Prethodni članak
Sljedeći članak

Župan Kolar se oglasio o državnom preuzimanju OB Zabok: 'Vratit ćemo je!'

Ispred zgrade Opće bolnice Zabok krapinsko - zagorski župan Željko Kolar održao je u ponedjeljak prijepodne konferenciju za medije


Činjenica da će država s 01. siječnjem 2024. godine od Krapinsko – zagorske županije preuzeti upravljanje Općom bolnicom Zabok, neće za sada ništa promijeniti za pacijente, poručio je u ponedjeljak krapinsko – zagorski župan Željko Kolar. Naime, upravo je preuzimanje županijske bolnice na Bračku od strane države bila glavna i jedina tema konferencije za medije koju je župan Željko Kolar u ponedjeljak prijepodne održao ispred bolnice. Podsjetimo, proteklog je petka, na prijedlog Ministarstva zdravstva, Hrvatski sabor prihvatio izmjene zakona koje su dio paketa reforme zdravstva, izmjene Zakona o zdravstvenoj zaštiti i izmjene Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju. Saborska oporba u tome nije željela sudjelovati, tako da su napustili sjednicu, a izmjene zakona donijela je tijesna većina HDZ-a i njihovih partnera, točnije, njihovih 77 zastupnika.

Korak unatrag

Ono što je u Zagorju, ali i u mnogim drugim dijelovima Hrvatske, ponajviše pobudilo interes javnosti jest upravo to da će se, sukladno usvojenim izmjenama Zakona, osnivačka prava općih bolnica prenijeti s jedinica lokalne i područne samouprave na državu. Konkretno, u našem slučaju, Opća bolnica Zabok tako od Nove godine više neće biti pod upravljanjem Krapinsko – zagorske županije, već će njome upravljati država, a Županija time gubi svaku ingerenciju nad tom zagorskom bolnicom, u čiju je izgradnju i opremanje uložila nekoliko stotina milijuna kuna. – Ovo je loša odluka koja će imati svoje kratkoročne i dugoročne posljedice. Time se onemogućava nama, Zagorkama i Zagorcima, da sami upravljamo sa svojom bolnicom. To je veliki korak unatrag što se tiče decentralizacije i ravnomjernog razvoja Republike Hrvatske i ono što je najvažnije, nama gubitak kontrole nad našom centralnom zdravstvenom ustanovom znači da nećemo moći promptno reagirati kad za to bude potrebe. A primjer našeg reagiranja posebno je bio vidljiv u trenutku pandemije Covida, kada smo morali hitno kupovati opremu i ulagati u potrebnu infrastrukturu i ljude, a takvih naših reagiranja bilo je na desetke. I ne spominjem ovdje ni imovinu, niti novac. Jer mi smo ulagali u svoje. I ulagali smo u naše ljude, u naše zdravstvene djelatnike i naše pacijente. To i jest naša zadaća. Ovdje je novac nebitan – rekao je u ponedjeljak župan Kolar.

Nastavak projekata

Iako će od Nove godine županijska bolnica na Bračku postati državna, župan Kolar je naglasio kako zbog toga Županija neće obustavljati započete projekte, niti odustati od planiranih. – Mi nećemo zaustaviti niti jedan jedini projekt kojeg financiramo iz vlastitih sredstava jer to ionako ne radimo zbog Zagreba, nego to radimo zbog naših pacijenata s područja Krapinsko – zagorske županije, svih pacijenata iz okolnih županija koji se dolaze liječiti u našu bolnicu, kao i svih naših zdravstvenih djelatnica i djelatnika. Dakle, do 01. siječnja mi nećemo zaustaviti ni jedan projekt, a što će nakon toga napraviti država, ja to ne znam. Vjerujem u zdrav razum da će nastaviti sa svim našim projektima. Mi ćemo imati jednog svog člana u Upravnom vijeću i preko njega ćemo pratiti što se događa u našoj bolnici i na to promptno reagirati jer to je naša obaveza prema našim ljudima. I nakon 31. 12. će ovo biti naša bolnica. I nakon 31.12. će Županija ulagati u ovu bolnicu, bez obzira na to što smo izgubili upravljačka prava. Isto tako ćemo intervenirati kada će to biti potrebno s opremom koju bolnica ne može dobiti s državne razine ili ako ćemo tražiti neki nadstandard – najavio je župan Kolar.

Pacijentima za sada isto

Također, Kolar je istaknuo kako je otvoren za konstruktivnu suradnju i pomoć državi oko preuzimanja bolnice. - Krapinsko – zagorska županija i dalje stoji iza svoje bolnice i napravit ćemo apsolutno sve da osiguramo našim pacijentima jednake uvjete kao što imaju do sada, ako ne i bolje. A doći će vrijeme kada ćemo vratiti osnivačka prava bolnica županijama. No, što se tiče pacijenta, za njih se za sada neće promijeniti ništa jer ćemo mi upravljati bolnicom do 31.12., a od danas na dalje na dnevnoj ćemo razini pratiti poteze Ministarstva zdravstva da bismo vidjeli na koji način žele preuzeti našu bolnicu. Tu smo im na raspolaganju da se to napravi s najmanje moguće problema, tu smo im za svaku primjedbu, prijedlog i sugestiju. Pri tom je moj stav i dalje jasan, a to je da primarna i sekundarna zdravstvena zaštita mora biti pod osnivačkim pravima regionalne samouprave, a tercijarna pod državom. I tako je u svim normalnim zemljama Europe, a ja smatram da smo mi normalna zemlja – rekao je Kolar.

Lažna nada

Iako se priča oko preuzimanja općih bolnica od strane države pomalo 'vuče' još od sredine prošle godine, župan je, priznaje, gajio određenu nadu da do toga ipak neće doći. - Ja sam se čitavo vrijeme nadao da ćemo kroz drugo čitanje uspjeti uvjeriti nadležno ministarstvo i saborsku većinu da je to loše. Čak mi je i premijer Andrej Plenković dao neku nadu na sastanku 07. prosinca prošle godine, kad smo u Splitu imali zajedničku sjednicu. Tada je pitao tko je protiv i javilo se nas šest župana pa je rekao da, ako je to jedini prijepor, da ćemo o tome razgovarati. Nije to bio jedini prijepor, mi smo imali još primjedbi, prijedloga i sugestija da taj zakon bude što bolji, jer nam je to u interesu, no, nažalost, do tog razgovora nije došlo. I tako je donesena ova odluka koja je kriva i loša, i kratkoročno i dugoročno. To je jedan ogroman korak unatrag. Jer centralizacija bilo kojeg sustava u Hrvatskoj se do sad pokazala lošom, a svaka decentralizacija se pokazala dobrom, bržom, učinkovitijom i dostupnijom ljudima, što je uostalom i krajnji cilj bilo koje ustanove i institucije u Republici Hrvatskoj – istaknuo je župan Kolar.

Loš sustav

Kako je ponovno naglasio, smatra da promjena osnivača neće donijeti ništa dobrog, već da je potrebno iz temelja mijenjati zdravstveni sustav, o čemu priča već godinama. - Sustav je trom, sustav je neučinkovit, sustav je neodrživ. Jer država je i do sada imala u rukama glavne poluge zdravstvenog sustava preko HZZO-a. To su visina bolničkog limita, cijena medicinskih usluga i visina plaća. I već dugi niz godina guraju zdravstvene ustanove u minus jer donose odluke o visini plaća, ne osiguravajući pri tom sredstva za njih, iako je k tome još i nedovoljno povišena plaća zdravstvenim djelatnicima. Isto tako daju nerealne limite s kojima se ne mogu pokriti ni plaće i režijski troškovi te troškovi prema dobavljačima, a kamoli da bi se ulagalo u objekte te ih se održavalo. A o cijeni same medicinske usluge neću ni govoriti jer ona je totalno podcijenjena i totalno nerealna. I kad vidite koje su cijene pojedinih pregleda u privatnom zdravstvenom sektoru,  a koje su u javnom sektoru, onda ćete shvatiti koliko gubitke zdravstvene ustanove stvaraju samo preko Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Tako da treba mijenjati sustav, a ne osnivača. I ja ponovo tvrdim da u uređenom, financijski održivom sustavu, naša bi Županija 100 posto bolje upravljala bolnicom, nego što će to raditi Ministarstvo iz Zagreba ili iz jednog centra, kako god on bio organiziran – zaključio je župan Željko Kolar.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook