Prethodni članak
Sljedeći članak

Na tajnoj lokaciji u Zagorju već dvije godine postoji sigurna kuća: Dom za žrtve nasilja u obitelji Novi početak

Danas se obilježavaju točno dvije godine od osnutka Doma 'Novi početak'


Neke obitelji i partnerski odnosi nažalost nisu sigurni. Nasilje nad ženama i nasilje u obitelji predstavlja grubo kršenje ljudskih prava, koje ostavlja duboke i razarajuće posljedice na funkcioniranje pojedinca, obitelji, ali i na čitavu zajednicu.

Na području Krapinsko-zagorske županije, na tajnoj lokaciji, proteklih dvije godine djeluje sigurna kuća - Dom za žrtve nasilja u obitelji NOVI POČETAK, koja zlostavljanim ženama i žrtvama obiteljskog nasilja pruža sigurno privremeno utočište. Osnivač Doma je Krapinsko-zagorska županija, a s radom je započela 7. prosinca 2020. godine. U proteklih dvije godine radom Doma NOVI POČETAK osiguran je smještaj i skrb za 44 korisnika - žene i djecu žrtve nasilja u obitelji.

Usluga smještaja je besplatna, pritom korisnici samostalno obavljaju svakodnevne aktivnosti glede pripremanja obroka, osobne higijene i higijene životnog prostora u kojem borave. U okviru smještaja korisnicima osigurana je prehrana i osnovne higijenske potrepštine, odjeća i obuća te školska oprema za djecu. Stručnu pomoć i podršku u osnaživanju za život bez nasilja korisnicima pružaju psihologinja i socijalna radnica Doma.

Projekt Novi početak

Provedbom projekta Novi početak na području Krapinsko-zagorske županije uspostavlja se cjeloviti sustav skrbi i podrške za žrtve nasilja u obitelji na višoj razini, ali isto tako provode se brojne preventivne aktivnosti. Nositelj projekta je Krapinsko-zagorska županija, a partneri na projektu su Dom NOVI POČETAK i Centar za socijalnu skrb Krapina.

Projektne aktivnosti uključuju rekonstrukciju i opremanje skloništa za žene žrtve nasilja i žrtve nasilja u obitelji kao i uspostavu savjetovališta i SOS telefona. Održavaju se edukacije i okrugli stolovi s ciljem educiranja i senzibiliziranja javnosti vezano uz tematiku nasilja u obitelji i rodno uvjetovanog nasilja, kao i jačanja kapaciteta stručnjaka koji rade sa ženama žrtvama nasilja i žrtvama nasilja u obitelji. Dio edukacija namijenjen je i samim korisnicima smještaja. Izradit će se edukativni video materijali i dokumentarni filmovi, tiskat će se vodiči, brošure i priručnici kroz koje će se ukazati na problematiku rodno uvjetovanog nasilja i nasilja u obitelji kao i na prava žrtava.

Edukacije u svim srednjim školama na području Krapinsko zagorske županije i dio osnovnih škola na temu prevencije rodno uvjetovanog nasilja provode se od listopada 2022. godine i nastaviti će se zaključno s lipnjem 2023. godine. Izrađeni su promotivni materijali za učenike poput edukativnih letaka, plakata, brošura, penkale, bedževi, privjesci za ključeve, blokovi za pisanje i drugo na temu „Nasilje u romantičnim vezama“.

 

Prijavite nasilje na žurni broj 112!

Nasilje može prijaviti bilo koja osoba koje je doživjela nasilje ili ga proživljava. Također nasilje može prijaviti bilo koja osoba koja ima saznanja o nasilju (članovi obitelji, prijatelji, susjedi, kolege s posla itd.).

Saznanje ili sumnju na nasilje u obitelji moraju prijaviti zaposlenici odgojno – obrazovnih ustanova, zaposlenici u zdravstvenim ustanovama, stručni djelatnici u socijalnoj skrbi, djelatnici vjerskih ustanova te bilo koje civilne organizacije koje se bave djecom i obitelji.

Nasilje se može prijaviti osobno ili anonimno!

Više informacija o Domu NOVI POČETAK saznajte putem internetske stanice https://novipocetak.hr/ ili na telefon 049/ 521 001, a možete se obratiti i na e-mail adresu [email protected] .

Više informacija o projektu Novi početak saznajte putem linka:  https://novipocetak.hr/projekti/ .

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook