Prethodni članak
Sljedeći članak

Zbog ranjenog medvjeda i lovcima zabranjeno u maceljsku šumu, čekaju upute institucija iz Zagreba

Zbog ovih klimatskih poremećaja i potresa došlo je do velikih spontanih migracija divljih životinja


Lovačko društvo Macelj iz Đurmanca jučer je obavijestilo javnost da ne ulaze u maceljske šume jer se negdje nalazi ranjeni medvjed. Medvjed se ozlijedio prilikom naleta na osobni automobil 3. svibnja na starom autoputu između pilane Župančić i skretanja za Smiljanovu grabu u pravcu Đurmanca.

Na mjestu događaja izuzeti su uzorci dlake i izmeta te poslani u Zagreb na Veterinarski fakultet, a lovačko društvo dobilo je potvrdu informacije da se radi o medvjedu, jedinki starosti između 3 do 4 godine.

Ranjeni medvjed je potencijalna opasnost za ljude, jer ukoliko je ranjen on napada, kažu lovci. Inače, zdrav bježi od ljudi. I lovcima je zabranjeno da ulaze u šumu. Kontaktiraju s institucijama u Zagrebu koje se bave uzgojem i zaštitom medvjeda i čekaju daljnje postupanje. Pretpostavka je da se kreće maceljskom gorom.

Zbog ovih klimatskih poremećaja i potresa došlo je do velikih spontanih migracija divljih životinja. Medvjedi su trenutno u fazi parenja. Kolege lovci iz Sloveniji potvrdili su da ih je 4 do 5 viđeno na mariborskom Pohorju. A njima iz Pohorja do Maclja treba dva dana.

Kako javlja slovensko Delo, jedan je medvjed ubijen u noći na srijedu u blizini naselja Čermožiše u općini Žetale u Sloveniji, tik uz hrvatsku granicu blizu Maclja. Lovac je pucao u trogodišnjeg medvjeda jer ga je iznenadio u lovu. Predsjednik Lovačke udruge Žetala Silvo Korez kaže za Štajerski tednik kako je potpuno nezamislivo da je medvjed na njihovom području.

Potrebno je napraviti analize da li se radi možda o istom medvjedu. Pretpostavka je da su stigli iz Kočevja gdje je Tito imao lovište.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook