Prethodni članak
Sljedeći članak

ZAPOČEO NAJVAŽNIJI TJEDAN U KRAPINI: Tjedan kajkavske kulture otvorili najmlađi i pokazali kako se voli 'kaj'


Svečanim mimohodom počasnih i povijesnih postrojbi te dječjim korzom otvoren je 57. Tjedan kajkavske kulture u Krapini.

Manifestacija s iznimno dugačkom tradicijom očuvanja kajkavštine okupila je i ove godine velik broj posjetitelja i uzvanika, koji su pratili program na Trgu Ljudevita Gaja.

-U srcu Hrvatskog zagorja opet slavimo 'kaj' u najvažnijem krapinskom tjednu u godini. Posebno nam je drago da je to ove godine, nakon godina u kojima smo morali smanjiti program i događanja, u punom sjaju i tempu, s preko tristotinjak djece na korzu i nizom sadržaja. Pripremili smo za svakog ponešto, bit će to skupova, izložbi, recitala, zabavnih, sportskih i drugih događanja, kako bi se svi dobro zabavili. Dobro došli u Krapinu! – rekao je krapinski gradonačelnik Zoran Gregurović.

Okupljene je pozdravio i državni tajnik Ministarstva kulture i medija Ivica Poljičak, koji je rekao kako je Tjedan kajkavske kulture od iznimnog značaja za hrvatsku kulturu. – Znamo koliko Krapina znači Hrvatskoj, od jezikoslovlja do kulturnog izričaja koji je prepoznatljiv i koji se njeguje iz godine u godinu i na tome vam čestitam i zahvaljujem svima koji su se uključili u organizaciju kako bi pokazali, kako se voli kraj, zavičaj i grad, što jamči budućnost – rekao je Poljičak.

Zamjenica župana Jasna Petek istaknula je kako je osobito važno da se taj 'kaj', koji nije samo simbol jezika, već i stila života i dio identiteta, prenosi na mlađe generacije. -  Prekrasno je što već tradicionalno Tjedan započinje dječjim korzom, što se kroz cijeli tjedan provlače događanja koja slave 'kaj' i kroz dječje stvaralaštvo i to je ono najvažnije, da 'kaj' baštinu prenosimo najmlađima – rekla je Petek i dodala kako je Krapinsko – zagorska županija ponosni suorganizator ove manifestacije.

Podijeljene su i nagrade najuspješnijim skupinama na ovogodišnjem dječjem korzu, pa je tako treća nagrada otišla skupini iz Osnovne škole A. Cesarca Krapina, druga nagrada skupini OŠ LJ. Gaja Krapina, dok je prvu nagradu osvojila dječja folklorna skupina kulturno – umjetničkog društva iz Novog Golubovca.

Osim mimohoda počasnih i povijesnih postrojbi te dječjeg korza, održana je likovna kolonija, a u tijeku je i koncert Varaždinskog tamburaškog orkestra na Trgu, a na Vinskom placu za svirku se pobrinula grupa Motiv, a fotogaleriju s događanja možete pogledati OVDJE.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook