Prethodni članak
Sljedeći članak

Zamjena javne rasvjete, radovi na vrtiću, proširenje groblja tek su neki od bitnih projekata u ovoj godini

Gradonačelnik Brlek govori o aktualnostima u gradu Klanjcu te otkriva koji će se projekti provesti u 2020. godini


Gradonačelnik Klanjca Zlatko Brlek rekao nam je sve o aktualnostima na području Grada Klanjca. - Već na samom početku godine potpisali smo ugovor s izvođačem radova za zamjenu javne rasvjete novom LED rasvjetom. Projekt je težak 1.500.000 kuna koje financiramo iz kredita Hrvatske banke za obnovu i razvoj uz kamatnu stopu od 0,25 %. Hladno zimsko vrijeme trenutno ne dozvoljava izvođenje radova, ali vjerujem da bi oni trebali biti dovršeni do 1. svibnja. Time će se u velikoj mjeri smanjiti potrošnja električne energije, a smanjit će se i troškovi održavanja budući da novopostavljena rasvjetna tijela imaju garanciju od 10 godina. Priliku za dobivanjem ovako povoljnog kredita uz takvu kamatu jednostavno nismo mogli propustiti. Kredit će praktički sam sebe isplatiti od ušteda električne energije i ušteda na troškovima održavanja – zadovoljan je Brlek.

Vrtić i groblje

Dotaknuo se i teme radova na dječjem vrtiću za koje kaže da napreduju više i brže od predviđenih rokova.
– Vjerujem da ćemo te radove sigurno završiti u roku, ako ne i prije. Rok je Božić ove godine, a ja se nadam da bi se vrata vrtića mogla otvoriti i tri mjeseca ranije što bi značilo da bi djeca krenula s početkom nove pedagoške godine u novi vrtić. Time bi se riješile liste čekanja, a pokrenuli bismo i jaslićku grupu koja do sada nismo imali. Vrtić nam je najveća investicija ove godine u Klanjcu, a veseli i da je financijska konstrukcija zatvorena i da neće biti problema oko provođenja ovog projekta do kraja – kaže Brlek. U ovom trenutku u Gradu pripremaju još nekoliko projekata koje su u fazi projektiranja. Proširenje groblja još je jedna značajna investicija koja očekuje Grad ove godine. – Moramo ići u proširenje klanječkog groblja, jer trenutno nemamo nijedno slobodno mjesto za ukop. Kada bude gotova građevinska dozvola, početkom proljeća čim se vrijeme ustabili, krećemo s proširenjem postojećeg groblja. Nakon što smo prošle godine adaptirali mrtvačnicu na groblju Sveti Filip i ove godine smo se prisiljeni baviti grobljima, jer je nažalost takva potreba – rekao je gradonačelnik.

Stepenice


U tijeku je i projektiranje stepenica na prečkom putu od Mihanović Dola prema središtu Klanjca. – Stepenice su jako oštećene i njima se hoda samo na vlastitu odgovornost. Vrijednost investicije procjenjujemo na otprilike 400.000 do 500.000 kuna. Ovisi kakvu ćemo ponudu dobiti na javnom natječaju i hoćemo li stepenice oblagati kamenom, protukliznim pločama materijalom otpornim na sol. To sve strahovito poskupljuje radove, ali s druge strane dužni smo osigurati sigurnost našim građanima pješacima koji te stepenice koriste. Moramo ih kompletno srušiti i na istom mjestu sagraditi nove. Tijekom godine bismo ih trebali dovršiti – kaže gradonačelnik. Od ostalih projekata u Klanjcu imaju u planu asfaltirati nerazvrstane ceste, nastaviti s radovima na Kući europskih himni, Centru za posjetitelje, a provest će i projekt besplatnog wi-fi-ja u središtu Klanjca za što je Grad dobio voucher od 15.000 eura, nastaviti EU projekte Popodne u vrtiću, Učimo zeleno. – Također nam je u planu izgradnja nogostupa u Gredicama što nam je izuzetno važno zbog sigurnosti školske djece – zaključio je Brlek.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook