Prethodni članak
Sljedeći članak

Zoran Vakula objavio prognozu za veljaču: Stiže ledeni val


HRT-ov meteorolog Zoran Vakula objavio je dugoročnu prognozu vremena.

Tijekom jeseni su dugoročne prognoze za veljaču, neke i za siječanj, povremeno povećavale vjerojatnost negativnog odstupanja tih mjeseci od prosjeka, ali su kasniji izračuni tu vjerojatnost značajno smanjili.

Najnovije prognoze za 4 tjedna unaprijed u skladu su s posljednjim prognozama za 6 mjeseci unaprijed, prema kojima u većini Hrvatske postoji 60 do 80% vjerojatnosti veljače barem malo toplije od prosjeka.

Prvo ledeni val
I ovi prvi dani veljače odgovaraju takvom vremenskom scenariju, ali ne i dani od nedjelje. Slijedi nam osjetan pad temperature zraka, na kopnu ponegdje i uz cjelodnevne minuse, osobito u gorju, a noćne i jutarnje negativne temperature zraka bit će i na Jadranu.

Pritom, unatoč barem djelomice sunčanom vremenu, ni najviša dnevna temperatura zraka neće biti osobito visoka. Dapače, mjestimice će biti i znatno niža od prosječne za ovo doba godine, piše Vakula za HRT.

Zbog tako niske temperature zraka u sljedećem tjednu stručnjaci DHMZ-a već su objavili upozorenja na hladni val koji može djelovati na zdravlje na Jadranu, a nije isključeno da se sljedećih dana pojavi i ponegdje u unutrašnjosti.

Dojam hladnoće pojačavat će i povremeno umjeren, gdjekad i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, na Jadranu još jača bura, i to već od subote.

A onda zatopljenje
Koliko će to djelovati na srednju temperaturu zraka cijele veljače, nije zahvalno procjenjivati. Ne bi smjelo mnogo ostvari li se trenutačno prilično vjerojatno zatopljenje u drugom dijelu mjeseca, ali su mogući i drugi razvoji vremena prema kojima će se ostvariti jesenske prognoze za veljaču. Ne bi bio prvi put da su prognoze više mjeseci unaprijed točnije od onih samo mjesec-dva unaprijed.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook