Prethodni članak
Sljedeći članak

ZDRAVO I FINO: Radionice zdravog kuhanja DND - a Zabok za djecu

Na radionicama se koriste recepti koji su izdani u kuharicama Zdravo i fino DND-a Zabok, a do sada su provedena 4. ciklusa projekta te su izdane 4 kuharice


Povodom Svjetskog dana hrane i Tjedna školskog doručka u sklopu projekta „Zdravo i fino“ zabočkog DND-a održane su radionice zdravoga kuhanja u Osnovnoj školi K.Š. Gjalskog Zabok te obilježavanje Međunarodne godine voća i povrća.

Društvo „Naša djeca“ Zabok s projektom „Zdravo i fino“ ponovo kreće u promociju zdrave prehrane i usvajanja zdravih stilova života kod djece te je predstavljanje projekta radionicama zdravoga kuhanja započelo u Osnovnoj školi K.Š. Gjalskog Zabok s učenicima 1.b i 3.c razreda.

Veliko zanimanje izazvala je mala radionica zdravoga kuhanja koju je vodila profesorica Anka Ilinčić i Vjekoslav Flegar uz asistenciju dječjih vijećnika Helene Ban i Jakova Kolara te voditeljice projekta Jasenke Borovčak. Zabočki klinci već su upoznati s projektom putem pjesama s CD-a Zdravo i fino, a ovo im je bio poseban doživljaj jer su i oni aktivno sudjelovali u samoj radionici kuhanja. Upoznati su s namirnicama koje će koristiti na radionici te začinima koje su mogli opipati i pomirisati.

Prvo se radio humus – zdravi namaz od slanutka, a djeca su sjeckala papriku, mrkvu i krastavce, radili zdrave sendviče na domaćim pecivima sa sjemenkama i kukuruznom kruhu te dekorirali povrćem prema želji. Miksao se Zelenko – zeleni smoothie od naranče, kruške, banane i špinata, a klinci su sudjelovali u pripremi voća za miksanje. Sama faza miksanja smoothieja bila im je posebno zanimljiva, a i činjenica koliko je smoothie zdrav i bogat vitaminima i energijom koja nam je potrebna. Radionica nikako ne može proći bez omiljenog deserta pa su se ovog puta pripremale Slasne kuglice od badema i jabuka, a djeca su sama oblikovala kuglice te ih močila u kakao, kokosovo brašno i cimet.

Naravno, djeca su sve na kraju i degustirala te su zaključila da im je sve bilo jako fino, a uz to i posebno zdravo. Iznenađenje za kraj bile su zdrave grickalice u obliku tostiranih suncokretovih sjemenki i badema koje su zajedno s receptima zdravih jela, koja su se pripremala na radionici, ponijeli sa sobom kako bi zajedno s roditeljima spremali zdrava jela i kod kuće.

Na radionicama se koriste recepti koji su izdani u kuharicama Zdravo i fino DND-a Zabok, a do sada su provedena 4. ciklusa projekta te su izdane 4 kuharice: „Zdravo i fino – priče iz zdrave kuhinje za djecu i odrasle“, „Jela zdrava i fina – proljeće, ljeto, jesen, zima“ s CD-om Zdravo i fino, „Zdrava i fina jela iz cijelog svijeta“ i „Zdrava i fina jela Lijepe Naše“.

Cilj promocije projekta „Zdravo i fino“ i ovakvih prezentacija jest da se djeci kroz kreativno-edukativne radionice i male kuharske radionice uz razgovor i raspravu osvijesti važnost zdrave prehrane i usvajanja zdravih prehrambenih navika te prevencije debljine u djece i mladih, a u konačnici da se potakne da se svi zajedno zdravije hranimo kako u svojim obiteljima tako i u odgojno-obrazovnim ustanovama – rekla je voditeljica projekta „Zdravo i fino“ Jasenka Borovčak.

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook