Prethodni članak
Sljedeći članak

ŽENE I POLITIKA: ‘Još uvijek je to muški posao zbog društva koje percipira ženu kao nekog tko mora podnijeti najveći teret u obitelji'

U Loboru se održava okrugli stol na temu ‘Kakav je položaj žena u hrvatskoj politici i zašto se žene aktivnije ne uključuju u politiku?'


U organizaciji ZIP portal – SL Konzalting Krapina, a u partnerstvu s Općinom Lobor, u Loboru se održava Okrugli stol „Žene i politika” čiji je cilj osnaživanje žena za ulazak u politiku, za još jaču vidljivost i aktivnost i za veću participaciju na najvišim razinama vlasti. Tema je ‘Kakav je položaj žena u hrvatskoj politici i zašto se žene aktivnije ne uključuju u politiku?' Moderatorica je Snježana Leljak, vlasnica i urednica ZIP portala.

Sandra Zokić, HDZ, ravnateljica Uprave za poljoprivredno zemljište, biljnu proizvodnju i tržište Ministarstva poljoprivrede, aktivna je u politici od 2001. godine, no nikada nije participirala u najvišoj vlasti. - Još uvijek je to muški posao zbog društva u cjelini koje percipira ženu kao nekog tko mora podnijeti najveći teret u obitelji. Da to nije tako, žene bi se više angažirale, bile bi više poticane u svojoj zajednici da se bave politikom. Često pitaju žene u intervjuima, kako spajate privatni i poslovni život? Nikada nisam čula da su to pitali muškarca, iako i muškarac može koristiti porodiljni dopust, biti domaćica, iako može biti sve što i žena, muškarci često kažu da ne bi oni to sve mogli. Ja mislim da mogu, ali se društvo tako posložilo da od njih to zapravo ne očekuje. Kada pitaju u našoj stranci, zašto nemate više žena na listi, obično kažu muškarci, a nisu se kandidirale. A kako će se kandidirati, ne mogu sve stići. Tako da nemamo zapravo poticajno okruženje. Ženama se komentira i vanjski izgled, primjerice tako je u jednom članku, kada sam bila u ime Ministarstva poljoprivrede na otvaranju dječjeg vrtića, bilo komentara na moj izgled. Kvote su diskriminirajuće, ali su ipak korak naprijed – rekla je Zokić.

Ljubica Jembrih, načelnica Općine Lobor, aktivno se uključila u politiku 2017. godine, kada se odlučila kandirati za funkciju načelnice općine Lobor. - Susrela sam sa svim problemima u odnosu žene i politika i uvidjela koliko je malo nas žena uključeno u politiku i koliko žena ustvari ima volje, ali nema možda snage, hrabrosti i potpore da se uključi. Zato podržavam ovakve okrugle stolove i sve edukacije vezane na tu temu jer smatram da mi žene koje jesmo na takvim funkcijama moramo biti primjer, snaga i potpora ostalim ženama koje bi se htjele uključiti u politiku. Mi smo tu u ruralnom području, možda u većim krajevima ima više žena koje su se osnažile i uključile u politički život, no kod nas je to još malo tabu tema. Ali me veseli svaki put da ima žena na listama i da nisu na zadnjim mjestima, mogu samo dati poziv i apel ženama da se odvaže na taj korak i uključe u politički život svog mjesta, grada, općine – pozvala je Jembrih.

Načelnica Mača Mladenka Mikulec Šimunec na okrugli stol je stigla s 5 – mjesečnom kćerkicom Gretom. - To je još jedna odlična prilika za pokazati kako se žene u politici moraju snaći, sve dužnosti treba obavljati bez obzira na majčinstvo i biti koliko je god moguće biti dobra političarka, dobra načelnica, i u mom slučaju dobra mama. Do ureda smo otišle zajedno već kada je ona imala tri tjedna i uspješno obavile sve svoje zadatke. Ovakve okrugle stolove podržavam, odlična su prilika da razmijenimo iskustva, naučimo nešto jedna od druge i izviučemo najbolje kako biti još bolja u tome čime se bavimo – rekla je Mikulec Šimunec.


Jasenka Auguštan – Pentek, gradonačelnica Zlatara, smatra da su izborne kvote potrebne kako bi više žena bilo stvarno uključeno u politički život. – Ovo je dobra prilika da se žene međusobno hrabre i pozitivnim prilikama pokažemo da žene mogu biti uspješne u tom poslu, to jedino iskreno mijenja svijest ljudi i naših sugrađana koji onda biraju žene. Na nacionalnoj razini još uvijek su potrebne kvote, kako bismo se izborile za ta mjesta koja nam pripadaju. Na žalost, sve pričamo kako treba osnažiti žene da se odluče na politiku, a u principu često žena ženi podmeće nogu zbog nekih svojih ambicija. No, dok mi same to ne shvatimo, da jedino udruživanjem nas možemo napredovati, tako će nam biti. Sjećam se mog ulaska u politički život 2013. godine prvo kao zamjenica gradonačelnika, gdje sam, vjerujem, svojim primjerom pokazala da žene mogu biti uspješne i građanima se promijenila percepcija toga. I možemo vidjeti baš iz primjera da su oko Zlatara 4 žene na čelnim pozicijama načelnice svojim općinama. Mislim da je to jedinstveni primjer u Hrvatskoj, da se to reflektiralo od jednog centra na ostale općine i da je 5 kolegica na ovom dijelu županije različitih političkih opcija – kaže Auguštan – Pentek.

Vesna Jelić, predsjednica Ženske inicijative HNS-a Krapinsko-zagorske županije, u politici je relativno kratko, oko godinu dana. - Čini mi se da je u ovom turbulentnom razdoblju za Hrvatsku potrebno da se svi angažiramo, svatko u svom području. Naš angažman je nužan da bi političari znali kuda voditi Hrvatsku. Žene sebi ne smiju dopustiti da budu samo vezane za kuhinju, već moraju proširiti područje svog djelovanja, ne samo u smislu da grade vlastite karijere u poduzećima i ustanovama već da izađu u širi javni prostor i aktivno sudjeluju – rekla je Jelić.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook