapinske Toplice iz cijele Hrvatske i za dva dana su COVID pozitivni, da ih bez problema možemo vratiti u matične sredine jer su neke sredine odbile primiti takve pacijente, a to je učinila i bolnica Dubrava.  Dotaknuli su se i teme aparata i samog testiranja i župan Kolar je kazao da će se  u ponedjeljak sastati s Krunoslavom Capakom da se vidi hoće li biti pametnije ulagati u nabavku brzih testova s kojima bi se tretirali oni s jasnim simptomima COVID-a, a ostali  bi se testirali na klasičan način. Nakon sastanka donijet će se konačna odluka.

 

Saborski zastupnik Žarko Tušek je na pitanje o tome što je po njemu dobro donio ovaj sastanak istaknuo je da to nisu ugodni sastanci s obzirom na situaciju u kojoj se nalazimo. – Ono što se događa ne samo kod nas, već u svijetu što dodatno nas plaši scenarij koji bi se mogao dogoditi u tjednima ispred nas ukoliko nećemo spremno odgovoriti kao država, kao društvo i medicinski sustav, svi zajedno solidarno ovom teškom i kompleksnom izazovu. Posjeta ministra je bila isključivo te namjere. Nadam se da do toga neće doći, ali svi zajedno moramo pokazati solidarnost. Uvjeren sam da će i Krapinsko – zagorska županija pokazati solidarnost u tom dijelu i pomoći u rješavanju problema generalno – kazao je Tušek.

 

Ravnatelj Specijalne bolnice Stubičke Toplice, Davore Gredičak istaknuo je da je ministar spomenuo samo mogućnost sekundarnog COVID centra kada se više neće moći ni na području naše županije i Zagreba hospitalizirati pacijenti, da će se aktivirati specijalne bolnice. – Ako epidemiološka situacija bude kritičnija nego što je sada onda postoji mogućnost da mi primimo neke lakše COVID pozitivne pacijente – rekao je ravnatelj Gredičak i odgovorio da ukoliko ta ustanova postane COVID bolnica, onda svojih pacijenata neće imati.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook