Prethodni članak
Sljedeći članak

Policajci učili mališane kako biti sigurni u prometu

Program je namijenjen djeci nižeg osnovnoškolskoh uzrasta...


Jučer su u Osnovnoj školi Antuna Mihanovića u Klanjcu ponovno krenule preventivne aktivnosti Jumicara - u programu prometne kulture za najmlađe za učenike drugih razreda osnovnih škola Antuna Mihanovića iz Klanjca kao domaćina i gostujućih osnovnih škola "Đure Prejca" iz Desinića i "Lijepa naša" iz Tuhlja.
 
Cilj provođenja preventivnog programa je edukacija djece o pravilnom i sigurnom sudjelovanju u prometu, o važnosti poznavanja prometne signalizacije te kulturnom ponašanju u prometu, čime se želi pridonijeti smanjenju broja stradale i ozlijeđene djece u prometu. Također se želi senzibilizirati i javnost o važnosti brige o najmlađim sudionicima u prometu.
 
U provođenju preventivnih aktivnosti u cestovnom prometu Policijske uprave krapinsko-zagorske i edukaciji najmlađih sudionika u prometu u poznavanju prometnih znakova i pravila, u praktičnom dijelu programa sudjelovali su policijski službenik za sigurnost i preventivu cestovnog prometa PP Klanjec Damir Košutić, kontakt policajac Mirko Kovačićek i policijski službenik za prevenciju PU Željko Lež. U provođenju programa uz Jumicar, sudjelovalo je Gradsko društvo Crvenog križa Klanjec i Dobrovoljno vatrogasno društvo Klanjec.

Program prometne kulture za najmlađe „Jumicar“ preventivna je aktivnost o sigurnosti u cestovnom prometu za djecu nižeg osnovnoškolskog  uzrasta. Jumicar program edukacije se sastoji od teorijskog i praktičnog dijela sa educiranim provoditeljima. Teorijsko predavanje o prometnim pravilima i ponašanju u prometu provode osnovne škole kroz svoju nastavu, drugi praktični dio provodi se na na poligonu koji uključuje samostalno upravljanje vozilima za obuku na prometnom poligonu. U tom dijelu programa djeca samostalno upravljaju mini autima te po prvi put promet doživljavaju iz uloge vozača. Prilikom vožnje uče kako se pravilno ponašati u prometu koristeći horizontalnu i vertikalnu signalizaciju.

Aktivnosti Jumicara u "Programu prometne kulture za najmlađe" tijekom mjeseca rujna, nastavljaju se u osnovnim školama na području Krapinsko-zagorske županije  u Zlatar Bistrici, Oroslavju, Donjoj Stubici i Osnovnoj školi Matije Gupca u Gornjoj Stubici u školskoj godini 2022/2023., nakon dvije godine stanke zbog pandemije COVID-19.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook