Prethodni članak
Sljedeći članak

[ZAGORSKI TARTUFI] Čvarci opet drastično poskupjeli. Skuplji su od pršuta


Nekada hrana za sirotinju, a danas su skuplji i od drniškog pršuta. I ne - nije to samo zbog inflacije, ima toga i da su svinje sve mršavije, špeka je sve manje: "Imale su špek od 2-3 prsta, sad niti jedan...'", kažu mesari za RTL.

Čvarak je sve samo ne hrana siromašnih. Po cijeni bismo ih prije mogli nazvati zagorskim tartufom. U odnosu na lani skuplji su za 20 posto.

"Radije ću uzeti šniclu teleću, da vam budem iskrena iako volim čvarke, ali što je previše – previše je", kazala je Kata Lalić iz Zagreba za RTL.

"Izdvojim si malo da se malo zasladim – kao dijete kada hoće čokoladu", govori Mirjana Matanić iz Zagreba.

Svinje su sve mršavije, ali potražnja za čvarcima je sve veća i, bez obzira na cijene, svaki se čvarak proda.

"Svinje su sve tanje i manje špeka imaju. Nekad su to bile debele svinje s 2-3 prsta špeka, a sada nema niti jedan prst. Za pravi čvarak treba leđni špek, a njega je najmanje na svinji", govori mesar Zdravko Horvatić.

Prodaju se od 110 do nevjerojatnih 410 kuna u trgovačkim centrima. Kilogram kulena u isto vrijeme stoji od 130 do 200 kuna, a drniški pršut od 220 do 400.

Cijena bi im mogla biti još paprenija, jer svoj maksimum nije dosegla.

"S tim da se sada očekuje daljnji rast cijena, barem za 25 kuna po kilogramu", rekao je vlasnik jednog OPG-a, Alen Brezovec, za RTL.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook