Prethodni članak
Sljedeći članak

Započeo novi ciklus radionica zdrave prehrane zabočkog Društva Naša djeca


Nagrađivani projekt „Zdravo i fino“ koji se održava kontinuirano već 12 godina kreće u svoj novi ciklus i to s novom generacijom djece, članica i članova također novoosnovanog Dječjeg foruma DND-a Zabok koji su s nestrpljenjem iščekivali već nadaleko poznatu radionicu zdravoga kuhanja.

Radionica je i ovog puta okupila iskusnu i uhodanu kuharsku ekipu na čelu s voditeljicom radionica zdravoga kuhanja Snježanom Krpes u sastavu: Anka Ilinčić, Anja Kolarić, Vjekoslav Flegar, Jana Borovčak, Dubravka Kolarić, Petra Poslek, Mia Gvozdić Michl, Igor Jadan, kao i naših novih snaga iz Dječjeg gradskog vijeća i foruma, nekadašnjih polaznika radionica: Helena Ban i Jakov Marković – rekla je voditeljica projekta „Zdravo i fino“ Jasenka Borovčak, tajnica DND-a Zabok.

-Za temu ove radionice i nove polaznike odabrali smo nešto jednostavniju po pripremi, ali po temi jako važnu radionicu, a to je priprema međuobroka te smo je nazvali „NAMAZI – NAMAŽI, PA SMAŽI!“ Međuobroci  su važni obroci tijekom dana, kako za djecu tako i za odrasle, jer su to obroci koje konzumiramo između svakodnevnih obveza (u školi, na poslu, prije i poslije glavnih obroka), tako da su nam često to i „slabe“ dnevne točke. U trenutku kad nas uhvati glad, umjesto, da imamo pripremljen/ili si pripremimo nešto jednostavno i zdravo, posežemo za grickalicama, pecivima, brzom hranom, koja nas zasiti, a nije bogata nutritivnim vrijednostima niti zdrava. Zato su zdravi namazi savršeni za sendviče, uz neki zdravi kreker, a pripremaju se, gotovo, od svih vrsta namirnica. Na radionici smo tako radili tri vrste humusa (slanutak s različitim okusima i začinima) i namaz od crvene leće, namaz od avokada (guacamole) i zeleni namaz od tofua i baby špinata (kombinirajući povrće), namaz (paštetu) od gljiva, te namaz od bučinih sjemenki i kremasti „sir“ – namaz od indijskih oraščića kao primjere namaza od orašida. Namaze smo mazali na domaće kruhove sa sjemenkama suncokreta i bundeve, te slagali u sendviče uz sirove komadiće povrća, salate i ukiseljeno povrće. Jutro smo započeli integralnim vaflima s kakaom, uz sladak i aromatičan napitak čaj latte i čaj od đumbira, a radionicu završili sirovim desertom, tortom s datuljama i bananama, posluženu s bio šlagom i sirupom od datulja. I ovaj put smo oduševili djecu novim okusima, za mnoge i po prvi put degustirane, opravdajući već poznatu stvar za naš projekt, a to je da zdrava hrana, itekako, može biti i fina' – dodala je i zaključila Snježana Krpes, voditeljica radionica zdravoga kuhanja.

Svoje dojmove podijelila je Mihaela: „Na radionici mi je bilo jako lijepo, uzbudljivo i zabavno. Hrana je bila prefina, nisam ni znala da tako fina hrana može biti zdrava. Voditelji grupa i svi odrasli su bili jako ljubazni. Svi su odlično odradili svoj posao, a mislim da sam i ja. Naučila sam pripremati puno novih, zdravih recepata  i probala sam puno nove i zdrave hrane. Definitivno ću ponovo doći na tu radionicu.“ Nika se također nadovezala: „Na radionici mi je bilo super. Uživala sam od prve do zadnje minute. Naučila sam mnogo novih stvari koje ću rado primijeniti u kuhanju zdravih obroka kod kuće. Radujem se novim radionicama i novim zdravim obrocima.“

Cilj europsko nagrađivanog projekta Zdravo i fino je promovirati, odgajati i podučavati djecu i mlade o zdravoj prehrani, stjecanju zdravih prehrambenih navika i zdravih stilova života te pružiti informacije o sve većem problemu debljine kod djece i mladih. Tijekom ožujka organizirat će se male pokazne radionice zdravoga kuhanja za djecu Osnovne škole K.Š Gjalskog, a u travnju Savjetovanje „Holistički pristup zdravlju djeteta – prehrana, rekreacija i slobodno vrijeme“ u Pazinu u partnerstvu sa Savezom društava „Naša djeca“ Hrvatske.

Radionice se provode u zabočkoj Zelenoj dvorani koja na jedan dan postaje mali mobilni kuharski kabinet te je DND Zabok za potrebe radionica nabavilo dodatnu kuhinjsku opremu i aparate za kuhanje, kao i namirnice zahvaljujući financijskoj podršci Ministarstva znanosti i obrazovanja.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook