Prethodni članak
Sljedeći članak

VAŽNO UPOZORENJE POLICIJE!


Tijekom proteklog vikenda, zabilježena su tri požara suhe trave i niskog raslinja do kojih je došlo na poljoprivrednim zemljištima u Cigrovcu, Keblu i Rusnici. Nije bilo štete u tim požarima i nema ozlijeđenih osoba. Zatim, jedan manji požar na terasi obiteljske kuće u Malom Taboru i jedan požar krovišta gospodarskog objekta do kojeg je došlo u Komoru Začretskom, u tim požarima je nastala materijalna šteta, dok ozlijeđenih osoba nema.

Ove godine, na području koje sigurnosno pokriva Policijska uprava krapinsko-zagorska zabilježeno je 29 požara na građevinskim objektima i otvorenim prostorima. S ciljem prevencije, policija upozorava građane koji spaljuju korov, suho raslinje, granje i slično, da svako nekontrolirano loženje vatre na otvorenom prostoru može prouzročiti požar. Prilikom spaljivanja često dolazi do požara velikih brzina koji oslobađaju veliku količinu topline uz visoku temperaturu te ugrožavaju imovinu i ljudske živote.

Tako je, jučer, 19. ožujka 2023. godine došlo je do požara suhe trave i niskog raslinja na poljoprivrednim zemljištima u Rusnici i Keblu. Do požara je došlo na neutvrđen način, nema štete i požar su ugasili pripadnici DVD-a Bedekovčina, Kebel i Klenovec Humski.

U petak, 18. ožujka, u Cigrovcu, 53-godišnja hrvatska državljanka spaljivala je na svojem zemljištu suhu travu, prilikom čega je vatra izmakla kontroli i proširila se čitavom parcelom. Nema štete, požar su ugasili pripadnici DVD-a Pregrada. Protiv 53-godišnjakinje podnijet će se prijava zbog počinjenog prekršaja iz čl. 8 st. 3., Zakona o zaštiti od požara.

Zatim, jučer, 19. ožujka oko 15 sati, u Malom Taboru, 33-godišnja hrvatska državljanka na terasu obiteljske kuće odložila je plastičnu kantu s vrućim pepelom uslijed čega se zapalila kanta i stvari koje su se nalazile pored. Nastala je manja materijalna šteta i nema ozlijeđenih osoba. Požar su ugasili ukućani do dolaska vatrogasaca.

Dok je oko 11 sati, 19. ožujka, u Komoru Začretskom, 39-godišnji hrvatski državljanin spaljivao na dvorištu suho granje, prilikom čega je zbog vjetra došlo do prijenosa vrućeg pepela na sijeno u potkrovlju gospodarskog objekta. Vatra se potom proširila na krovište gospodarskog objekta koje je u potpunosti izgorjelo. Požar su ugasili pripadnici DVD-a Sveti Križ Začretje, Bedekovčina i JVP Zabok. Nema ozlijeđenih osoba. Vlasnica 72-godišnja hrvatska državljanka oštećena je za materijalnu štetu od nekoliko tisuća eura. Nadalje, protiv 39-godišnjaka podnijet će se prijava zbog počinjenog prekršaja iz čl. 8 st. 3., Zakona o zaštiti od požara.  

Takvi se požari zbog nedovoljne pozornosti mogu proširiti na šume, stambene i gospodarske objekte te ugroziti ljudske živote. Osim direktne materijalne štete prouzročene požarom, gašenje požara iziskuje angažiranje dodatnih ljudskih i materijalno-tehničkih sredstava, stoga je nužno upozoriti na odgovorno ponašanje.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook