Prethodni članak
Sljedeći članak

ŠETNJA KROZ BAJKU: Otvorena šetnica 'Park šuma Dubrava' koju krasi desetak skulptura, likova iz bajki

Projekt je prošao u stopostotnom financiranju od pola milijuna kuna, a to je velik uspjeh za ovako malu općinu, rekao je načelnik Kumrovca Robert Šplajt


-Da nema naših umjetnika, kipara i slikara, ne bi bilo ni sadržaja ove naše šume – rekao je na otvaranju park šume Dubrava 'Šetnja kroz bajku' u Kumrovcu načelnik Robert Šplajt, prisjetivši se da je sve počelo još 2018. godine.

- Započeli smo projekt na inicijativu Općine koja je u suradnju s udrugom Inicijativa za razvoj općine Kumrovec i započela taj projekt, ušli smo u tu priču i čekali dvije godine da bi dobili zeleno svjetlo od Ministarstva poljoprivrede. Projekt je prošao u stopostotnom financiranju od pola milijuna kuna, a to je velik uspjeh za ovako malu općinu. Projekt je pred vama, mislim da smo obogatili sadržaj same općine, ovo je jedna prekrasna šetnica s vrijednim porukama – rekao je načelnik, zahvalivši svojem timu, nadzoru, umjetnicima, prijateljima iz Slovenije, udrugama, Dječjem vrtiću, Osnovnoj školi, svima koji su projekt podržali i svim mještabima Općine Kumrovec.

- Čuvajte me, pazite me da vam mogu dugo trajati i uveseljavati vas, poručuje šuma Dubrava vama, djeco – zaključio je Šplajt.

Kako su Hrvatske šume donirale hrastove trupce za izradu likova iz bajki koji krase šetnicu, u ime Hrvatskih šuma prisutnima se obratio Davor Poslončec. - Sve čestitke načelniku na provedbi projekta kojemu je cilj da što više djeca borave u prirodi i na svježem zraku te odmaknu od tableta i mobitela – rekao je Poslončec.

Predsjednik Udruge Inicijativa za razvoj općine Kumrovec Ivica Hrastović zahvalio je posebno mladima, vrtiću i školi. - Kada smo počeli raditi ovaj park, oni su bili prvi koji su se s nama organizirali, zajednički smo čistili i uređivali šumu. Ideja je nastala prije 4 godine i tu ideju je Udruga povezala s jednim drugim svojim projektom, a to je projekt umjetničke kolonije u Kumrovcu koja se održava već 6 godina i ima međunarodni karakter. Hvala umjetnicima jer bez njih ova park šuma danas ne bi bila ono što jest. Svi smo se okupili oko našeg domaćeg umjetnika iz Klanjca, Željka Ilića. Svima koji su pomogli, a bilo ih je mnogo, hvala u podršci koloniji, nastojat ćemo i dalje raditi i biti na dispoziciji općini i lokalnoj zajednici. Općina je odigrala vrlo veliku ulogu, mi to sami ne bismo mogli završiti. Ovaj projekt bit će na čast Kumrovčana – rekao je Hrastović.

A Željko Ilić rekao je da su se umjetnici rado odazvali slikarsko – kiparskim kolonijama u Kumrovcu. - Izradili smo 10 – ak skulptura od drva, tehnikom kiparenje motornom pilom, a materijal je drvo starog hrasta koji je zbog starosti i dotrajalosti bio namjenjen za rušenje te smo mu na neki način kroz svoje skulpture udahnuli novi život. Tema same kolonije bili su likovi iz bajki. Izradili smo 10 – ak tih likova, nastali su Crna kraljica, Pinkio, šegrt Hlapić, vuk, žaba i drugi. Skulpture su postavljene uz stazu i bit će prije svega zanimljive djeci – zaključio je Ilić.

A u ime djece zahvalio je dječji načelnik Općine Kumrovec Petar Županić. - Drago nam je što smo i mi učenici zasukali rukave i pomogli u čišćenju ćume. Hvala svim umjetnicima koji su izradili ove prekrasne likove iz bajke. Dužnost nas djece bit će da očuvamo ovu šumu – upozorio je dječji načelnik.

Načelnica Općine Zagorska Sela Ksenija Krivec Jurak rekla je da je u današnje doba pretjerane apostrofije na digitalizaciju ovo iznimno lijep događaj. - Ne samo da je to blagoslov zbog predivne prirode, nego i odmak od mobitela, tableta i kompjutera. Da bi sve to vama djeco bilo interesantno, tu su naši dragi umjetnici koji imaju ovaj izniman talent, postavili su ove figure što će vama šetnju šumicom zapravo napraviti posebnim doživljajem. Čestitke Robiju i timu što prepoznaju potrebe svoje lokalne zajednice i doista sam ponosna na zajedništvo koje imamo. Malim stvarima možemo napraviti velike radosti u ljudskom životu, a uz sve to skupa i povući sredstva iz EU fonodoca. Kumrovec je dokaz da nije floskula da su nam mladi i djeca bitni i da ulažemo u budućnost, to je realnost u ovoj općini – rekla je Krivec Jurak.

Župan Željko Kolar da otvaranje šetnice u Dječjem tjednu ima posebnu poruku koju Županija pokušava pričati već godinama. - Da smo uspjeli u tome, dokaz je da je KZŽ županija prijatelj djece, jedina uz Primorsko – goransku županiju. Izuzetno je teško steći taj naziv, ali mi nismo bježali za nazivom, nego za programima i projektima koji vas dovode do te titule. Kada gledamo ovaj klanječko – kumrovečki kraj, imamo ekološku staru na Cesargradskoj gori, ekološku stazu na Risvičkoj gori, Stazu kroz krošnje u Zelenjaku, školu malih čuvara prirode i sada smo se okupili na otvaranju šetnice park šume Duubrava. Najbitnije da je ovaj projekt napravljen za nas koji ovdje živimo i da djecu odgajamo da žive s prirodom, a nakon toga i za sve drage goste i turiste. Ovakvi projekti ne samo da su zdravi, potrebni nego su i naša obaveza prema generacijama koje dolaze. I Europa je prepoznala zeleno i stoga niti jedan projekt koje ćemo raditi u idućih 7 godina, a vezan je za EU fondove, ne možete uopće prijaviti ako nema zelenu komponentu. Čestitke svima koji su sudjelovali u ovom projektu. Iskoristite blagodati i uživajte u prirodi – poručio je župan.

U kulturno – umjetničkom programu nastupili su Etno udruga Zipka, DV Jaglac i pjesnik Branko Pratengrazer.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook