Prethodni članak
Sljedeći članak

Zbog velikog klizišta u Jesenju evakuirane obitelji: 'Ne spavamo noćima, bojimo se za svoju djecu'


Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović obišao je danas klizište koje se uslijed poplave otvorilo u Donjem Jesenju te prijeti kućama.

Još je jučer navečer evakuirano stanovništvo iz stambenih objekata, za koje je procijenjeno da zbog aktivacije klizišta nije sigurno u njima ostati.

-Oni su smješteni kod rodbine, a ja vjerujem da će se brzo krenuti u akciju da se to sanira – rekao je načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Stjepan Skuliber, dodavši i kako se veliko klizište otvorilo i u Globočecu u Mariji Bistrici, gdje je pukla cesta. – Aktiviralo se pet klizišta na županijskim cestama te 52 klizišta na nerazvrstanim cestama, nastala su i oštećenja na gradilištima koje imamo otvorene, poput onog u Donjoj Stubici, gdje je bujica odnijela drveni most – rekao je Skuliber te je ujedno zahvalio svim žurnim službama na dobroj koordinaciji i intervencijama koje su odradile.

Stanovnici ovog dijela Donjeg Jesenja izrazili su strah zbog situacije u kojoj se nalaze, zbog čega su zabrinuti za svoju djecu i ne spavaju noćima. Naime, kako kažu, ovo je veliko klizište iznad kuća otvoreno već desetljećima, no velike poplave posljednjih dana potaknule su daljnje klizanje zemlje.

Iz svoje je kuće evakuiran i jedan mještanin, koji je rekao kako njegova kuća još od potresa ima crvenu naljepnicu i na listi je za rušenje, no do toga još nije došlo. U njoj je sam živio sve do sada. – Čuo sam prvo kao vjetar da dolazi, a onda potres. Otrčal sam bratiću i onda smo zvali 112 – ispričao je gospodin, koji je sada smješten kod brata u Krapini.

Župan Željko Kolar rekao je kako prve procjene šteta nisu toliko velike da bi se proglasila elementarna nepogoda za područje cijele županije, no još uvijek se čekaju procjene načelnika i gradonačelnika, čije su komisije na terenu.

Ministar Davor Božinović održao je radni sastanak sa županom Kolarom, načelnikom Stožera, gradonačelnikom Krapine Zoranom Gregurovićem i predstavnicima žurnih službi, čiji je rad pohvalio. – Primjećujemo visoku razinu koordinacije svih žurnih službi, i to diljem Hrvatske. Ono što je specifično za Zagorje, jest velik broj klizišta, i u takvim je situacijama važno sanirati štetu i sačuvati ljudske živote – rekao je ministar.

Najavio je i kako će do kraja godine u opticaju biti aplikacija, koju bi mogli na svoje pametne telefone i uređaje skinuti svi, a preko nje bi, shodno lokaciji gdje se nalaze, dobivali upravo u ovakvim situacijama, poput poplavi i slično, ključne informacije i upozorenja te upute po pitanju bilo koje vrste ugroze. – Aplikacija će biti besplatna i vjerujemo da je to jedno od rješenja koje bi pomoglo da se ljudi pravovremeno organiziraju i da na vrijeme znaju što im je činiti – rekao je Božinović, dodavši kako testna faza aplikacije kreće idući mjesec, a aplikacija bi svima trebala biti dostupna do kraja godine.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook