Prethodni članak
Sljedeći članak

Zagorski SDP o izborima: Zadnja smo zemlja u EU po izlaznosti, KZŽ kreće u hitnu intervenciju


Protekle nedjelje pravo glasa na Europarlamentarnim izborima imalo je nešto više od 3,7 milijuna birača, a odaziv je bio, slobodno možemo reći zabrinjavajuć - svega 21,32 posto, što je za 8,53 posto manje nego na izborima 2019. U Hrvatskoj se biralo 12 europarlamentaraca, a na izborima se natjecalo ukupno 300 kandidata na 25 lista. HDZ je osvojio šest mandata, SDP četiri, a Domovinski pokret i Možemo! po jedan mandat. Iako je SDP osvojio četiri mandata na izborima za Europarlament, četvrti na listi SDP-a, pregradski gradonačelnik i aktivan član Europskog odbora regija Marko Vešligaj, nije uspio ostvariti zastupnički mandat. Dakako, danas je krapinsko – zagorski SDP na temu ovih izbora održao konferenciju za medije na kojoj su govorili predsjednik Županijske organizacije SDP-a KZŽ Siniša Hajdaš Dončić, gradonačelnik Pregrade i kandidat
SDP-a za Europski parlament Marko Vešligaj te župan Krapinsko – zagorske županije Željko Kolar. Izgovorene rečenice direktno potkrepljuju nezadovoljstvo s izlaznošću općenito, ali i želju za hitnim intervencijama.

Najvažnija poruka

- Kao Županijska organizacija SDP-a možemo biti zadovoljni jer smo i uz ovu malu izlaznost ponovili skoro isti rezultat kao i na parlamentarnim izborima, a to je 40 posto što dokazuje da SDP -u Krapinsko – zagorske županije ''odgovara'' i mala i velika izlaznost. Hvala svima koji su ispunili građansku dužnost, koji su shvatili da se o 80, 90 posto zakona koji utječu na Republiku Hrvatsku razgovara, raspravlja i u konačnici glasa u Bruxellesu. To je možda i jedna od najvažnijih poruka – da bi u sljedećih pet godina svi zajedno - i političke stranke, i ne vladine organizacije i mediji trebali malo više poraditi na tome da izlaznost bude veća, a ne da budemo zadnja zemlja u EU po izlaznosti – poručio je Hajdaš Dončić.

Vešligaj je iskoristio priliku da iskaže zadovoljstvo jer je SDP u Zagorju potvrdio svoju poziciju kao druge najjače stranke iz Hrvatske u EU parlamentu o čemu govore njegovi preferencijalni glasovi.

- Drago mi je da smo u Zagorju imali najbolji rezultat na razini države, više od 45 posto. Potvrdili smo četiri zastupnika i to je najvažnije. Postoji žal zbog toga jer nisam postao zastupnik u EU parlamentu, ali mislim da je ovih 5541 glas, od toga više od 4200 u Zagorju, ipak jedan dobar rezultat obzirom na malu izlaznost s kojom nisam zadovoljan – izjavio je Vešligaj i dodao kako nastavlja svoj rad na europskoj razini, obzirom da je još uvijek član Europskog odbora regija i tamo će pričati o temama o kojima je pričao i do sada, a to su razvoju naših sredina, brdsko planinska područjima, politike mladih.

Suradnja i mladi

- Zajedničkom suradnjom lokalne, županijske, državne i europske vlasti možemo osigurati bolji i kvalitetniji razvoj – poručio je Vešligaj, a Kolar je najavio kako će Krapinsko – zagorska županija kroz ŠIZ (škola i zajednica) napraviti poseban blok sat koji će se odnositi na Europsku uniju.

- U našim će srednjim školama gostovati europski parlamentarci koji će to htjeti bez obzira na stranačku pripadnost. Ova kampanja je pokazala da SDP ne promovira svoje najbolje kadrove na nacionalnoj razini. Imamo Marka Vešligaja koji je u trećem mandatu kao gradonačelnik Pregrade, koji je u četiri mandata bio saborski zastupnik, koji radi odličan posao u Odboru regija... Rezultati našeg zajedničkog rada bit će krajem ovog mjeseca – rekao je i naglasio kako će se posebna pozornost obratiti na mlade ljude jer je njihova apolitičnost zabrinjavajuća!

- Moramo poslati poruku da čujemo mlade ljude, da se oni mogu izraziti kroz svoja mišljenja i ideje za što mi moramo omogućiti sve da bi se te ideje i realizirale. Onda ćemo za pet godina moći govoriti o sasvim drugačijem brojkama izlaznosti. Očigledno je da smo friški u EU i da ljudi kod nas još uvijek ne shvaćaju važnost Europske unije – zaključio je Kolar.

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook