Prethodni članak
Sljedeći članak

Žene poduzetnice: 'Umrežavanje je glavni alat koji nam otvara poslovne prilike'


U Poslovno tehnološkom inkubatoru Krapinsko – zagorske županije u Krapini održava se danas konferencija 'Žene i poduzetništvo', koja je okupila brojne obrtnice, poduzetnice, vlasnice OPG – ova, ravnateljice, direktorice, menadžerice i sve one žene koje su došle dati podršku, ali i naučiti nešto novo.

Ovom se konferencijom promoviraju educiraju, savjetuju i umrežavaju žene koje se bave poduzetništvom, žene koje grade svoje karijere u javnom sektoru, u obrazovanju, kulturi, politici, žene koje svoje karijere grade u velikim poslovnim sustavima, kao i one koje to žele, ali se još nisu ohrabrile napraviti korak prema poduzetništvu. OVDJE možete pogledati fotogaleriju s konferencije.

 

Organizatorica Snježana Leljak ispred tvrtke SL Konzalting istaknula je koliko je važno komunicirati o temu žena u poduzetništvu. - Poduzetništvo se ne dijeli na muško i žensko, no svi smo svjesni da se žene susreću s puno više izazova ako se odluče na poduzetništvo, ali jednako tako i žene koje grade karijere u javnim sektorima, obrtništvu, kao i sve žene u društvu koje žele stvoriti uspješnu karijeru. Vjerujem da će naša nastojanja koja smo graditi u proteklih pet konferencija uroditi plodom – istaknula je, između ostalog, Leljak, dodavši kako je važno osnažiti žene za nove, poslovne i osobne izazove pred njima.

Predsjednik HGK Županijske komore Krapina Anđelko Švaljek rekao je kako su sve žene koje su došle na ovu konferenciju pokazale veliku želju za komunikacijom, učenjem i razmjenom znanja i iskustava. – Znanje je ključan faktor u emancipaciji i stvaranju neovisnosti – dodao je, istaknuvši kako su u našoj županiji žene na čelu brojnih kompanija, uprava, institucija i time se možemo pohvaliti, no važno je voditi brigu o izazovima koji bi to mogli promijeniti.

Potpredsjednik Obrtničke komore KZŽ Dragutin Ulama istaknuo je kako naša obrtnička komora u svojim redovima ima velik broj žena poduzetnica, mnoge od njih same su od početka do kraja ostvarile svoj uspjeh i žive poduzetništvo.

Ispred Grada Krapine kao partnera u organizaciji obratio se zamjenik gradonačelnika Ivica Hršak, koji je istaknuo kako su na čelu sva 4 upravna odjela u Gradu žene, a brojne su žene i direktorice poduzeća, ravnateljice ustanova.

Direktorica Poduzetničkog centra Helena Matuša istaknula je umrežavanje kao alat koji ženama otvara vrata prema novim poslovnim prilikama. - Često se suočavamo s izazovima koje možda naši muški kolege ne percipiraju ako mi žene, što je i sasvim normalno. Umrežavanje nam omogućava da pronađemo one osobe koje nam na tom putu mogu pomoći – rekla je Matuša te istaknula kako žene, statistički gledamo, u poduzetništvu preferiraju kolaboraciju, suradnju i zajedničke napore, dok su muškarci više usmjereni na konkurentni pristup. – Drago mi je da na ovakvim konferencijama vidim sve više muškaraca koji zajedno s nama ženama razgovaraju o poduzetništvu, o položaju žena i muškaraca u poduzetničkom svijetu – zaključila je Matuša.

Zamjenica župana Jasna Petek istaknula je pak kako udio žena u obrtništvu, gospodarstvu i upravi u našoj županiji raste, kao i u politici. – U novom sazivu Sabora, od četiri zastupnika koja imamo, tri su žene. U Županijskoj skupštini imamo 30 posto žena s trendom porasta. Krapinsko – zagorska županija postavlja standarde u mnogim područjima, pa se tako cijele godine trudimo pričati o temama rodne ravnopravnosti i borimo se protiv predrasuda i stereotipa – rekla je Petek te zahvalila svima koji, zajedno s njom, rade na tim područjima, kao i ženama koje pokazuju svojim primjerom i uspješnim radom koliko žene mogu biti uspješne u svom poslu.

Tijekom dana održat će se radionice koja će osvijestiti mogućnosti prevladavanja stresa te o načinu kako bolje razumjeti sebe i druge, zatim panel u kojima će se razmatrati muško - ženski pogledi na poslovne izazove, predavanja o ženama na društvenoj mreži LinkedIn, a brojne sudionice predstavit će vlastite dobre primjere prakse.

Konferenciju, koja se kontinuirano održava već šest godina, organizira tvrtka SL Krapina Konzalting, uz partnera konferencije Krapinsko-zagorsku županiju i suorganizatore: Hrvatsku Gospodarsku komoru - Županijsku komoru Krapina, Obrtničku komoru KZŽ, Poduzetnički centar KZŽ i Poduzetnički klub žena KZŽ, uz međunarodne partnere ove godine, SLO-CRO Poslovni klub.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook