Prethodni članak
Sljedeći članak

Zbog poskupljenja plina, OB Zabok prelazi na lož ulje: 'Odluka Vlade nije zaživjela'

Zbog nepoštivanja Odluke Vlade od strane distributera, župan Kolar je poništio već dva natječaja za opskrbu plinom


Budući da u praksi još uvijek nije zaživjela Odluka Vlade Republike Hrvatske, a prema kojoj bi bolnice, škole, socijalne ustanove i dječji vrtići trebali od 01. listopada do 01. travnja iduće godine plaćati plin po povlaštenoj cijeni, jednako kao kućanstva, mnoge su se ustanove našle u velikim problemima, a pogotovo one kojima su istekli dosadašnji ugovori s opskrbljivačima plinom. Kako je praksa gotovo svih županija, tako je i u Krapinsko – zagorskoj županiji objedinjena nabava plina za sve ustanove kojima je Županija osnivač, a od srpnja ove godine, kad je istekao dvogodišnji županijski ugovor za opskrbu plinom, župan Željko Kolar poništio je već dva natječaja koja su provedeni.

Nerazumna situacija

Razloge poništenja novih natječaja objasnio je još prije desetak dana župan Kolar, na sjednici Skupštine Krapinsko – zagorske županije.  - Nažalost, Odluka Vlade koja je donesena, vezano za plin, ili još uvijek nije došla do distributera, tu prvenstveno mislim na HEP opskrbu, ili je nisu dobro shvatili. I sad imamo jednu nerazumnu i neodrživu situaciju. Naime, mi smo za sve zdravstvene ustanove, sve obrazovne ustanove i sve ono što je u nadležnosti Krapinsko – zagorske županije raspisali objedinjeni natječaj za plin. Imali smo ugovor od srpnja 2020. do srpnja 2022. u kojem smo potrošili 52 milijuna kWh plina i to platili 15 milijuna kuna. Sad smo dobili ponudu na 78 milijuna kuna. Tu ponudu smo, naravno, odbili. Poništavajući natječaj, konzultirali smo se sa svim distributerima koji djeluju na području RH i sugerirano nam je da idemo na kraći rok, na godinu dana, a u međuvremenu je Vlada donijela i odluku da Ina mora sav domaći plin prodati HEP-u te da moraju povećati proizvodnju deset posto. Slijedom toga, logički bi bilo, a to je premijer naglasio i u svome govoru, da se mora osigurati i struja i plin, i to po povoljnijim uvjetima za zdravstvene, obrazovne, socijalne ustanove i vrtiće. Logički bi bilo da se na naš natječaj javi HEP opskrba, no, mi smo ponovno dobili samo jednu ponudu i to u visini od 70 milijuna kuna, ali za jednu godinu. Ona je točno prilagođena onoj formuli koja je egzistirala od srpnja na dalje. I sad imate primjer da je Opća bolnica Zabok za istu potrošnju plina, dakle, samo za kuhanje i toplu vodu, u srpnju platila račun za plin 11 tisuća kuna, a u kolovozu 150 tisuća kuna. Po toj formuli, kad se ne bi primjenjivala odluka Vlade, OB Zabok bi za plin platila više od 2 milijuna i 250 tisuća kuna. S obzirom na to da se to plaća iz bolničkog limita, nema bolnice u Hrvatskoj koja može platiti taj plin, a da ne bude u gubitku. A u gubitku su već sada jer je sustav odavno potrošen. I koja je moja mogućnost kao župana? Da ponovno poništim natječaj te da ga ponovno raspišem u nadi da će konačno netko na to reagirati jer sezona grijanja je tu. I mi moramo početi grijati i bolnice, i škole. Ne možete ostaviti djecu i bolesnike na hladnom. Prema tome, pozivam i ovim putem nadležno ministarstvo da jasno i javno, s jasnim uputama, objavi na koji način će se osigurati plin. Ne govorim o struji jer mi imamo do travnja iduće godine ugovor, ali ima nekih kolegica i kolega koji istovremeno imaju isti problem sa strujom i s plinom. Dakle, Vlada je donijela Odluku, ali nikakve upute nisu donijeli – rekao je župan Kolar.

Prelazak na lož ulje

U međuvremenu, ništa se nije promijenilo, a u svom ovotjednom izdanju Zagorski list piše kako je doznao da je Opća bolnica Zabok odlučila iskoristiti mogućnost koju imaju, a to je da kao energent za grijanje, osim plina, koriste lož ulje. Tu informaciju potvrdio im je i ravnatelj OB Zabok, Tihomir Vančina, koji ne odbacuje mogućnost da se 'vrate' na plin, ako konačno zaživi odluka Vlade o povoljnijoj cijeni. - Čekamo što će Vlada konkretno poduzeti vezano za cijenu plina za bolnice, ali da, prelazimo na lož ulje. Imamo spremnik od 50 tisuća litara. Naime, mi već imamo backup, dakle, možemo imati grijanje i na plin, i na lož ulje te prebacivati putem jedne tipke s jednog načina grijanja na drugi. No, kako grijanje na lož ulje dugo nije korišteno, mi smo preko ljeta to malo čistili, kao da smo znali da će se ovako nešto dogoditi. Pet tisuća litara lož ulja smo već natočili u spremnik tako da ćemo sad početi grijati i toplu vodu na lož ulje. No, ponavljam, kako taj sustav na lož ulje odavno nije korišten, pumpe nisu radile pa smo ih poslali na servis i očekujemo da bi taj sistem trebao profunkcionirati ovaj tjedan – ispričao je ravnatelj Vančina, kojeg je Zagorski list upoznao s pritužbama nekolicine pacijenata koje su proteklog tjedna kružile Zagorjem, kad su zbog zahlađenja mnoga kućanstva bila prisiljena upaliti grijanje, dok to bolnica, tvrdili su, nije učinila. Jedan od roditelja je tvrdio i da se na pedijatriji pokušava improvizirati grijanje pomoću uljnih radijatora te da nisu palili centralno grijanje, no, ravnatelj Vančina demantira takve navode, a potvrdu da se na pedijatriji i u rodilištu na kraju ipak grijalo Zagorski list je dobio i od nekih drugih pacijenata. - Istina je da nismo pustili grijanje na plin zato što nam je plin poskupio trinaest puta, ali proteklog tjedna, kad je malo zahladilo, pustili smo grijanje na plin na pedijatriji i u rodilištu. Srećom, zatoplilo je, i prema najavama, ovaj tjedan bi trebalo biti oko 22 stupnja, tako da nam je to olakšavajuća okolnost dok ne stignu pumpe sa servisa. Sad kad su jutra malo hladnija, onda ujutro dogrijavamo, a tijekom dana, srećom, za sada još nema potrebe  – rekao je ravnatelj Vančina.

Čeka se Vlada

Iako je Odluka Vlade RH bila najavljena kao velika pomoć bolnicama, u smislu da će od 01. listopada one plaćati plin po povlaštenoj cijeni, jednako kao i kućanstva, i ravnatelj Vančina, kao i župan Kolar, kaže da za sada ona još uvijek nije zaživjela. – Mi svaki dan pratimo i gledamo, ali nikakvih informacija o tome još nema. Naime, nama je cijena bila 16 lipa, sad je 2,1 kunu, znači trinaest puta skuplje. I evo, s obzirom na trenutne vremenske prilike, sad u ovom trenutku nam to i nije toliki problem, ali kad krene prava sezona grijanja, onda bismo 'izgorjeli' ako bismo se grijali na plin po toj cijeni. Pa nećemo plaćati dva i pol milijuna kuna plina. Od kuda? – dodatno je objasnio razloge prelaska na lož ulje ravnatelj Tihomir Vančina, dodavši kako se ipak nada da će odluka Vlade o povlaštenoj cijeni plina zaživjeti te da će cijena plina za bolnicu biti jednaka kao i za kućanstva.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook