Prethodni članak
Sljedeći članak

‘Prepoznati smo kao jedna od top 3 Hitne u Hrvatskoj’

Zavod za hitnu medicinu i Dom zdravlja KZŽ predstavili rad u prošloj godini i planove za ovu


U Poslovno-tehnološkom inkubatoru u petak je predstavljen rad Doma zdravlja KZŽ i Zavoda za hitnu medicinu KZŽ u prošloj godini. Kako je istaknuo župan Željko Kolar, prepoznati smo kao jedna od top 3 hitne u Republici Hrvatskoj.

‘Mladi liječnici, javite se na natječaje’

-Imamo kvalitetne usluge, povlačimo sredstva iz EU fondova, ulažemo u novu medicinsku opremu. Stvorili smo moćan, snažan i kvalitetan sustav s kojim smo jako zadovoljni. Hitna medicinska služba je vrlo specifična, najmlađa je prema broju godina doktora i doktorica koji rade u Zavodu, ali imamo i iskusni kadar - naglasio je župan Željko Kolar te dodao da je danas Zavod za hitnu medicinu preuzeo djelatnost sanitetskog prijevoza od Doma zdravlja te sada raspolaže s 16 timova sanitetskog prijevoza i 36 vozila. - S ovim spajanjem ćemo biti još učinkovitiji. Pripremamo i izgradnju novog Zavoda za hitnu medicinu u Krapini, do kraja šestog mjeseca imat ćemo građevinsku dozvolu, KZŽ će osigurati dio vlastitih sredstava te se nadamo se da ćemo projekt realizirati prema planu i da će do 2026. godine Zavod biti u novom prostoru - rekao je župan Kolar.

Župan se također osvrnuo na rad Doma zdravlja KZŽ. Istaknuo je kako je dom zdravlja temelj zdravstvenog sustava, no, baš kao i u cijeloj Hrvatskoj, u KZŽ isto nedostaje liječnika obiteljske medicine te bi trebalo intenzivnije raditi na tome da se mladi liječnici odluče na tu granu medicine. - Pozivam mlade doktore da se jave na natječaje. Nama trenutno u Krapinsko-zagorskoj županiji nedostaje pet liječnika obiteljske medicine i u to ambulantama koje imaju veliki broj kartona, gdje mogu pokazati svo znanje koje su stekli na fakultetu i svu dodatnu edukaciju pretočiti u jednu lijepu karijeru doktora obiteljske medicine - poručio je župan Kolar.

Zamjenica župana Jasna Petek istaknula je da je zanimanje liječnika pravi životni poziv. - Ljudi stvaraju posebnu vezu s obiteljskim liječnicima te bi upravo oni trebali najviše znati o svojim pacijentima. Novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti prepoznao je važnost primarne zdravstvene zaštite, a posebno nas veseli da se neke usluge ponovno vraćaju u domove zdravlja, gdje bi i trebale biti, poput dispanzera za mentalno zdravlje, logopedske usluge, rana intervencija i savjetovalište za kronične bolesti. Sve to znači kvalitetniju zdravstvenu zaštitu za naše stanovnike - rekla je zamjenica župana Jasna Petek.


Brojke
Ravnateljica Doma zdravlja Nada Dogan rekla je da županijski Dom zdravlja ima 341 zaposlenika, a lani je uprihodio više od 10 milijuna eura. sklopu Doma zdravlja djeluje 34 tima obiteljske medicine, 4 tima predškolske zdravstvene zaštite, 17 timova stomatološke zdravstvene zaštite, 25 patronažnih sestara, 16 timova sanitetskog prijevoza, 8 timova zdravstvene zaštite žena, 5 timova laboratorijske dijagnostike, 1 koordinator i mobilni palijativni tim. U specijalističko- konzilijarnoj zdravstvenoj zaštiti je 1 tim neurologije i neurološke dijagnostike, 1 tim psihijatrije, 2 tima fizikalne med. i reumatologije, 1 tim radiologije i ultrazvuka, 1 tim interne medicine i 1 tim oftalmologije koji je radio do 31.05.2023.

Dom zdravlja u prošloj je godini provodio projekt specijalističkog usavršavanja doktora medicine, nabavljao nova vozila i obnavljao ambulante, poput ambulante u Pregradi i Novom Golubovcu, a nabavljena su i dva nova vozila te medicinska i laboratorijska oprema vrijednosti 127 tisuća eura. Također je istaknuo kako Dom zdravlja KZŽ koristi sredstva iz EU projekata te nastavlja projekt “Specijalističko usavršavanje doktora medicine u Domu zdravlja Krapinsko-zagorske županije” u kojemu su trenutno četiri specijalizacije ukupne vrijednosti 10,5 milijuna kuna, dok je u prošloj godini izvršeno osam specijalizacija. Zavod za hitnu medicinu u 2023. godini obradio je 22.313 pacijenata, odradio 14.371 intervencija na terenu, a njihova vozila prošla su 600.000 kilometara. Ukupni prihodi iznosili su 5,5 milijuna eura, a od EU projekata, proveli su specijalističko usavršavanje doktora, tehničara i medicinskih sestara, a izrađena je i projektno-tehnička dokumentacija za izgradnju nove zgrade sjedišta Zavoda za hitnu medicinu u Krapini.

Ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Krapinsko-zagorske županije Krešimir Božić istaknuo je kako djeluju na osam lokacija, a Županija je u prošloj godini financirala rad četiri tima s 452 tisuće eura. Prošle godine na broj 194 zaprimljeno je 33.290 poziva, što znači da je svaki četvrti stanovnik naše županije okrenuo taj ili broj 112. Nabavljena su i nova vozila za ispostave u Zaboku, Mariji Bistrici i Klanjcu, ulagalo se u medicinsku opremu, ali i kontinuirano radilo na obrazovanju i osposobljavanju kako medicinskih djelatnika, tako i građana. (zl)
Lead: ‘Nadamo se da ćemo projekt realizirati prema planu i da će do 2026. godine Zavod za hitnu medicinu biti u novom prostoru’

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook